Γερμανία: Ο Σόιμπλε αποχαιρετά σήμερα το υπουργείο Οικονομικών

Γερμανία: Ο Σόιμπλε αποχαιρετά σήμερα το υπουργείο Οικονομικών

Ποιοι είναι οι πιθανοί μνηστήρες για τη θέση του - Δύσκολες οι επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα» - Τι ζητούν οι υποψήφιοι εταίροι

Γερμανία: Ο Σόιμπλε αποχαιρετά σήμερα το υπουργείο Οικονομικών
O ισχυρός άνδρας της Γερμανίας, ο 75χρονος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περνά σήμερα για τελευταία φορά το κατώφλι του υπουργείου Οικονομικών, προτού εκλεγεί πρόεδρος της ομοσπονδιακής βουλής της Γερμανίας, Μπούντεσταγκ.
 
Η αποχώρηση του Σόιμπλε, έπειτα από οκτώ χρόνια στο νευραλγικό υπουργείο, στη διάρκεια των οποίων η Γερμανία επέστρεψε στους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και η Ευρωζώνη αντιμετώπισε μια κρίση χρέους που παραλίγο να οδηγήσει στη διάλυσή της, ανοίγει μια περίοδο αβεβαιότητας για την Ευρώπη, όπως επισημαίνουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Ο Σόιμπλε αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών ενώ λίγες ώρες νωρίτερα σχολίαζε την ελληνική οικονομική κρίση
Το "δεξί χέρι" της Μέρκελ αποχαιρετά το υπουργείο Οικονομικών έχοντας δώσει νωρίτερα το στίγμα του για την ελληνική οικονομική κρίση, ιδιαίτερα μετά το 2015. Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" ο Σόιμπλε επεσήμανε: «Δεν διατάξαμε κανέναν να κόψει συντάξεις στην Ελλάδα» και προσθέτει: «Αυτό που είπε η τρόικα ήταν: Πρέπει να μπορείτε να χρηματοδοτείτε μόνοι σας τον προϋπολογισμό σας».

Ερωτηθείς για το Grexit ο πρώην υπουργός της Γερμανίας τόνισε πως «σχεδόν όλοι εμείς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαμε τη γνώμη ότι αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα. Αλλά και πάλι: μόνο οι ίδιοι οι Έλληνες θα μπορούσαν να λάβουν μία τέτοια απόφαση».

Κλείσιμο
Όσον αφορά τα σημερινά δεδομένα ο Σόιμπλε εκτιμά πως η χώρα μας βρίσκεται σε καλό δρόμο καθώς η χώρα έχει σοβαρές πιθανότητες να μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της στις αγορές. 

Αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη είπε χαρακτηριστικά πως, εκτός από μερικά ΜΜΕ, κανείς δεν παίρνει τον κ. Βαρουφάκη στα σοβαρά. 
 

Διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης "Τζαμάικα" 
Η θέση του Σόιμπλε «χηρεύει» επισήμως από σήμερα, ενώ η ατμομηχανή της Ευρωζώνης δεν προβλέπεται να αποκτήσει νέα κυβέρνηση πριν από τα Χριστούγεννα. Οι διαφωνίες μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και των Πράσινων (Grune) είναι πολλές. Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι βαυαροί εταίροι τους, οι Χριστιανοκοινωνιστές, έχουν ήδη ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι διεκδικούν νευραλγικά χαρτοφυλάκια.
Χωρίς να ζητάει ευθέως το υπουργείο Οικονομικών, ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ κάλεσε τους Συντηρητικούς να μην αναλάβουν και αυτήν τη φορά και το υπουργείο και την καγκελαρία. «Πρέπει να διαχωριστούν πολιτικά» τα δύο, είπε. 

Οι Πράσινοι, που δεν έχουν βρεθεί σε κυβερνητικό συνασπισμό από το 1997- 2005 επί Σρέντερ, έχουν μία ιδιαίτερη προτίμηση στο υπουργείο Εξωτερικών. Όμως βρίσκουν εξίσου ενδιαφέρον και το υπουργείο Οικονομικών, ένα πόστο υψηλής σημασίας στη Γερμανία, όπως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως έχει δηλώσει ένα από τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, ο Άντον Χόφραιτερ. Δεν θα έλεγαν επίσης όχι στο αξίωμα του αντικαγκελάριου, το οποίο διεκδικούν όμως και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες που προσπαθούν να σιγουρέψουν το υπουργείο Οικονομικών.  

Οι μεγαλύτερες διαφωνίες μεταξύ των τριών κομμάτων, CDU, FDP, Grune αφορούν την ευρωπαϊκή πολιτική, την ώρα που το Βερολίνο μπορεί να τορπιλίσει ή να υποστηρίξει τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη. Οι Πράσινοι είναι πιο κοντά στις γαλλικές προτάσεις, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες έχουν εκφράσει έντονες διαφωνίες, όπως και οι Χριστιανοδημοκράτες. 


Μνηστήρες για το αξίωμα του Σόιμπλε  
Μετά την αποχώρηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το υπουργείο αναλαμβάνει προσωρινά ο ίδιος ο διευθυντής της καγκελαρίας, Πέτερ Άλτμαιερ. Η εφημερίδα "Handelsblatt" εκτιμά ότι η μεταβατική λύση Αλτμάιερ θα μπορούσε να γίνει μόνιμη. Με όρους ευρωπαικής πολιτικής είναι πιο κοντά στους Πράσινους από ό,τι οι περισσότεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες.

Αρχικά, πάντως, είχε ακουστεί το όνομα του Κριστιάν Λίντνερ, του «σταρ» των Ελεύθερων Δημοκρατών για το υπουργείο Οικονομικών. Όμως, από τη στιγμή που ψηφίστηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός του, δεν θα μπορούσε να είναι και υπουργός Οικονομικών. Για το λόγο αυτό, ακούγεται τις τελευταίες ώρες έντονα το όνομα του αντιπροέδρου του FDP, του 65χρονου Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι, προσωπικότητα που μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα αλλά θεωρείται ειδικός περισσότερο σε θέματα Δικαίου και Εσωτερικών θεμάτων.

Ανάμεσα στα άλλα ονόματα που ακούγονται είναι ο 47χρονος Φόλκερ Βίσινγκ, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο από το 2016 και ήταν έως το 2013 πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Bundestag. 

Υπάρχουν όμως και δύο ακόμα μνηστήρες: Ο 64χρονος Καρλ Λούντβιχ Τίλε, μέλος του Δ.Σ της Bundesbank και ο Βέρνερ Χόιερ, πρόεδρος της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης