Χρήσιμη και θετική χαρακτήρισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί την 50λεπτη συνάντησή του στα κατεχόμενα με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Μετά τη συνάντηση, ο Γερμανός Υπουργός δεν προέβη σε δηλώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, είχαν μια χρήσιμη και θετική συνάντηση, κατά την οποία ο κ. Σταϊνμάιερ περισσότερο τον άκουγε. Ανέφερε ότι σημαντικοί Υπουργοί από δυτικές χώρες πραγματοποιούν επισκέψεις στην Κύπρο και υπενθύμισε τις επικείμενες επισκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών της Βρετανίας και των ΗΠΑ.
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Σταϊνμάιερ για τη διαδικασία και τις ευαισθησίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του για λύση. Παρά το «ναι» των Τουρκοκυπρίων, τόνισε, στο δημοψήφισμα, εντούτοις η τουρκοκυπριακή κοινότητα παρέμεινε εκτός της ΕΕ. Οι Τουρκοκύπριοι, ανέφερε, απέδειξαν τη θέλησή τους για αυτό. Όπως ανέφερε, είπε στον Γερμανό επίσημο ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά εργάζεται με καλή θέληση για μια κοινά αποδεκτή συνολική λύση, η οποία θα προστατεύει τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας και θα λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της ελληνοκυπριακής. Έδωσε, όπως είπε, πληροφορίες στον κ. Σταϊνμάιερ για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων από την ΕΕ. Η βελτίωση των σχέσεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας με τη Γερμανία θα συνεισφέρει στην επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο κ. Ακιντζί.
Ανέφερε στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών ότι οι Τουρκοκύπριοι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη διαδικασία, ενώ είπε ότι ο Γερμανός πολιτικός τον προσκάλεσε στη Γερμανία ως εταίρο σε μια μελλοντική Κύπρο, ώστε η βελτίωση του διαλόγου με χώρες της ΕΕ να συνεισφέρει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Απαντώντας σε ερώτηση αν συζητήθηκαν οι οικονομικές πτυχές μιας ενδεχόμενης λύσης, ο κ. Ακιντζί είπε ότι το θέμα τέθηκε, αλλά όχι με λεπτομέρειες. Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η επανένωση της Γερμανίας είναι διαφορετικό θέμα από την Κύπρο αλλά οι εμπειρίες γύρω από αυτό είναι σημαντικές. Ανέφερε ότι ο κ. Σταϊνμάιερ είπε ότι η Γερμανία μπορεί να προσφέρει τεχνική υποστήριξη ιδιαίτερα στο περιουσιακό, εκφράζοντας την ευαρέσκεια της τουρκοκυπριακής κοινότητας γι' αυτό.
Για τις επιθέσεις εναντίον Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους μαθητές, ο κ. Ακιντζί τις χαρακτήρισε απαράδεκτες και είπε ότι η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση και ειδικότερα τα σχολεία, θα πρέπει να κοιτάξουν το θέμα σοβαρά. Οι μαθητές, είπε, ήταν εκτός σχολείου την ώρα μαθημάτων, όταν επιτέθηκαν στους Τουρκοκύπριους. Στη συνέχεια, είπε, λέχθηκε ότι μέλη του ΕΛΑΜ συμμετείχαν στις επιθέσεις και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να επιδεικνύεται ανοχή σε τέτοιου είδους περιστατικά. Τέτοια επεισόδια, είπε, δεν δίνουν καλό μήνυμα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και επηρεάζουν τη διαπραγματευτική διαδικασία.
Η στάση του Νίκου Αναστασιάδη, είπε ο κ. Ακιντζί, ήταν θετική, αλλά όχι αρκετή, γιατί οι ένοχοι θα πρέπει να συλληφθούν και να παρουσιαστούν στο δικαστήριο και να τιμωρηθούν. Τέτοια μέτρα, είπε, θα πρέπει να ληφθούν για να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά.