Το ΥΠΟΙΚ απέσυρε την «ύποπτη» διάταξη για αναδρομική διαγραφή φόρου υπεραξίας

Το ΥΠΟΙΚ απέσυρε την «ύποπτη» διάταξη για αναδρομική διαγραφή φόρου υπεραξίας

Έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης-Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ανακοινώνοντας την απόσυρση του άρθρου, πρόσθεσε ότι θα το επαναφέρει σε άλλο νομοσχέδιο

Το ΥΠΟΙΚ απέσυρε την «ύποπτη» διάταξη για αναδρομική διαγραφή φόρου υπεραξίας
Σε απόσυρση της ύποπτης διάταξης που προβλέπει αναδρομική διαγραφή
του φόρου υπεραξίας σε επιχειρήσεις που πώλησαν ή μίσθωσαν ακίνητα προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών μετά από τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για το άρθρο 16 του νομοσχεδίου «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας ΕΕ 2015/2376 και άλλες διατάξεις» που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια και προέβλεπε πως «η πώληση ή η μίσθωση ακινήτου, στο οποίο λειτουργούσε επιχείρηση, μετά του τυχόν υφιστάμενου εξοπλισμού, σε άλλη επιχείρηση, δεν συνιστά μεταβίβαση επιχείρησης για την επιβολή φόρου υπεραξίας», ενώ επισημαίνεται πως η επίμαχη ρύθμιση «καταλαμβάνει εκκρεμείς υποθέσεις, για τις οποίες έχει ήδη επιβληθεί φόρος υπεραξίας». Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο φόρος υπεραξίας ανέρχεται σε 15%.

Κλείσιμο
Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ανακοινώνοντας την απόσυρση του άρθρου, πρόσθεσε ότι θα το επαναφέρει σε άλλο νομοσχέδιο.

Προβληματισμούς για την επίμαχη διάταξη είχε εκφράσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο κ. Γιάννης Κουτσούκος εξηγώντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εξυπηρετήσει συγκεκριμένο επιχειρηματία με διαγραφή φόρου για μεταβίβαση ακινήτων που έγινε πριν το 2013.

 
«Λέτε ότι καταργείτε έναν φόρο όπως αυτός ίσχυε με νόμο του 1994. Όμως, ο συγκεκριμένος φόρος τροποποιήθηκε το 2013 και από 20% έγινε 15%. Άρα, με τον τρόπο που επιχειρείτε να αλλάξετε την ρύθμιση, "φωτογραφίζετε" μεταβιβάσεις που έγιναν πριν το 2013» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Κουτσούκος και, απευθυνόμενος στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, υπογράμμισε: «Εξηγήστε στη Βουλή πού στοχεύετε με την ρύθμιση για να αποσείσετε το άγος της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων».
 
Επίσης, ο κ. Κουτσούκος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει φέρει σειρά προβληματικών διατάξεων, υπενθυμίζοντας πως «με ΠΝΠ ευνοήσατε 270 μεγαλοεκατομμυριούχους, σβήνοντας χρέη. Πρόσφατα φέρατε ευνοϊκή ρύθμιση για τον κ. Σαββίδη για διαγραφή τελωνειακών προστίμων. Ακολούθησε νέα ρύθμιση για απαλλαγή προστίμων από εικονικά τιμολόγια και τώρα φέρνετε νέα διάταξη για διαγραφή φόρου υπεραξίας και μάλιστα αναδρομικά»
 
Επίσης, ο κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος (ΝΔ) είπε πως «περιμένουμε εξηγήσεις, από την στιγμή που περιλαμβάνει εκκρεμείς υποθέσεις».
 
Από το Ποτάμι ο κ. Γιώργος Αμυράς ρώτησε την παριστάμενη υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου «αν για παράδειγμα εξαγοραστεί το 17% του Mega από τον Σαββίδη, ο οποίος θα πάρει κτίρια, στούντιο κλπ σε αυτή την περίπτωση απαλλάσσεται του φόρου ή πληρώνει;».

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών η κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου είχε υποστηρίξει πως «αν πάρει και τίτλους, τότε πληρώνει. Αν πάρει μόνο το ακίνητο και μηχανήματα, δεν πληρώνει φόρο υπεραξίας» και σε άλλο σημείο τόνισε ότι «το άρθρο δεν αφορά μεταβιβάσεις τίτλων ιδιοκτησίας ούτε το "goodwill" -δηλαδή αυτό που λέμε φήμη και πελατεία. Αφορά μεταβιβάσεις ακινήτων της επιχείρησης -όλης ή κομματιών της».
 
Η ίδια παραδέχθηκε ότι η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ, καθώς αφορά υποθέσεις «που έχει ήδη επιβληθεί ο φόρος, αλλά δεν έχει εισπραχθεί. Υπάρχουν υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια και πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρηση. Πρέπει να διαμορφώσουμε ενιαία γραμμή για τις ΔΟΥ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης