Η γλυπτική συναντά την πολιτική: Μία ελικοειδής αστερόεσσα-σύμβολο των αμερικανικών εκλογών

Η γλυπτική συναντά την πολιτική: Μία ελικοειδής αστερόεσσα-σύμβολο των αμερικανικών εκλογών

Η Ιταλίδα εικαστικός Λίζα Μπορτζάνι αποτίει «Φόρο τιμής στην αμερικανική σημαία»

Η γλυπτική συναντά την πολιτική: Μία ελικοειδής αστερόεσσα-σύμβολο των αμερικανικών εκλογών
Η αμερικανική σημαία αποτελεί σύμβολο ελευθερίας, ανεξαρτησίας, έχει εμπνεύσει εκατοντάδες καλλιτέχνες, ποιητές, συγγραφείς, έχει αγαπηθεί και παράλληλα έχει βρεθεί στο στόχαστρο αντι-αμερικανικών «εκρήξεων» ανά τον κόσμο.

Η αστερόεσσα έχει τραγουδηθεί και έχει ζωγραφιστεί, έχει αποτυπωθεί σε κονκάρδες, καπέλα, ρούχα και βρίσκεται βαθιά ριζωμένη στις καρδιές των Αμερικανών πολιτών που αντικρίζοντάς την νιώθουν συγκίνηση και σεβασμό.

Ανάμεσα στους εικαστικούς που η αμερικανική σημαία ενέπνευσε συγκαταλέγεται και η Ιταλίδα καλλιτέχνις Λίζα Μπορτζάνι, η οποία τίμησε το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Μιλάνο με μία από τις σπουδαίες και χαρακτηριστικές δημιουργίες της από τη σειρά γλυπτών «Μελέτη (για) Ελατήρια» που παρουσιάστηκε σε ειδική βραδιά διοργανωμένη από το αμερικανικό προξενείο στο Μιλάνο και σε συνεργασία με το Easy Milano, παρουσία του Αμερικανού πρόξενου Φίλιπ Ρίκερ.

Με αφορμή την κρίσιμη εκλογική μάχη της περασμένης Τρίτης ανάμεσα στον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, Ντόναλντ Τραμπ, και την αντίπαλό του από το Δημοκρατικό Κόμμα, Χίλαρι Κλίντον, η Μπορτζάνι μετέτρεψε την αμερικανική σημαία σε ένα ελατήριο μεγάλων διαστάσεων που τοποθετήθηκε στο εσωτερικό του ιστορικού κτιρίου Μποβάρα, το οποίο στεγάζει το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Μιλάνο.

Κλείσιμο
Η Λίζα Μπορτζάνι με τον Αμερικανό πρόξενο Φίλιπ Ρίκερ




Το έργο «Φόρος τιμής στην αμερικανική σημαία» κοσμεί το χώρο και θυμίζει στους επισκέπτες τον κύκλο της ζωής, τη σύνδεση μεταξύ του πνευματικού και του υλικού κόσμου, την αέναη κίνηση, την διαρκή ροή ενέργειας, τον κύκλο της ζωής και την διαδικασία συνεχούς αλλαγής που οδηγεί στην ανέλιξη.

Εξάλλου, η ελικοειδής μορφή της εγκατάστασης πέρα από τον κυματισμό της αστερόεσσας, θυμίζει το σύμβολο του DNA, αποτυπώνοντας την αδιάσπαστη σχέση ανάμεσα στον πολίτη και τις κυβερνήσεις, ενώ παραπέμπει στην ενότητα, την προσαρμοστικότητα, την αντοχή και τη δυναμική, αλλά και την επούλωση των πληγών του έθνους, διαδικασία μέσω της οποίας συνεχίζεται η φυσική ροή της ιστορίας.

Τα ελαφριά, ευέλικτα και κινητά πλαστικά φύλλα που συνθέτουν τη δημιουργία της Μπορτζάνι, έργα της οποίας φιλοξενούνται στην Ιταλία και το εξωτερικό, επικοινωνούν με το περιβάλλον που τα περιστοιχίζει, προσφέροντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να τα παρατηρήσει, να τα μελετήσει και να νιώσει την ελευθερία της αρμονικής κίνησής τους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης