Μέτρα για τους πλειστηριασμούς παρουσιάζει ο Τσακαλώτος στους δανειστές

Μέτρα για τους πλειστηριασμούς παρουσιάζει ο Τσακαλώτος στους δανειστές

Η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει πως οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν άμεσα και οι αντιδράσεις θα καμφθούν - «Τα Paradise papers φταίνε» που διαλύσαμε την μεσαία τάξη, λέει τώρα ο υπουργός Οικονομικών

Μέτρα για τους πλειστηριασμούς παρουσιάζει ο Τσακαλώτος στους δανειστές
Τα μέτρα για να εξαλειφθούν οι αντιδράσεις και να ξεκινήσουν άμεσα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στους θεσμούς, σε τηλεδιάσκεψη που θα έχει στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος
, προκειμένου να επιστρέψουν το συντομότερο οι απεσταλμένοι των δανειστών στην Αθήνα. 

Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ζητήσει να ενημερωθούν για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση, όπως για το σχέδιο για πιο αυστηρές κυρώσεις για όσους παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς. Και επικοινωνιακά όμως η κυβέρνηση τονίζει ότι οι πλειστηριασμοί (στην αρχή τουλάχιστον) δεν θα αφορούν τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά «μπαταχτσήδες» που χρωστούν πολλά αλλά δεν πληρώνουν τίποτε για τα μεγάλα δάνεια που έχουν πάρει.

Κλείσιμο
Την πρόθεση της κυβέρνησης και των εταίρων να κλείσει σύντομα η τρίτη αξιολόγηση επανέλαβε και ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ. «Είχα πει και παλαιότερα ότι κάθε αξιολόγηση θα είναι ευκολότερη από την προηγούμενη. Στη δεύτερη αξιολόγηση αυτό δεν επιβεβαιώθηκε» τόνισε, «αλλά φαίνεται να επιβεβαιώνεται στην τρίτη. Όλες οι πλευρές έχουν συνομολογήσει ότι επιθυμούν λύση» είπε ο κύριος Τσακαλώτος.


Τι φταίει για την υπερφορολόγηση
Στην ίδια συνέντευξη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει και τον λόγο για τον οποίο, όπως παραδέχεται ξανά, «ζόρισε την μεσαία τάξη» η κυβέρνηση. Το νέο «αφήγημα»  είναι ότι φταίνε... τα Paradise papers και οι φορολογικοί παράδεισοι που υπάρχουν σε όλον τον πλανήτη.

Σαν να μην αγνοούσε ως τώρα την ύπαρξή τους, ή σαν να τους δημιούργησε η αντιπολίτευση, ο κύριος Τσακαλώτος επικαλείται την ύπαρξή τους ως αιτία που «λεφτά δεν υπάρχουν» και πρέπει να φορολογεί την μεσαία τάξη:

«Είναι αναγκαίο οι μεσαίες τάξεις να ξέρουν ότι η δυσμενής θέση στην οποία έχουν περιέλθει, δεν είναι απόρροια ούτε μιας "σκόπιμης" υπερφορολόγησης, ούτε των μεταναστών, ούτε του κοινωνικού κράτους που δήθεν υποστηρίζει τους τεμπέληδες, αλλά των 40 χρόνων νεοφιλελευθερισμού και των κυβερνήσεων που τον υπηρέτησαν, αδιαφορώντας σκοπίμως για την κατάσταση αυτή».

Η ύπαρξη φορολογικών παραδείσων  στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα χρονολογείται εδώ και δεκαετίες (και σίγουρα πολύ πριν το 2015) αλλά τώρα ο κύριος Τσακαλώτος ενοπίζει σε αυτούς την «αιτία του κακού», που «λεφτά δεν υπάρχουν» και η μεσαία τάξη διαλύεται από το κράτος,  χωρίς η κυβέρνηση να παρέχει όσα έπρεπε ή υποσχόταν στους πολίτες.

«Ο κυνισμός των κυρίαρχων τάξεων και των κομμάτων που τις υποστηρίζουν, είναι ότι έχουν χτίσει ένα σύστημα όπου οι πλούσιοι έχουν την απόλυτη προστασία από το θεσμικό πλαίσιο, μπορούν νομίμως να εξαιρεθούν από τη φορολογία και λειτουργούν με διαφορετικούς κανόνες από τους υπόλοιπους. Αυτό είναι που πρέπει να ξέρουν οι μεσαίες τάξεις: ότι έχουμε υψηλότερη φορολογία, αλλά λιγότερα νοσοκομεία και σχολεία, ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος. Οπότε, όταν ακούν οι μεσαίες τάξεις τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και τα αντίστοιχα κόμματα παγκοσμίως, να λένε ότι οι μεσαίες τάξεις υποφέρουν από την υπερφορολόγηση, ή από το σπάταλο κράτος, πρέπει να ξέρουν ότι η υποκρισία πάει σύννεφο» λέει στην συνέντευξή του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κύριος Τσακαλώτος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης