Πτήση ΜΗ370: Μένει η τυπική επιβεβαίωση για τον επίλογο της τραγωδίας

Πτήση ΜΗ370: Μένει η τυπική επιβεβαίωση για τον επίλογο της τραγωδίας

Η ανεύρεση φερόμενου μέρους του αεροσκάφους και ενός κομματιού βαλίτσας σε συνδυασμό με τα ισχυρά ρεύματα, οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για το μοιραίο Boeing - Ο ωκεανός είναι τόσο χαοτικός που είναι δύσκολο να βρεθούν στο συγκεκριμένο νησί και άλλα τμήματα του αεροσκάφους, λένε οι επιστήμονες

Πτήση ΜΗ370: Μένει η τυπική επιβεβαίωση για τον επίλογο της τραγωδίας
Μόνο η τυπική επιβεβαίωση μένει ώστε να γραφτεί επιτέλους ο δραματικός επίλογος στην εξαφάνιση του μοιραίου μπόινγκ της πτήσης ΜΗ370 των μαλαισιανών αερογραμμών, που αγνοείται από της 8 Μαρτίου 2014. Ένας συνδυασμός γεγονότων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες είναι πλέον σχεδόν βέβαιο πως θα ρίξουν άπλετο φως στο μυστήριο που καλύπτει την εξαφάνιση του μπόινγκ και των 239 επιβαινόντων του. 



Κλείσιμο
Τώρα μεγαλύτερη σημασία είναι να τεκμηριωθεί αν το κομμάτι που βρέθηκε είναι τμήμα του αεροσκάφους, ώστε να διαπιστωθεί αν οι έρευνες γίνονται στο σωστό σημείο. Στο μεταξύ, μια βαλίτσα ξέβρασε το κύμα στην ίδια περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια, ωστόσο ακόμη δεν επιβεβαιώνεται τυχόν σύνδεσή της με αυτά. Ο άντρας που βρήκε το κομμάτι των συντριμμιών δήλωσε στα Μέσα πως το εντόπισε όταν κατά μήκος της παραλίας έψαχνε μία πέτρα, για να... πολτοποιήσει μια πιπεριά τσίλι. «Δεν είχα ιδέα ότι θα γινόμουν διάσημος επειδή έψαχνα μια πέτρα!» δήλωσε ο Johnny Bègue στο AFP.



Στο μεταξύ, ο ωκεανογράφος Erik van Sebille του Imperial College ισχυρίζεται πως εξαιτίας της τεράστιας έκτασης των ωκεανών, είναι πιθανό να μη βρεθεί τίποτα περισσότερο στο νησί Ρεϊνιόν. «Ο ωκεανός είναι τόσο χαοτικός που είναι δύσκολο να βρεθεί εδώ κάτι που χάθηκε πριν από 16 μήνες» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.



Όπως αναφέρει στην Telegraph ο ωκεανολόγος David Ferreira, το φερόμενο ως κομμάτι από τα συντρίμμια του αεροσκάφους που βρέθηκαν στο νησί Ρεϋνιόν είναι πολύ μακριά από την περιοχή όπου θεωρείται ότι το αεροσκάφος συνετρίβη στα δυτικά της Αυστραλίας. Ωστόσο, λόγω των ισχυρών ρευμάτων  στον Ινδικό Ωκεανό, είναι απολύτως πιθανό να βρεθούν συντρίμμια εκεί όπου εντοπίστηκαν.






Ο Ινδικός Ωκεανός έχει δύο κυρίαρχα ρεύματα - ένα στα νότια όπου εντοπίζεται η «ύποπτη ζώνη της συντριβής», που κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά, και ένα στα βόρεια, που κινείται από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Αν το κομμάτι συντρίμμια που βρέθηκαν στη νήσο Ρεϋνιόν προέρχεται από το μοιραίο μπόινγκ, τότε είναι πιθανό αυτό να οδηγήθηκε βόρεια από το σημείο της πτώσης πριν πιαστεί στο ρεύμα που το οδήγησε δυτικά προς το νησί.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 180 εκατ. δολάρια για τις έρευνες εντοπισμού του αεροσκάφους. 


Οι έρευνες για το κομμάτι του μπόινγκ
Νωρίτερα το πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας δήλωσε σήμερα ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» πως τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν στο νησί Ρεϊνιόν, στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, κοντά στο νησί της Μαδαγασκάρης, ανήκουν στο Μπόινγκ 777 της Malaysia Airlines. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κομμάτι του πτερυγίου προέρχεται από αεροπλάνο Μπόινγκ 777. Ο επικεφαλής των ερευνών μας μού το είπε», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Αμπντούλ Αζίζ Καπράουι.






Την ίδια στιγμή η υπηρεσία διερεύνησης αεροπορικών δυστυχημάτων της Γαλλίας (ΒΕΑ) εξετάζει το τμήμα του αεροπλάνου που βρέθηκε στο νησί Ρεϊνιόν, αλλά όπως υποστηρίζει είναι πολύ νωρίς να διαπιστωθεί αν προέρχεται από την πτήση των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

Το BBC, αναφέρει πως τα συντρίμμια όντως δείχνουν να ανήκουν σε ίδιου τύπου αεροσκάφος, ωστόσο, επισημαίνεται, ότι στην περιοχή έχει συντριβεί άλλο ένα αεροσκάφος, ακριβώς στο σημείο όπου βρέθηκαν τα συντρίμμια. 






Να υπενθυμίσουμε πως το αεροσκάφος μια ώρα μετά την απογείωσή του από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας, Κουάλα Λουμπούρ, με προορισμό το Πεκίνο χάθηκε από τα ίχνη των ραντάρ.


Τι είχαν προβλέψει οι ωκεανογράφοι
Άκρως αποκαλυπτικό είναι, την ίδια ώρα, ένα ρεπορτάζ που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Daily Mail. Ωκεανογράφοι είχαν προβλέψει πριν από ένα χρόνο ότι τα συντρίμμια θα έφταναν στη Μαδαγασκάρη. Το γράφημα που υλοποίησαν πριν από 12 μήνες Αυστραλοί ωκεανογράφοι δείχνουν μέχρι πού μπορεί να έχουν φτάσει τα συντρίμμια του μοιραίου Boeing, εξηγώντας ότι όντως είναι πολύ πιθανό να έχουν οδηγηθεί στο νησί Ρεϊνιόν, στο νότιο Ινδικό Ωκεανό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης