PROTOTHEMA

Ελλάδα

Αλλαγές στο νόμο

Πότε κινδυνεύουν με τσουχτερά πρόστιμα οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων

Πότε κινδυνεύουν με τσουχτερά πρόστιμα οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων

Χρηματικές ποινές από 100 μέχρι 30.000 ευρώ - Δείτε αναλυτικά τη λίστα και τα ποσά σύμφωνα με τις αλλαγές στο νομοσχέδιο

Αλλαγές στο νόμο για τα κατοικίδια και «τσουχτερά» πρόστιμα για τους παραβάτες φέρνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας.


Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο
Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο είναι οι εξής:
 - Ο ιδιοκτήτης κάθε ζώου συντροφιάς θα πρέπει να ενημερώνει τον κτηνίατρό του για τη μεταβολή των στοιχείων που έχουν καταχωρισθεί στη βάση δεδομένων.
- Γίνεται υποχρεωτική η σήμανση (τσιπ) ακόμα και για τα τσοπανόσκυλα, με σκοπό την επίβλεψη του πληθυσμού τους και τη διασφάλιση της υγείας τους.
- Απαιτείται άδεια εκτροφέα σε όσους πωλούν ζώα, ακόμη και στην περίπτωση κατοχής ενός και μόνο θηλυκού ζώου αναπαραγωγής, ακόμη και για ερασιτέχνες εκτροφείς σκύλων ή γατών.
- Απαγορεύεται η πώληση σκύλων και γάτων σε υπαίθριους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των υπαίθριων αγορών, καθώς δεν είναι δυνατόν στους χώρους αυτούς να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες ευζωίας των ζώων.
- Απαγορεύεται η εισαγωγή και εμπορία σκύλων που είναι ακρωτηριασμένοι.
- Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών θα μπορούν να μπαίνουν χωρίς φίμωτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
- Ακόμα αυστηρότερα είναι τα πρόστιμα για περιστατικό κακοποίησης, παραμέλησης και μη τήρησης των κανόνων ευζωίας, ενώ προστέθηκαν και νέα πρόστιμα, όπως αυτά που απαγορεύουν την εισαγωγή και εμπορία ακρωτηριασμένων σκύλων και επιφέρουν χρηματικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά ζώο.

Τα κύρια πρόστιμα

- Απουσία εν ισχύει αντιλυσσικού εμβολιασμοί και μη τοποθέτησης της μεταλλικής κονκάρδας ή παράλειψη καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου 100 ευρώ.
- Παράλειψη προσκόμισης στον οικείο δήμο του αντιγράφου πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης 300 ευρώ.
- Μη κατοχή ενημερωμένου και θεωρημένου βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου 300 ευρώ.
- Παράλειψη τήρησης κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου ή παράλειψη λήψης μέτρων πρόληψης της εξόδου του σκύλου 300 ευρώ.
- Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου ύστερα από τροχαίο ατύχημα 300 ευρώ.
- Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς ή της εξέτασης από κτηνίατρο 500 ευρώ.
- Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας, υγειονομικών και αστυνομικών διατάξεων και διατήρηση περισσοτέρων από δύο ζώων συντροφιάς σε διαμέρισμα όπου ο κανονισμός απαγορεύει τη διατήρηση ζώων συντροφιάς 500 ευρώ.
- Πώληση ζώου συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των οκτώ εβδομάδων και πώληση σκύλων και γάτων σε υπαίθριους χώρους 1.000 ευρώ ανά ζώο.
- Εκτροφή έστω και ενός θηλυκού σκύλου αναπαραγωγής χωρίς άδεια εκτροφής 1.000 ευρώ ανά ζώο.
- Εκτροφή και αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων ζώων μετά την οριζόμενη λήξη της μεταβατικής πενταετούς περιόδου 1.000 ευρώ ανά ζώο.
- Εισαγωγή και εμπορία ακρωτηριασμένων σκύλων 1.000 ευρώ ανά ζώο.
- Ανυπαρξία ειδικών κλουβιών σε επιβατικά πλοία για την μεταφορά μεγάλων ζώων 5.000 ευρώ.
- Χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με οικονομικό όφελος 5.000 ευρώ για κάθε χρησιμοποιούμενο ζώο.
- Εκτροφή και εκπαίδευση ζώου για μονομαχία 10.000 ευρώ ανά ζώο.
- Διατήρηση ζώου σε τσίρκο ή θίασο που χρησιμοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο ή σκοπό στο πρόγραμμά του ή πραγματοποιεί παράσταση 20.000 ευρώ για κάθε ζώο που διατηρείται.
- Κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου, καθώς και εμπορία ή διακίνηση μέσω διαδικτύου 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

ANNA MARIA26/09/201714:23

GINETE NA SIMETEXO?

Απάντηση
ΧΡΙΣΤΙΝΑ29/11/201521:46

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΣΑ ΣΚΥΛΙΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΧΩ ΣΤΟ ΣΤΑΥΛΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΟΝΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ .ΕΧΩ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΤΟΜΑ ΜΟΛΙΣ ΔΕΝΩ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΓΥΝΟΝΤΑΙ ΚΛΟΠΕΣ ΜΟΛΙΣ ΤΑ ΑΦΗΝΩ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΦΩΝΑΖΩΝ ΣΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΙ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΩΡΑ ΜΕ ΑΠΕΙΛΟΥΝΕ ΟΤΙ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΩ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΩΣΑΝΕ 8 ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ

Απάντηση
ΕΛΙΝΑ 05/10/201517:25

ΕΧΩ 2 ΣΚΥΛΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΝΟΙΚΙΑΖΩ....ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ....ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΦΕΥΓΩ ΑΠ ΤΟ ΣΠΙΤΙ 6 ΤΟ ΠΡΩΙ....ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΑΥΓΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΝΑ ΕΝΟΧΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ...ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ ΧΑΡΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΟΥ....ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗΣΑ ΝΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΩ...ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΟΤΙ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΓΑΥΓΙΖΟΥΝ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ....ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ.....

Απάντηση
Κική18/08/201515:10

Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται όταν συστηματικά μια γρια φέρνει τον σκύλο της μέσα στην αυλή μου και κάνει την ανάγκη του. Της έχουμε πει ότι μας ενοχλεί αφόρητα αυτό που γίνεται ,αλλά δεν δείχνει να το καταλαβαίνει. Ποια είναι τα δικαιώματα μας και τι μπορούμε να της κάνουμε?

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία