Συρία: Παγκόσμιο σοκ με τα νεκρά παιδιά, με επέμβαση απειλεί ο Τραμπ

Συρία: Παγκόσμιο σοκ με τα νεκρά παιδιά, με επέμβαση απειλεί ο Τραμπ

Η νεκροψία έδειξε ότι έγινε επίθεση με χημικά όπλα, ενώ ο Ασαντ το αρνείται

Συρία: Παγκόσμιο σοκ με τα νεκρά παιδιά, με επέμβαση απειλεί ο Τραμπ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να βάλει "μπότα" στη χώρα του Άσαντ αφήνει η κυβέρνηση Τραμπ μετά τη φρικιαστική επίθεση με χημικά στη Συρία. Η διεθνής κοινότητα εκφράζει τον αποτροπιασμό της για την τραγωδία που έπνιξε στο αίμα την ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ με τον
ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε να καταδικάζουν δριμύτατα την επίθεση με χημικά και θύματα πολλές αθώες ψυχές. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα της αυτοψίας σε τρεις Σύρους που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία στα Άδανα δείχνουν ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ. 
   
Την ώρα που οι Σύροι γονείς νεκροφιλούν τα παιδιά τους που έχασαν την ζωή τους έπειτα από την  επίθεση με χημικά (σύμφωνα με τη Δύση και την Τουρκία) και ύστερα από έκρηξη σε αποθήκη χημικών (όπως ισχυρίζεται το καθεστώς της Δαμασκού και η Ρωσία) ο πρόεδρος της Συρίας δέχεται καταιγισμό πυρών από διεθνή ΜΜΕ.

Κλείσιμο
  




Ο ξένος Τύπος όπως και οι ηγέτες δεν πείθονται από τον ισχυρισμό του ότι οι 86 άνθρωποι - ανάμεσά τους και πολλά παιδιά- άφησαν την τελευταία τους πνοή έπειτα από έκρηξη σε αποθήκη με χημικά. Αλλωστε τα αποτελέσματα της αυτοψίας σε τρεις πολίτες από τη Συρία έδειξαν ότι έγινε χρήση χημικών στην Ιντλίμπ, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ",  η νεκροψία σε τρεις Σύρους που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην Τουρκία αφού είχαν μεταφερθεί από την Ιντλίμπ σε νοσοκομεία κοντά στα Άδανα δείχνουν πως έγινε χρήση χημικών όπλων, τόνισε ο Τούρκος υπουργός, Μπεκί Μποστάγκ. 




 
 «Η φρικτή, φρικτή επίθεση με το αέριο σαρίν που σκότωσε μικρά παιδιά και όμορφα μωρά είχε μεγάλη επίδραση πάνω μου» τόνισε ο Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πάντως πως δεν θα αποκαλύψει τις επόμενες κινήσεις στη Συρία μετά τις δηλώσεις της πρέσβειρας των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να δράσουν  μονομερώς. «Δεν μου αρέσει να λέει τι θα κάνω» υποστήριξε ο Τραμπ. Κι όταν πριν την συνέντευξή Τύπου στον Λευκό Οίκο τον ρώτησε ένας δημοσιογράφος αν θα προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση κατά της Δαμασκού, εκείνος απάντησε : «Θα δείτε».  



Τα παιδιά του Ασαντ, του χειρότερου πατέρα στον κόσμο 

"Τα παιδιά του Άσαντ", είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος στην γαλλική εφημερίδα "Liberation" που απεικονίζει τις σορούς παιδιών που σκοτώθηκαν στην επαρχία Ιντλίμπ στη βόρεια Συρία έπειτα από επίθεση με χημικά.



"Για τον χειρότερο πατέρα του κόσμου" κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα "Bild" απεικονίζοντας τον ισχυρό άνδρα της Συρίας σε ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές: ο Άσαντ με τη σύζυγό του Άσμα και τα τρία τους παιδιά να σβήνουν τα κεριά σε γενέθλια τούρτα. 


Την ίδια ώρα συγκλονίζει η φωτογραφία με τον 29χρονο Σύρο Αμπντούλ Χαμίντ Αλγιουσέφ να κρατά στην αγκαλιά τα νεκρά δίδυμα μωρά του που σκοτώθηκαν έπειτα από επίθεση στην πόλη Χαν Σεικούν στην βόρεια επαρχία της Συρίας, Ιντλίμπ. 

Απαρηγόρητος ο πατέρας δήλωσε στους δημοσιογράφος πως με την κίνησή του αυτή ήθελε να δείξει στον κόσμο τα δύο αγγελούδια του.  


Άσαντ: Όσοι μας κατηγορούν συνεργάζονται μαζί μας

Οι χώρες της Δύσης χρησιμοποιούν την τρομοκρατία ως μέσο για να πετύχουν τους πολιτικούς τους στόχους, δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην κροάτικη εφημερίδα Vecernji List, προσθέτοντας ότι η Δύση εξακολουθεί να στηρίζει την τρομοκρατία ακόμα κι όταν αυτό γυρνά μπούμερανγκ.

«Το γεγονός είναι ότι χρησιμοποιούν την τρομοκρατία ως μέσο για να προωθήσουν διαφορετικές πολιτικές ατζέντες, ακόμη και όταν η τρομοκρατία γυρνά μπούμερανγκ και προκαλεί θύματα στις ίδιες τους τις χώρες. Όμως δεν το αναγνωρίζουν αυτό», επεσήμανε ο Άσαντ.

Ο Σύρος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η αυτοαποκαλούμενη μάχη κατά της τρομοκρατίας «χρησιμοποιείται μόνο για εσωτερική κατανάλωση».

«Η τρομοκρατία υπήρχε πάντα στον κόσμο και έχει επεκταθεί εξαιτίας των διάφορων πολέμων στη Μέση Ανατολή. Όμως οι δυτικές χώρες που έχουν κηρύξει πόλεμο στην τρομοκρατία εξακολουθούν να τη στηρίζουν ως τώρα. Δεν την καταπολεμούν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές χώρες εξακολουθούν να είναι κατά της τρομοκρατίας και το αποδεικνύουν συνεργαζόμενες με τη Συρία πριν και μετά τον πόλεμο.

«Οι περισσότερες χώρες του κόσμου είναι κατά της τρομοκρατίας. Δεν το δηλώνουν, όμως ουσιαστικά συνεργάζονται μαζί μας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη διάρκεια του πολέμου και πριν από αυτόν, διότι η τρομοκρατία δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο στη Συρία», τόνισε ο Άσαντ.


Ρωσία: Πώς ξέρετε ποιος έκανε την επίθεση, αφού η περιοχή ήταν αποκλεισμένη;
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα «θηριώδες έγκλημα» την επίθεση με θανατηφόρο αέριο που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, αλλά υποστήριξε πως τα συμπεράσματα της Ουάσινγκτον για το περιστατικό δεν βασίζονται σε αντικειμενικά στοιχεία.

«Ήταν ένα επικίνδυνο και θηριώδες έγκλημα, αλλά θα ήταν λάθος να κρεμάσουμε ετικέτες (για να ταυτοποιήσουμε αυτούς που το έκαναν)», δήλωσε προς δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η χρήση χημικών όπλων είναι «απαράδεκτη», τόνισε και κάλεσε τον συριακό στρατό να εξασφαλίσει ότι τέτοια όπλα δεν θα πέσουν στα χέρια τρομοκρατών.

Ο Πεσκόφ δήλωσε πως τα στοιχεία για το επεισόδιο που έδωσε η οργάνωση πολιτικής άμυνας Λευκά Κράνη δεν μπορεί να θεωρηθούν αξιόπιστα και πρόσθεσε: «Δεν συμφωνούμε μ' αυτά τα συμπεράσματα».

«Αμέσως μετά την τραγωδία ουδείς είχε πρόσβαση στην περιοχή αυτή ... οποιαδήποτε δεδομένα στα οποία η αμερικανική πλευρά ή συνάδελφοί μας από άλλες χώρες μπορεί να είχαν πρόσβαση, δεν μπορεί να βασίζονται σε αντικειμενικά γεγονότα», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Η διαφωνία αυτή δεν είναι πιθανό να αλλάξει τη φύση των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως είναι πολύ νωρίς για να κατηγορηθεί η συριακή κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την επίθεση στην Ιντλίμπ και υπογράμμισε πως είναι ανάγκη να διεξαχθεί η αρμόζουσα έρευνα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Στη Δαμασκό, ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ υποστήριξε σήμερα πως ο συριακός στρατός «δεν χρησιμοποίησε και δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ» χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του, «ούτε καν» εναντίον των ανταρτών και των τζιχαντιστών.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω για μια ακόμη φορά πως ο συριακός αραβικός στρατός δεν χρησιμοποίησε και δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ αυτού του είδους τα όπλα εναντίον του ίδιου του λαού μας, εναντίον των παιδιών μας, ούτε καν εναντίον των τρομοκρατών που σκότωσαν τον λαό μας», τόνισε ο Μουάλεμ σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό.

«Το πρώτο πλήγμα που πραγματοποιήθηκε από τη συριακή πολεμική αεροπορία έλαβε ώρα στις 11:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) εναντίον μιας αποθήκης πυρομαχικών που ανήκε στο Μέτωπο αλ-Νόσρα (πρώην παρακλάδι της Αλ-Κάιντα) και περιείχε χημικές ουσίες», υποστήριξε ο υπουργός.

Η εξήγηση αυτή συμφωνεί με την εκδοχή της Ρωσίας, συμμάχου του καθεστώτος της Δαμασκού. Ο ρωσικός στρατός είχε εν μέρει αθωώσει το καθεστώς υποστηρίζοντας το πρωί πως η συριακή αεροπορία έπληξε μια «αποθήκη» των ανταρτών που περιείχε «χημικές ουσίες». Όταν η αποθήκη εξερράγη, αυτές οι χημικές ουσίες εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα.

Στην Άγκυρα, ο τούρκος υπουργός Υγείας Ρετζέπ Ακντάγ δήλωσε σήμερα πως τα αποτελέσματα από τις νεκροτομές θυμάτων της επίθεσης στην Ιντλίμπ θα σταλούν στη Χάγη της Ολλανδίας για περαιτέρω εξέταση.

Τριάντα δύο θύματα της επίθεσης μεταφέρθηκαν στην Τουρκία και στη συνέχεια εξέπνευσαν εκεί.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης