Ισχυρός σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών και διάρκειας άνω του ενός λεπτού σημειώθηκε στην Αλάσκα στις 1.38 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) τρομοκρατώντας τους πολίτες που μέσα στη νύχτα ακούγοντας τις σειρήνες να χτυπούν έσπευσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με τα αυτοκίνητά τους.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στον Κόλπο της Αλάσκας, σε απόσταση 280 χιλιομέτρων νοτιο-ανατολικά της πόλης Κόντιακ και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα.
Σε λειτουργία τέθηκε αμέσως το αμερικανικό σύστημα προειδοποίησης τσουνάμι, αφού το μικρό εστιακό βάθος του σεισμού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του φαινομένου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κέντρου, οι πολίτες που μένουν σε παραλιακές περιοχές καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε μέρη με μεγάλο υψόμετρο.
Κλείσιμο
Ωστόσο λίγο αργότερα το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης ήρε την προειδοποίηση.
Μέσα στη νύχτα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους πολίτες της πόλης Κάντιακ
Λίγο μετά την ισχυρή δόνηση το Αμερικανικό Κέντρο Προειδοποίησης δήλωσε
ότι ο συναγερμός για τσουνάμι αφορούσε ολόκληρη τη δυτική ακτή των ΗΠΑ και τον Καναδά, με έμφαση κυρίως στις ακτές της Αλάσκας και της Βρετανικής Κολομβίας.
Ειδικότερα, η προειδοποίηση που εκδόθηκε αφορούσε στην νότια ακτή της Αλάσκας, τις Αλεούτιες Νήσους και στην επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά.
Σε επιφυλακή για τσουνάμι ετέθη επίσης ολόκληρη η ακτή του Ειρηνικού στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τα μεξικανικά μέχρι τα καναδικά σύνορα.
Σε μια εποχή όπου η γεωπολιτική αβεβαιότητα, οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και ο διεθνής ανταγωνισμός επαναπροσδιορίζουν τις προτεραιότητες των κρατών, η παραγωγική βάση μιας χώρας αποκτά ξανά στρατηγική σημασία.
Υπάρχουν μέρες που μοιάζουν μικρές στα μάτια των μεγάλων αλλά είναι τεράστιες για ένα παιδί. Η πρώτη μέρα στο σχολείο μετά τις διακοπές. Η σχολική εκδρομή που περιμένει εδώ και εβδομάδες. Η απαγγελία ενός ποιήματος μπροστά στην τάξη. Η πρώτη προπόνηση, ένας αγώνας, μια νέα γνωριμία.
Μια πρωτοβουλία του καφέ NESCAFÉ® φέρνει παιδιά της ΚΥΔΩΝ Special Team και παιδιά εργαζομένων της Nestlé στο ίδιο γήπεδο, δείχνοντας στην πράξη ότι ο αθλητισμός μπορεί να δημιουργεί χώρο για όλους.