«Ελλάς Ανωθεν»: Οι καλύτερες απο 100.000 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε τρία χρόνια πτήσης με ελικόπτερο

«Ελλάς Ανωθεν»: Οι καλύτερες απο 100.000 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε τρία χρόνια πτήσης με ελικόπτερο

 Μια μοναδική προσφορά δωρεάν για όλους τους αναγνώστες της εφημερίδας με την έκδοση των 4,25 ευρώ

«Ελλάς Ανωθεν»: Οι καλύτερες απο 100.000 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε τρία χρόνια πτήσης με ελικόπτερο


Ελλάδα, η χώρα όπου η δημιουργία και το φως συνδυάζονται με τόπους μαγευτικούς. Η χώρα που αιφνιδιάζει με τη φυσική ομορφιά της, τη σοφία και το μέτρο της θάλασσας που την περιβάλλει. Εδώ οι τόποι εμφανίζονται πρωτόγνωροι, μαγευτικοί και σαγηνευτικοί: το γαλάζιο του Αιγαίου, οι μοναδικές παραλίες των νησιών, τα κατάλευκα χωριά, οι σταχτοπράσινοι ελαιώνες, αλλά και τα τοπία της ενδοχώρας που κόβουν την ανάσα...
Κλείσιμο

Πώς είναι να πετάει κανείς πάνω από την Ελλάδα και να αντικρίζει τα πανέμορφα τοπία της από υψόμετρο χιλίων μέτρων; Αυτή την αίσθηση αναπαράγει ο συλλεκτικός τόμος του «Ελλάς Άνωθεν»- ενός βιβλίου που αναδεικνύει όλο το ετερόκλητο εύρος της ελληνικής φύσης και αποκαλύπτει το μεγαλείο μιας χώρας συγκλονιστικά όμορφης και μαγικής.



Δεκάδες πτήσεις με ελικόπτερο χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί το πολυτελές συλλεκτικό λεύκωμα γεμάτο αεροφωτογραφίες, που θα πάρουν με την έκδοση των 4,25 ευρώ όλοι οι αναγνώστες της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ που κυκλοφορεί εκτάκτως αυτό το Σάββατο 4 Ιανουαρίου. 

Μέσα από το βιβλίο συνειδητοποιεί κανείς την ποικιλομορφία της ελληνικής φύσης και τα διαφορετικά τοπία της. Σπάνιες αεροφωτογραφίες από αμέτρητα σημεία της ελληνικής γης: ένας απομακρυσμένος όρμος των Κυκλάδων, καταχείμωνο στο χιονισμένο Μεσολόγγι, ορυχεία στη Μήλο. Τοπία γαλήνια, κάμποι, θάλασσες, νησιά, οικισμοί, ποτάμια. Εκτάσεις με αχανή πευκοδάση, παραλίες που ξεδιπλώνονται σε χιλιόμετρα, ανεπανάληπτα τοπία, μεγαλειώδη βουνά, μοναστήρια, οικισμοί.



Το λεύκωμα έγινε πραγματικότητα μετά από ατελείωτες πτήσεις μέσα σε ένα ελικόπτερο, ώστε να «αιχμαλωτιστεί» η απέραντη ελληνική ομορφιά από ψηλά. Όλα αυτά μέσα από τον φωτογραφικό φακό των δύο διακεκριμένων φωτογράφων που έχουν τραβήξει τις φωτογραφίες του λευκώματος, του Γιάννη Γιαννέλου και του Νίκου Χαϊδεμένου.


Χίλιες ώρες πτήσης στα 1.000 μέτρα

Ο Γιάννης Γιαννέλος περιγράφει το οδοιπορικό που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα, σημειώνοντας τις τεράστιες δυσκολίες του εγχειρήματος:

«Τα ταξίδια δεν είχαν κάποιο σύστημα ή κάποιο πρόγραμμα. Διήρκεσαν τρία χρόνια και αφορούν όλους τους ημερολογιακούς κύκλους. Ομολογώ πως ήταν δύσκολα ταξίδια – αποστολές με το ελικόπτερο στα 1.000 μέτρα, εκατοντάδες ώρες πάνω απ’ την Ελλάδα και κάποιες φορές, πολύ αντίξοες καιρικές συνθήκες».



Σύμφωνα με τους φωτογράφους, Γιάννη Γιαννέλο και Νίκο Χαϊδεμένο, υπολογίστηκε ότι χρειάστηκαν πάνω από 1.000 ώρες πτήσης πάνω από την ελληνική επικράτεια προκειμένου να συγκεντρωθεί το φωτογραφικό υλικό. 

Για το λεύκωμα που θα κρατήσουν στα χέρια τους οι αναγνώστες του «Πρώτου Θέματος» με τίτλο «Ελλάς Άνωθεν», έγινε επιλογή από περίπου 100.000 φωτογραφίες, οι οποίες τραβήχτηκαν σε διάστημα τριών ετών.

Το κριτήριο για την επιλογή των φωτογραφιών, όπως μας αποκαλύπτουν οι φωτογράφοι, ήταν να δημιουργηθεί μία όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική «συλλογή» όλης της ομορφιάς που συγκεντρώνει η χώρα μας, μέσα από λήψεις που παρουσιάζουν όλες τις διαφορετικές πλευρές της.

Γιατί η μαγεία της Ελλάδας είναι ακριβώς ο πλούτος της φύσης της και η τεράστια γκάμα σε βλάστηση και τοπία. Ίσως αυτός να είναι και ο κύριος λόγος που από τότε που κυκλοφόρησε το «Ελλάς Άνωθεν» έχει διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία. 



Όπως επισημαίνεται και στον πρόλογο του βιβλίου «Η Ελλάδα, η χώρα μας, η μητέρα γη που ανέθρεψε ήρωες και θεούς, που ενέπνευσε ένα σωρό διηγήσεις ήδη από την αρχαιότητα, είναι ένας τόπος που ποτέ δεν σταματά να θέλγει με την ανείπωτη ομορφιά του φυσικού της τοπίου, ομορφιά που ενισχύεται ακόμη περισσότερο από τα στολίδια που της χάρισε ο άνθρωπος: Πλάι στα υπέροχα νησιά, τις κρυστάλλινες θάλασσες, τα αγέρωχα βουνά, τους ορμητικούς ποταμούς και τα σπάνια οικοσυστήματα, στέκουν τα ανθρώπινα δημιουργήματα που με τόση αγάπη και σοφία τοποθετήθηκαν το καθένα στην κατάλληλη θέση».

Ένα πολύτιμο λεύκωμα για κάθε Έλληνα, που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη, αποκαλύπτει το μεγαλείο της ομορφιάς της χώρας μας.














Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης