Κωστής Φωκάς: Ο προβοκάτορας φωτογράφος που... τρέλανε το γαλλικό «Lui»

Κωστής Φωκάς: Ο προβοκάτορας φωτογράφος που... τρέλανε το γαλλικό «Lui»

Είναι μόλις 35 ετών και κατάφερε να μπει στο περιοδικό Lui, τη γαλλική version του Playboy, που έχει κοσμήσει στο εξώφυλλό του την Kate Moss και την Adele Exarchopoulos

Κωστής Φωκάς: Ο προβοκάτορας φωτογράφος που... τρέλανε το γαλλικό «Lui»
Είναι μόλις 35 ετών, είναι Έλληνας και κατάφερε αυτό που πολλοί θα ήθελαν... να μπει στο περιοδικό Lui, τη γαλλική version του Playboy, που έχει κοσμήσει στο εξώφυλλό του την Kate Moss και την Adele Exarchopoulos, μεταξύ άλλων. 

Αυτές τις μέρες, αν μπει κανείς στο site του γαλλικού περιοδικού Lui, θα δει να φιγουράρει στην κεντρική σελίδα το όνομα του Κωστή Φωκά, με τον παιχνιδιάρικο τίτλο «Ο Κωστής και τα κορίτσια».

Ο Έλληνας φωτογράφος, γεννημένος στην Αθήνα και πλέον κάτοικος Λονδίνου, αλλά και Χανίων (ζει μεταξύ Λονδίνου και Κρήτης), έχει καταφέρει μέσα σε δύο χρόνια να μπει σε όλα τα περιοδικά που αναδεικνύουν τους πιο «hot» φωτογράφους της «avant garde» φωτογραφίας.

Κλείσιμο
Οι εικόνες του Κωστή Φωκά είναι μια μείξη φωτογραφίας μόδας, γυμνού, αλλά και εικαστικού πορτραίτου και έχουν αφήσει άναυδο το διεθνή Τύπο, που του έχει κάνει εκτενή αφιερώματα.

Το γερμανικό VICE, το Doppelstand, το Freeyork, το Vangardist Magazine, το Undertheline Magazine, το Artisan Magazine, το Juxtapoz Magazine και άλλα δεκάδες έντυπα και sites ανά τον κόσμο, «υποκλίνονται» στη φωτογραφική δουλειά του.



 
Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει τον Κωστή Φωκά να ξεχωρίζει; Το γεγονός ότι φωτογραφίζει γυμνά σώματα χωρίς τα κεφάλια τους. Απελευθερωμένα από την ταυτότητά τους, ενίοτε κωμικά και αφύσικα και, πολλές φορές, πολύ σέξι κορμιά, που μαγνητίζουν το βλέμμα, είναι οι πρωταγωνιστές αυτών των ιδιότυπων πορτρέτων. Γυναίκες αλλά και άνδρες, φίλοι του και γνωστοί που δέχονται να ξεχάσουν ταμπού και ανασφάλειες καθώς ανώνυμα ποζάρουν σε μια σειρά από φωτογραφίες που είναι τρομερά σέξι αλλά καθόλου πρόστυχες. Αποτελούν ύμνο στο σώμα με έναν ανθρώπινο και ευφάνταστο τρόπο. Τα κορμιά αυτά φαίνεται να μην χρειάζονται πρόσωπα, καθώς καταφέρνουν να είναι τόσο εκφραστικά μέσα από το φακό του Φωκά.



Όπως δηλώνει ο ίδιος στο περιοδικό: «Θέμα μου είναι το ανθρώπινο σώμα. Είναι μεγάλη έμπνευση! Το χιούμορ είναι επίσης κάτι πολύ σημαντικό για μένα, οπότε πάντα προσπαθώ να το προσθέσω στο έργο μου. Μινιμαλισμός, φωτεινά χρώματα, περίεργα αντικείμενα, το φύλο, τον ερωτισμό, το σεξουαλικό παράδοξο, αυτό είναι που μου αρέσει να δουλεύω... μέχρι τώρα τουλάχιστον».



Ο Φωκάς, έχει σπουδάσει στην Αθήνα και έχει στο παρελθόν συνεργαστεί με πολλά ελληνικά περιοδικά. Μετά την κρίση αποφάσισε να ασχοληθεί με μια άλλη τύπου φωτογραφία, μια μείξη μόδας, πορτραίτου και... εικαστικού κολάζ και έχει δώσει μια νέα ώθηση στη σύγχρονη ελληνική φωτογραφία -σέξι, μα διόλου χυδαία.



Ένας Έλληνας Terry Richardson, αλλά με περισσότερο χιούμορ και λιγότερη... γλίτσα, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει κριτικοί του εξωτερικού, ο Φωκάς διαγράφει μια λαμπρή πορεία είτε βρίσκεται σε στούντιο του Λονδίνου είτε στα κρητικά Λευκά Όρη, ή σε παραλίες του νομού Χανιών, όπου φωτογραφίζει πάρα πολλά γυναικεία και ανδρικά σώματα σε περίεργες πόζες, περιβάλλοντα και σε περίεργα set ups.

Άλλωστε, η πρωτοπορία είναι ελληνική λέξη!




























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης