Τσίπρας: Θα τηρήσουμε τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη - Το ίδιο απαιτούμε και από τους εταίρους

Τσίπρας: Θα τηρήσουμε τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη - Το ίδιο απαιτούμε και από τους εταίρους

«Ψηφίζουμε νόμο που δεν μεταφράστηκε, αλλά γράφτηκε στα ελληνικά» - «Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ήταν εφεύρημα της προηγούμενης κυβέρνησης, που υπέκλεψε την υπογραφή του ΟΟΣΑ»

Τσίπρας: Θα τηρήσουμε τη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη - Το ίδιο απαιτούμε και από τους εταίρους
Είναι η πρώτη φορά μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια συζητείται σχέδιο νόμου που δεν μεταφράστηκε, αλλά γράφτηκε εδώ, είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης. 

Από ό,τι φαίνεται το νομοσχέδιο αυτό θα ψηφιστεί και με μεγάλη πλειοψηφία, συμπλήρωσε και τόνισε ότι ικανοποιεί τις ανάγκες των πολλών και όχι των εκλεκτών.

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης ότι Πέμπτη και Παρασκευή έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις και τόνισε πως η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Ο δρόμος μας είχε ναρκοθετηθεί και το γνωρίζαμε είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τώρα όμως αρχίζουν να μας γνωρίζουν και οι εταίροι μας, που πίστευαν πως θα είμαστε η συνέχεια των προηγούμενων. «Σίγουρα τους έχουμε απογοητεύσει» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση, αλλά ισότιμη» είπε χαρακτηριστικά.

«Διεθνοποιήσαμε το πρόβλημα, θέσαμε τις βάσεις για λύση» είπε, καθώς η Ευρώπη παραδέχεται για πρώτη φορά πως η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την ανθρωπιστική κρίση, που είναι αποτέλεσμα του προγράμματος που εφαρμόστηκε και απέτυχε παταγωδώς.

Πετύχαμε ένα πρόγραμμα-γέφυρα που δεν περιλαμβάνει κανένα μέτρο λιτότητας είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Ακυρώσαμε την αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος και βάλαμε τέλος στο μόρφωμα της τρόικας, που είχε συνηθίσει να κατεβάζει φακέλους, να ανακρίνει και να εξευτελίζει υπουργούς. Το φαινόμενο να περιμένουν μέχρι τις 2 το πρωί να ανακριθούν από τεχνοκράτες εκλεγμένοι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης, έχει τελειώσει».

Στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν κάποιοι που είναι τροϊκανότεροι των τροϊκανών είπε ο κύριος Τσίπρας καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές τους.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός επιτέθηκε, χωρίς να τον κατονομάσει, στον Ντάκλαν Κοστέλο, που με επιστολή του ζήτησε να μην προχωρήσει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, χαρακτηρίζοντας θράσος την ενέργεια αυτή και τόνισε πως «αν το κάνουν για να μας τρομάξουν, δεν τρομάζουμε».

«Στους τεχνοκράτες που έχουν μάθει να δουλεύουν με τελεσίγραφα, απαντάμε με πράξεις, καθώς υψώνουμε στη Βουλή τείχος αξιοπρέπειας. Τις επόμενες ημέρες ψηφίζουμε στη Βουλή και τα δύο νομοσχέδια, για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις. Το μόνο που κατορθώνουν με τη στάση τους είναι να εκθέτουν την Ευρώπη, τι να πει κανείς ότι έχουν το θράσος να γράφουν σε χαρτί πως η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι μονομερής ενέργεια, μη συμβατή με τις αποφάσεις», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Στην Ευρώπη είμαστε όλοι ισότιμοι εταίροι, δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, είπε ο κύριος Τσίπρας και τόνισε πως «απαιτούμε, όπως και αυτοί από εμάς, την τήρηση κατά γράμμα της συμφωνίας της 20ής του Φλεβάρη». 

Η σκληρή διαπραγμάτευση, στην ουσία, έχει να κάνει με την σύγκρουση των διαφορετικών στρατηγικών για την Ευρώπη, εκτίμησε ο κύριος Τσίπρας 



Επιχειρούν να σταματήσουν εν τη γενέσει της την πολιτική αλλαγή που έρχεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά δεν θα τα καταφέρουν, είπε. «Η πολιτική αλλαγή που ξεκίνησε έρχεται σαν ποτάμι στην Ευρώπη, στην Ισπανία, την Ιρλανδία και αλλού, δεν μπορεί να σταματήσει γιατί έχει δύναμη την ανάγκη των λαών να αναπνεύσει.

Η Ελλάδα των μνημονίων λιτότητας είναι ήδη παρελθόν, όπως και η Ευρώπη της τιμωρίας, του αυταρχισμού, της συρρίκωνσης της δημοκρατίας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όσοι υπονομεύουν την διαπραγμάτευση δεν θα τα καταφέρουν διότι ότι και να κάνουν δεν μπορούν να υπονομεύσουν την σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του λαού και της κυβέρνησης, είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε: «Ας το λάβουν υπόψιν τους και ας σταματήσουν τις μονομερείς ενέργειες».

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις, ο κύριος Τσίπρας επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις και προκαλώντας αναταραχή στα έδρανα της αντιπολίτευσης, είπε χαρακτηριστικά πως ήθελαν να εφαρμόσουν την «εργαλειοθήκη Χατζηδάκη και όχι του ΟΟΣΑ». Ακολούθως ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ανχελ Γκουρία, θα εφαρμοστούν καθώς η τωρινή κυβέρνηση δεν είναι δεσμευμένη από οικονομικά συμφέροντα όπως οι προηγούμενες.

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε όλους τους βουλευτές, «από όποια πτέρυγα κι αν προέρχονται να ψηφίσουν το πρώτο νομοσχέδιο κοινωνικής σωτηρίας».


Σύγκρουση Βενιζέλου-Βούτση

Νωρίτερα εξελίχτηκε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση στην σκιά των ραγδαίων εξελίξεων που αφορούν την πορεία των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και δανειστών.

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εντός 50 ημέρων έβαλε την χώρα «σε συνεχή περιδίνηση που δημιουργεί ο ανεμοστρόβιλος των αντιφάσεών της» ενώ επέστρεψε την «απειλή» των πρόωρων εκλογών αναφέροντας ότι «αυτή η στιγμή δεν θα αργήσει γιατί αυτές οι σκέψεις δεν εγκλωβίζουν τους άλλους αλλά δημιουργούν αυτοεγκλωβισμό».

Εξήγησε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «έχει υποστεί τον απόλυτο στρατηγικό εγκλωβισμό. Δεν μπορεί να πάει ούτε σε ρήξη ούτε σε έντιμο συμβιβασμό. Έχει περάσει σε κρίση νομιμοποίησης. Δεν έχετε κοινωνική εντολή ρήξης με τους εταίρους και δεν έχετε κοινοβουλευτική εντολή συμβιβασμού. Είστε καταδικασμένοι να αντιφάσκετε και να υπεκφεύγετε. Κάνετε μετακύλιση ευθυνών θα σας φταίνε οι ξένοι. Προσπαθείτε να διαμορφώσετε κοινή γνώμη χαμηλών προσδοκιών».

Από την πλευρά της κυβέρνησης απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης ο οποίος κατηγόρησε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για «μανιφέστο εθελοδουλίας».

«Για εμάς δεν τίθεται θέμα επιλογής. Αν είναι να επιλέξουμε θα εκπληρώσουμε τις ανάγκες των πολιτών… Δεν πρόκειται να γίνουμε παθητικοί αποδέκτες μονομερών ενεργειών από τους δανειστές. Δεν κάνουμε μονομερείς ενέργειες αλλά δεν θα δεχθούμε μονομερείς ενέργειες εις βάρους του ελληνικού λαού» είπε λίγο αργότερα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης