Τσίπρας: Θέλουμε μια «άνοιξη» στις σχέσεις με τη Ρωσία

Τσίπρας: Θέλουμε μια «άνοιξη» στις σχέσεις με τη Ρωσία

Τάσσεται κατά της επιβολής κυρώσεων στη Μόσχα - Αποκαλύπτει τι είπε στους συναδέλφους του στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, για τη Ρωσία - Η ατάκα του στον Τουσκ: «Μην θεωρείτε δεδομένες τις ελληνικές θέσεις, θα μας ρωτάτε πριν αποφασίζετε» - Πρόοπτικες ανάπτυξης σε ενέργεια και τουρισμό

Τσίπρας: Θέλουμε μια «άνοιξη» στις σχέσεις με τη Ρωσία
Για πιθανότητα αναβάθμισης των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας σε ένα νέο επίπεδο κάνει λόγο σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο Tass ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα στις 8 Απριλίου.

«Μπορούμε να έχουμε μια βάσιμη συνεργασία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξάγει τα αγροτικά της προϊόντα στη Ρωσία» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος χαρακτηρίζει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας ως «έναν δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά».

«Γνωρίζετε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ένα χτύπημα στις σχέσεις αυτές (σ.σ. της Ευρώπης με τη Ρωσία) καθώς οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν προκειμένου να αποτραπεί αυτή η χωρίς νόημα πολιτική των κυρώσεων εν μέσω των εντάσεων στην Ουκρανία».

Κλείσιμο
«Αποτέλεσμα αυτού είναι το εμπάργκο στα αγροτικά αγαθά της Ελλάδας, κάτι που έπληξε σφόδρα την ελληνική οικονομία» συμπληρώνει ο πρωθυπουργός.


Τι είπα στον Τουσκ για τις κυρώσεις και την θέση της Ελλάδας

Στη συνέντευξή του υπενθυμίζει την ένταση που δημιουργήθηκε τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων του όταν έλαβε επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ «ο οποίος θεώρησε δεδομένη την θέση της Ελλάδας υπέρ των κυρώσεων».

«Κάλεσα τόσο αυτόν όσο και την Φεντερίκα Μογκερίνι και τους είπα: Μην σκέφτεστε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι δεδομένες, η κατάσταση έχει αλλάξει και τώρα υπάρχει άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα. Και τώρα θα πρέπει να μας ρωτάτε πριν πάρετε αποφάσεις» εξιστορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις» ξεκαθαρίζει ο Αλέξης Τσίπρας και εξηγεί: πιστεύω ότι αυτός είναι ένας δρόμος στο πουθενά. Στηρίζω την άποψη ότι υπάρχει ανάγκη για διάλογο και διπλωματία, θα πρέπει να καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρίσκουμε λύσεις σε μεγάλα προβλήματα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ο οικονομικός πόλεμος είναι τακτική αδιεξόδου.

«Εγώ υποστηρίζω τη διπλωματία» τονίζει. «Θεωρώ ότι οι συμφωνίες του Μινσκ και η τήρησή τους είναι σημαντικό επίτευγμα. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να σταματήσει η ένταση με Ουκρανία».

Είπε επίσης ότι στην πρώτη του συμμετοχή σε Σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες είπε στους συναδέλφους του: «Πείτε μου πώς φαντάζεστε την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη; Τη φαντάζεστε με τη Ρωσία απέναντί μας ή με τη Ρωσία σε διαδικασία διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης;». Και συνέχισε: «Δεν έλαβα απάντηση από πολλούς. Όπως νομίζω εγώ, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας πρέπει να περιλαμβάνει και τη Ρωσία».


Οι σχέσεις με τη Ρωσία έμοιαζαν με χειμώνα, τώρα ζούμε την άνοιξη

Κατά την περιγραφή του πρωθυπουργού, τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις με τη Ρωσία βρίσκονταν σε «παγωμένη κατάσταση». «Δεν γνωρίζω» είπε χαρακτηριστικά «εάν έμοιαζαν με τον χειμώνα στη Σιβηρία, ωστόσο ήταν χειμώνας και τώρα ζούμε την άνοιξη και πρέπει αυτήν την άνοιξη να την υποστηρίξουμε, ώστε να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη των σχέσεών μας».

«Βρισκόμαστε σε γεωπολιτική κατάσταση ιδιαίτερης έντασης, υπάρχουν κοινές προκλήσεις και χρειάζεται να δούμε πώς θα τις αντιμετωπίσουμε» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας: «Πρέπει να δούμε, πώς οι λαοί και οι χώρες μας μπορούν πραγματικά να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς στην οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο, την αγροτική παραγωγή, να διευκρινίσουμε πού μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και κυρίως, να μελετήσουμε κατά πόσον η συνεργασία μας μπορεί να είναι εποικοδομητική, καθόσον πραγματικά πιστεύω ότι η Ελλάδα, ως χώρα-μέλος της ΕΕ, μπορεί να καταστεί συνδετικός κρίκος, γέφυρα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας».


Ενέργεια και τουρισμός στο επίκεντρο των επαφών

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα έχει σκοπό την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων, καθώς «θα δώσει τη δυνατότητα να τεθεί μια νέα βάση» γι' αυτές. Πρόκειται για τη δυνατότητα να γίνει «η πραγματική τους επανεκκίνηση, να δοθεί νέα ώθηση στις ελληνορωσικές σχέσεις, οι οποίες έχουν πολύ βαθιές ρίζες στην ιστορία και σφυρηλατήθηκαν στον κοινό αγώνα των λαών μας» υπογράμμισε ο Α.Τσίπρας.

Οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, κατά τον πρωθυπουργό, έχουν μεγάλη προοπτική ανάπτυξης, πρωτίστως στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού.

«Νομίζω ότι οι δυνατότητες να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας συνδέονται και με τον τουρισμό, αλλά και με ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες» εκτίμησε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι εκτός από τις πολύ σημαντικές συναντήσεις του με τον πρόεδρο Πούτιν, τον πρωθυπουργό Μεντβιέντεφ και τον πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο, «θα έχω τη δυνατότητα να δώσω διάλεξη σε ένα από τα κεντρικά Πανεπιστήμια της Μόσχας», γεγονός, που αναδεικνύει «τη δυνατότητα ανταλλαγών και συνεργασίας σε εκπαιδευτικό επίπεδο μεταξύ ελληνικών και ρωσικών Πανεπιστημίων, η οποία είναι επίσης πολύ σημαντική πλευρά της εδραίωσης των αμοιβαίων σχέσεών μας».

Όπως είπε ο κ.Τσίπρας, Ελλάδα και Ρωσία συνδέονται με κοινές ρίζες, κοινούς αγώνες, κοινή πίστη και πολιτισμό. «Η χώρα σας είναι πλούσια από πολιτιστική άποψη και ο ελληνικός πολιτισμός είναι η κοιτίδα του παγκόσμιου. Νομίζω ότι στους τομείς αυτούς μπορούμε να έχουμε πολύ συγκεκριμένες σχέσεις και να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι το Πολιτιστικό έτος Ελλάδας - Ρωσίας, το 2016, αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία για την ανάπτυξη των σχέσεων αυτών.

«Το 2015 εορτάζουμε από κοινού τα 70χρονα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης, της νίκης των λαών επί του ναζισμού» είπε ο Α.Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «η επέτειος αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία τόσο για τον ρωσικό, όσο και για τον ελληνικό λαό. Οι λαοί μας σφυρηλάτησαν τις αδελφικές τους σχέσεις, διότι διεξήγαν κοινό αγώνα σε κρίσιμες και σημαντικές ιστορικές στιγμές». Ελλάδα και Ρωσία πλήρωσαν περισσότερο όλων, με το αίμα τους στον αγώνα κατά του φασισμού και αυτό είναι το κοινό θεμέλιο, όπως και η κοινή πίστη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο.

«Σ' αυτές τις ρίζες πρέπει να δώσουμε έμφαση, να μη μείνουμε μόνο στις καλές προθέσεις. Ας κοιτάξουμε πώς είναι δυνατόν να καταστήσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών και λαών μας πιο ουσιαστικές σε επίκαιρα προβλήματα. Διαθέτουμε ένα εξαίρετο παρελθόν κοινού αγώνα και κοινής προόδου προς τα εμπρός, μπορούμε να έχουμε κι ένα υπέροχο μέλλον» υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης