Οι ταινίες της εβδομαδας

Οι ταινίες της εβδομαδας

Τα πρώτα βραβεία στο φετινό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας απονεμήθηκαν σε γυναίκες και οι 5 από τις 6 ταινίες της εβδομάδας εστιάζουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σε ιδιαίτερες γυναικείες προσωπικότητες. Γιορτάζουμε, ναι

Οι ταινίες της εβδομαδας

Frances Ha

Του Νόα Μπάουμπαχ.
Με τους Γκρέτα Γκέργουικ, Μίκι Σάμνερ, Ανταμ Ντράιβερ
Κομεντί/ 2013/ ΗΠΑ, 86’.


 
Κλείσιμο
Από τις ταινίες που σε κατακτούν εξ απροόπτου και διά παντός, το «Frances Ha» καταφέρνει αυτό που δεν αγγίζουν καν οι περισσότερες ρομαντικές κομεντί: να μιλήσει σταράτα, με χιούμορ, ευαισθησία, ειλικρίνεια, καθαρότητα και ελπίδα για τη γυναικεία πραγματικότητα (τις ερωτικές, επαγγελματικές και, κυρίως, φιλικές πτυχές της) στη σύγχρονη δυτική κοινωνία. Ναι, όλα αυτά μαζί, συν τη φρέσκια παρουσία της πρωταγωνίστριας Γκρέτα Γκέργουικ, η οποία μεταφέρει όλη την αμηχανία, την αγαρμποσύνη, την άρνηση, ακόμα και τη δηθενιά της γενιάς της. Υπέροχη ταινία, ζεστή και αληθινή.



Το απαγορευμένο ποδήλατο / Wadjda

Της Χάιφα Αλ-Μανσούρ. Με τους Γουαάντ Μοχάμεντ, Ρεέμ Αμπντουλάχ
Δραματική / 2012 / Σαουδική Αραβία, 98’



 Η πρώτη ταινία που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Σαουδική Αραβία και, μάλιστα, σε σκηνοθεσία γυναίκας! Σε μια χώρα όπου δεν λειτουργούν κινηματογράφοι εδώ και 30 χρόνια και που οι γυναίκες δεν ψηφίζουν καν, ένα τσαχπίνικο, πανέξυπνο κοριτσάκι που φορά All-Star, ακούει ροκ μουσική και δυσκολεύεται να μάθει το Κοράνι, βάζει στο μάτι ένα (απαγορευμένο επίσης γι’ αυτήν) ποδήλατο και αποφασίζει να το αγοράσει. Η Χάιφα Αλ-Μανσούρ τα κάνει όλα σωστά, εξισορροπώντας την κινηματογραφική δεξιοτεχνία με τα σαφή και έξυπνα στρωμένα σχόλια για τη θρησκευτική αγκύλωση και τις διακρίσεις κατά του γυναικείου φύλου στη χώρα της.



I Give it a Year / Ένας χρόνος είναι αρκετός

Του Νταν Μέιζερ.
Με τους Ρόουζ Μπερν, Ρέιφ Σπολ, Αννα Φάρις, Σάιμον Μπέικερ
Ρομαντική κομεντί / 2013 / 97’.



 Χαριτωμένη, αλλά διόλου αξιομνημόνευτη κομεντί για ένα ζευγάρι που παντρεύεται και προτού κλείσει έναν χρόνο συμβίωσης, ξεκινά συμβουλευτική γάμου.



Ο παράδεισος της πίστης / Paradise: Faith

Του Ούλριχ Ζάιντλ.
Με τους Μαρία Χοφστέτερ, Ναμπίλ Σαλέχ
Δραματική / 2012 / Αυστρία / Γερμανία / Γαλλία, 115’.



 Ο Ούλριχ Ζάιντλ, στο δεύτερος μέρος της τριλογίας του μετά τον «Παράδεισο της αγάπης», βαλτώνει στις γνωστές του τεχνικές και θεματικές χωρίς να τις εξελίσσει. Γι’ αυτό ούτε αιχμηρός, ούτε προκλητικός, ούτε καν κυνικός δεν ξεπροβάλλει αφηγούμενος την ιστορία μιας θρησκόληπτης γυναίκας, της οποίας ο μουσουλμάνος ανάπηρος άντρας επιστρέφει ξαφνικά και ο Ζάιντλ την κοροϊδεύει φανερά.



Ανάμεσα... /Inch’ allah

Της Αναΐς Μπαρμπό-Λαβαλέτ. Με τους Εβελίν Μπροσί, Σαμπρίνα Ουαζάνι, Σιβάν Λεβί
Δραματική / 2012 / Καναδάς / Γαλλία, 102’.



 Σοβαρή, αλλά υποτονική ιστορία για μια Καναδή γιατρό, η οποία εργάζεται στη Δυτική Οχθη αλλά ζει σε ισραηλινό έδαφος. Διχασμένη ανάμεσα στις δύο πλευρές, η πρωταγωνίστρια παρακολουθεί παθητικά και αναβάλλει την επιλογή στρατοπέδου. Πολύ πιο ενδιαφέροντες οι δεύτεροι ρόλοι, και στις δύο πλευρές.



Το κάλεσμα / The Conjuring

Του Τζέιμς Γουάν.
Με τους Πάτρικ Γουίλσον, Βέρα Φαρμίγκα
Τρόμου / 2013 / ΗΠΑ, 112’.



Βασισμένο σε αληθινά (;) γεγονότα, το «Κάλεσμα» ακολουθεί δυο ερευνητές μεταφυσικών φαινομένων που πηγαίνουν σε ένα σπίτι στοιχειωμένο με δαίμονες.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης