Ομπάμα: Δεν θα διστάσουμε να βομβαρδίσουμε το Ισλαμικό Κράτος και στη Συρία

Ομπάμα: Δεν θα διστάσουμε να βομβαρδίσουμε το Ισλαμικό Κράτος και στη Συρία

O πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίασε τα τέσσερα βήματα του σχεδίου για την εξαφάνιση των τζιχαντιστών - Προειδοποίησε ότι αυτός είναι ένας «καρκίνος» που θα πάρει χρόνο για να εξουδετερωθεί

Ομπάμα: Δεν θα διστάσουμε να βομβαρδίσουμε το Ισλαμικό Κράτος και στη Συρία
Μήνυμα αποφασιστικότητας για τις επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους έστειλε με το διάγγελμά του τα ξημερώματα της Πέμπτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ξεκαθαρίζοντας με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εμπλακούν σε πολεμικές επιχειρήσεις στο έδαφος ο αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε τα τέσσερα σκέλη του σχεδίου των ΗΠΑ για να «υποβαθμίσουν και τελικά να εξαφανίσουν» το Ισλαμικό Κράτος παραδεχόμενος ωστόσο ότι αυτή ειναι μια διαδικασία που θα πάρει καιρό.

Κλείσιμο
Το πρώτο και βασικό βήμα είναι η εντατικοποίηση των βομβαρδισμών στο Ιράκ αλλά και τη Συρία αν αυτό κριθεί αναγκαίο. «Δεν θα διστάσω να αναλάβω δράση απέναντι στο ΙΚ και στη Συρία. Αυτή είναι μια βασική αρχή μου: αν απειλήσεις την Αμερική δεν θα βρεις πουθενά ασφάλεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.



Σε δεύτερη φάση οι ΗΠΑ θα στείλουν στο Ιράκ 475 στρατιώτες όχι για να αναλάβουν στρατιωτική δράση αλλά για να υποστηρίξουν σε επίπεδο εκπαίδευσης, αντικατασκοπείας κτλ τους Ιρακινούς.

Στο σημείο αυτό ζήτησε, μάλιστα, από το Κογκρέσο να δώσει στην κυβέρνηση εξουσία και πόρους για να προχωρήσει η φάση αυτή της επιχείρησης.

Το τρίτο βήμα προβλέπει την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αποτροπή νέων επιθέσεων από το Ισλαμικό Κράτος με τη διακοπή της χρηματοδότησής του και την ενίσχυση της αντικατασκοπείας.

Το τέταρτο σκέλος του αμερικανικού σχεδίου προβλέπει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους την έχουν ανάγκη.

Πριν ανακοινώσει τις λεπτομέρειες για το σχέδιό του ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψη των μυστικών υπηρεσιών κάποιο σχέδιο του ΙΚ κατά των ΗΠΑ μολονότι υπάρχει η εκτίμηση ότι χιλιάδες ξένοι έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις του και μπορεί να επιχειρήσουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Υποστήριξε, επίσης ότι το ΙΚ δεν είναι ισλαμικό γιατί καμία θρησκεία δεν δέχεται τον θάνατο αμάχων και δεν είναι κράτος αφού κανείς δεν το έχει αναγνωρίσει. «Είναι τρομοκράτες με μόνο όραμα να σφάξουν όποιον βρεθεί στο δρόμο τους» συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσου έστειλε το μήνυμα ότι «έχω την εξουσία να απαντήσω στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους» αλλά εξήγησε ότι θα ήταν καλύτερο να υπάρχει και η στήριξη του Κογκρέσου ώστε να δείξουμε στον κόσμο ότι είμαστε ενωμένοι απέναντι στην απειλή.

«Ζητώ τη στήριξη σας για να εκπληρώσουμε την υποχρεώσή μας να ηγούμαστε στον αγώνα για την ελευθερία» κατέληξε ο Μπαράκ Ομπάμα απευθυνόμενος στον αμερικανικό λαό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης