Η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται με τη Γερμανία στη μάχη κατά των τζιχαντιστών

Η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται με τη Γερμανία στη μάχη κατά των τζιχαντιστών

Για να συγκεντρωθούν στοιχεία σχετικά με τις επιθέσεις τζιχαντιστών, ενός που χρησιμοποίησε τσεκούρι κι ενός βομβιστή-καμικάζι, οι οποίες διαπράχθηκαν στη Γερμανία τον Ιούλιο

Η Σαουδική Αραβία συνεργάζεται με τη Γερμανία στη μάχη κατά των τζιχαντιστών
Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, σε μια σπάνια δημόσια τοποθέτησή της σχετικά με εν εξελίξει επιχειρήσεις στο πεδίο της ασφάλειας, επιβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με τις αρχές της Γερμανίας για να συγκεντρωθούν στοιχεία σχετικά με τις επιθέσεις τζιχαντιστών, ενός που χρησιμοποίησε τσεκούρι κι ενός βομβιστή-καμικάζι, οι οποίες διαπράχθηκαν στη Γερμανία τον Ιούλιο.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, ο στρατηγός Μανσούρ αλ Τούρκι, ανέφερε ότι σαουδάραβες αξιωματούχοι ασφαλείας και γερμανοί ομόλογοί τους συναντήθηκαν και αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία κατά τα οποία ο ένας από τους δράστες των επιθέσεων στη γερμανική επικράτεια βρισκόταν σε επαφή μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης με ένα μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που διέθετε σαουδαραβικό αριθμό κινητού τηλεφώνου.

Ο Τούρκι ανέφερε ότι ο ύποπτος βρίσκεται σε μια "εμπόλεμη χώρα" την οποία δεν κατονόμασε, απέφυγε πάντως να πει εάν είναι Σαουδάραβας.

"Η έρευνα ακόμη συνεχίζεται με τη συμμετοχή ειδικών και στις δύο χώρες στο πλαίσιο της προσπάθειας να εντοπιστούν πρόσωπα που σχετίζονται με την υπόθεση", ανέφερε ο Τούρκι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα του γερμανικού ειδησεογραφικού περιοδικού Der Spiegel.

Η Σαουδική Αραβία, παρότι διαβεβαιώνει ότι πάντα προτίθεται να συνεργάζεται με άλλα κράτη στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, σπανίως κάνει δημόσιες ανακοινώσεις για συγκεκριμένες υποθέσεις.
Κλείσιμο

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για μια επίθεση εναντίον επιβατών ενός τρένου και διερχόμενων, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας 17χρονος πρόσφυγας τραυμάτισε πέντε ανθρώπους με τσεκούρι πριν αστυνομικοί τον πυροβολήσουν και τον σκοτώσουν, αλλά και για την επίθεση ενός βομβιστή-καμικάζι στο Άνσμπαχ, στη νότια Γερμανία, η οποία είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν 15 άνθρωποι. Ο 27χρονος Σύρος, ο οποίος διέπραξε την επίθεση στο Άνσμπαχ, είχε ορκιστεί πίστη στο ΙΚ σε ένα βίντεο το οποίο βρέθηκε αποθηκευμένο στο κινητό του τηλέφωνο, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Σπίγκελ, ψηφιακά ίχνη καταδεικνύουν πως και οι δύο άνδρες επηρεάστηκαν και πήραν οδηγίες από άγνωστα πρόσωπα πριν από τις επιθέσεις.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Σάουσαν Σέμπλι είπε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων σήμερα πως το Ριάντ προσφέρθηκε να βοηθήσει το Βερολίνο στις έρευνες που διαπράχθηκαν στη γερμανική επικράτεια και την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση ΙΚ.

"Η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες συνεργάζονται επιτυχώς με τη Σαουδική Αραβία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας επί μεγάλο χρονικό διάστημα", ανέφερε η Σέμπλι και πρόσθεσε ότι οι πληροφορίες που έχει διαβιβάσει το Ριάντ στο Βερολίνο στο παρελθόν έπαιξαν ρόλο-κλειδί στην αποτροπή τζιχαντιστικών επιθέσεων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει την προσφορά των σαουδαραβικών αρχών και πρόσθεσε ότι η συνεργασία των δύο πλευρών έχει "μεγάλη αξία", ωστόσο απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την πορεία των ερευνών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης