Η G7 εναντίον του Brexit: «Απειλή για την παγκόσμια οικονομία κάθε ενδεχόμενο»

Η G7 εναντίον του Brexit: «Απειλή για την παγκόσμια οικονομία κάθε ενδεχόμενο»

Η αυστηρή προειδοποίηση συμπεριλαμβάνεται σε μια έκθεση 32 σελίδων, εκεί όπου μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται πως η τρομοκρατία, ο εξτρεμισμός και το προσφυγικό αποτελούν εξίσου παγκόσμιες απειλές

Η G7 εναντίον του Brexit: «Απειλή για την παγκόσμια οικονομία κάθε ενδεχόμενο»
Ηχηρό μήνυμα εναντίον της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ εξέπεμψαν οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών της υφηλίου  (G7) από τη Σύνοδο στην Ιαπωνία, προειδοποιώντας ότι το
Brexit θα ήταν «σοβαρή απειλή στην παγκόσμια ανάπτυξη»
.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται σε κοινή τους διακήρυξη: «Μία έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα αναστρέψει τις τάσεις του διεθνούς εμπορίου και των επενδύσεων, προκαλώντας μεγάλο ρίσκο και μειωμένη δυνατότητα για ανάπτυξη».
Κλείσιμο

Ο Ντέιβιντ Κάμερον συνομιλεί με τον Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό την πρώτη ημέρα της Συνόδου στην Ιαπωνία 





Η αυστηρή προειδοποίηση συμπεριλαμβάνεται σε μια έκθεση 32 σελίδων, εκεί όπου μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται πως η τρομοκρατία, ο εξτρεμισμός και το προσφυγικό αποτελούν εξίσου παγκόσμιες απειλές.

«Όλοι όσοι κάθονται σε αυτό το τραπέζι επιθυμούν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, παρόλο που το ζήτημα δεν ετέθη αυτή τη φορά στο τραπέζι», φέρεται να έχει δηλώσει η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.  


Η διακήρυξη της G7 από τη Σύνοδο στην Ίσε Τζίμα κινείται σε γενικό πλαίσιο και επαναδιατυπώνεται η δέσμευση των ηγετών να «αντιμετωπίσουν συλλογικά» τις απειλές στην παγκόσμια οικονομία και τη διεθνή σταθερότητα.

Η ειδική αναφορά ωστόσο, σε ένα ενδεχόμενο Brexit φιγουράρει στα περισσότερα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Guardian η έκθεση φέρεται να δημοσιεύτηκε  μετά το πέρας των συνομιλιών που διήρκεσαν τουλάχιστον έντεκα ώρες, καθώς δεν είχε συμπεριληφθεί εξ' αρχής στο section για την παγκόσμια οικονομία.

#g7  Ο Ντέιβιντ Κάμερον ενημερώνει τους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της Συνόδου



Στο πλαίσιο της Συνόδου ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνήθηκε τις εικασίες που τον τοποθετούν κοντά στην ιδέα ενός Brexit, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Δεν είμαι κοντά σε καμία ιδέα». Ενώ την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι είτε η Βρετανία παραμείνει είτε όχι στην ΕΕ, αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει να επηρεάζεται από την προσφυγική κρίση. 

Τους κινδύνους που απορρέουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση από ένα πιθανό Brexit, επισήμανε πρόσφατα και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Ολλανδός πολιτικός αναφέρθηκε στις βραχυπρόθεσμες συνέπειες που θα προκληθούν για την οικονομία της Ευρώπης, η οποία βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης μετά την κρίση του 2008.

 «Το Brexit είναι προφανώς ένας κίνδυνος αυτή τη στιγμή και, βραχυπρόθεσμα, ίσως ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την οικονομία μας», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Μολονότι θεωρεί ότι οι κίνδυνοι αφορούν κατά κύριο λόγο τη βρετανική οικονομία, τόνισε ότι ανησυχεί για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε το Brexit στην ευρωπαϊκή οικονομία, ιδίως στις χώρες της ευρωζώνης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης