Φεστιβάλ Καννών: Ποια γυναίκα άναψε «φωτιές» στις αίθουσες;

Φεστιβάλ Καννών: Ποια γυναίκα άναψε «φωτιές» στις αίθουσες;

Ο Δημήτρης Δανίκας αναλύει την ταινία του Φατίχ Ακίν και τη σχέση της με τη Χρύση Αυγή, αλλά και την υπερσεξουαλική παρουσία της Μαρίν Βαχτ

Φεστιβάλ Καννών: Ποια γυναίκα άναψε «φωτιές» στις αίθουσες;
Απίστευτο κι όμως εντελώς αληθινό. Ο περίπου «σωσίας» του Ηλία Κασιδιάρη καθώς και η «Χρυσή Αυγή», οι πρωταγωνιστές της σημερινής, πρωινής προβολής μιας δραματικής ιστορίας με τίτλο «Aus Dem Nichts» του Φατίχ Ακίν!

Με αποτέλεσμα την τελευταία στιγμή να ανάψει μικρή σπίθα, απρόβλεπτης έκπληξης. Λίγο πριν πέσουν τα ρολά των προβολών για τις ταινίες που θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Φοίνικα! Πράγμα που σημαίνει ότι τίποτα δεν αποκλείεται. Γιατί αυτή η ιστορία του Τουρκογερμανού Φατίχ Ακίν μπορεί να καταφέρει να «κλέψει» κάποιο βραβείο!

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Ο Γιάννης Οικονομίδης, πασίγνωστος σκηνοθέτης κινηματογράφου αλλά και του θεάτρου («Στέλλα κοιμήσου») υποδύεται, ας πούμε, τον Ηλία Κασιδιάρη. Που καταφθάνει στο Αμβούργο, προσέρχεται ως μάρτυρας υπεράσπισης νεανικού ζεύγους Γερμανών νεοναζί και  δηλώνει περίπου «τα παιδιά αποκλείεται να έβαλαν την βόμβα γιατί εκείνο το διάστημα είχαν καταλύσει στο ξενοδοχείο μου. Ορίστε και το βιβλίο επισκεπτών»!

Το δικαστήριο, βασιζόμενο σε αυτή τη μαρτυρία του Έλληνα Χρυσαυγίτη, αναγκάζεται να απαλλάξει τους δύο νεοναζί τρομοκράτες, λόγω έλλειψης επαρκών αποδεικτικών στοιχείων!

Το τραγικό γεγονός αρχίζει όταν αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός τινάζει στον αέρα τα γραφεία ενός Γερμανού πολίτη, τουρκικής καταγωγής. Με αποτέλεσμα αυτός και ο εξάχρονος γιος του να γίνουν κομμάτια!
Κλείσιμο

Η μητέρα, εντελώς ξανθιά Γερμανίδα, τρελαίνεται από την αφόρητη οδύνη. Η ιστορία καταλήγει στο δικαστήριο και την απαλλαγή των δύο νεοναζί. Έτσι, εκείνη αποφασίζει να εκδικηθεί. Καταφθάνει στην Αττική, κάπου στον Σχινιά, εντοπίζει το τροχόσπιτο των δύο δολοφόνων. Παρακολουθεί τον... Κασιδιάρη (Γιάννη Οικονομίδη) και στο δωμάτιο του ξενοδοχείου ετοιμάζει και αυτή αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Η συνέχεια και το φινάλε μπορεί να «τσακίσουν» τα νεύρα του θεατή!

Όλα πάνω στην Νταϊάν Κρούγκερ (σήμερα 41 ετών). Όλα. Παίζει με το σώμα, με το βλέμμα, με τις εκφράσεις, με τις κινήσεις. Απίστευτο «εργαλείο» υποκριτικής. Βάζω στοίχημα ότι το όνομά της θα «παίξει» για το βραβείο γυναικείας ερμηνείας!


Η Κρούγκερ με τον Ακίν στις Κάννες



Η Νταϊάν Κρούγκερ, η Ωραία Ελένη της «Τροίας» με τον Μπραντ Πιτ. Από μικρή ήταν ταγμένη για το κλασικό μπαλέτο. Όμως ένας τραυματισμός στο πόδι, «σκοτώνει» το όνειρό της. Έτσι καταλήγει σε ρόλο μοντέλου κι έτσι εντυπωσιάζει με τη διάφανη ομορφιά της σε κάθε fashion show!

Το μόντελινγκ για την Νταϊάν δεν είναι αρκετό. Αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη της στον κινηματογράφο. Στην αρχή, οι σκηνοθέτες την επέλεγαν για την ομορφιά της. Όσο μεγάλωνε και όσο ωρίμαζε τόσο πιο απαιτητικοί ήταν οι ρόλοι και οι χαρακτήρες που έπαιζε. Με αποκορύφωμα την ερμηνεία της στην ταινία του Φατίχ Ακίν!

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της ιστορίας είναι η σχέση της με τη σημερινή πραγματικότητα. Από τις ελάχιστες ταινίες του επίσημου, διαγωνιστικού, προγράμματος που αναφέρονται στο σήμερα, στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και στα μεγάλα, καυτά, προβλήματα. Οι περισσότερες ταινίες που είδα είναι ερμητικά κλειστές «κατασκευές». Μερικές πολύ καλές. Όμως «κατασκευές»!

Ο Φατίχ Ακίν αντιστρέφει τους όρους της τρομοκρατίας. Και πολύ σωστά ενοχοποιεί την άνοδο του νεοναζισμού στη Γερμανία. Και μάλιστα τη συνδέει, υπογείως, με τη «Χρυσή Αυγή» της Ελλάδας!

Για να δούμε. Μπας και την τελευταία στιγμή η «Χρυσή Αυγή» κερδίσει κάποιο μεγάλο βραβείο!


Σεξουαλικό ντελίριο με Μαρίν Βαχτ

Το έλα να δεις με τη σεξουαλική φρενίτιδα της 26χρονης Γαλλίδας Μαρίν Βαχτ στην ταινία «Διπλός εραστής» (L' Amant Double) του Φρανσουά Οζόν.

Το κορίτσι τα βγάζει και τα κάνει όλα. Παρέα με δύο ολόιδιους τύπους. Μπας και είναι δίδυμοι; Μπας και δεν είναι; Μπας και όλα όσα βλέπει είναι αποκυήματα της νοσηρής φαντασίας της; Μπας και είναι αλήθεια;



Μεταξύ θρίλερ και soft porno ο Οζόν καταφεύγει στα κάλλη της... Μαρίνας. Θεόγυμνη, ημίγυμνη, κάτω, πίσω και πλαγίως. Πώς αλλιώς θα αποσπάσουμε εισιτήρια;  Φυσικά με την Μαρίνα!



Με τούτα και με τα άλλα φτάνουμε αισίως στο  φινάλε του 70ου Festival De Cannes. Το επετειακό  φεστιβάλ των εβδομήντα χρόνων. Με τελευταία ταινία, του διαγωνιστικού προγράμματος, μια σκοτεινή ιστορία της Σκοτσέζας Λιν Ράμσεϊ και με τίτλο «You Were Never Really Here» (Ποτέ πραγματικά δεν ήσουν εδώ).  Η  εξαφάνιση μιας έφηβης. Το sex trafficking. Και ο Χοακίν Φίνιξ που πάση θυσία πρέπει να ψάξει και να βρει την αλήθεια!

Η τελετή των βραβείων είναι καθορισμένη για το βράδυ της Κυριακής (εννέα ώρα Ελλάδας). Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής. Ο απρόβλεπτος Πέδρο Αλμοδόβαρ. Επομένως καμία πρόβλεψη δεν είναι σίγουρη. Πάντως το «ελάφι» του Λάνθιμου μπορεί να είναι μέσα στα βραβεία. Για να δούμε τι θ' ακούσουμε και τι θα δούμε.

Όσο για την προσωπική μου εκτίμηση, ένα σας λέω. Καμία, μα καμία ταινία, δεν με καθήλωσε, ούτε με ενθουσίασε!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης