Δείτε πώς νίκησαν στο Λονδίνο το «βουνό λίπους» στους υπονόμους

Δείτε πώς νίκησαν στο Λονδίνο το «βουνό λίπους» στους υπονόμους

Τοξική μπάλα πηγμένου λίπους, σε μέγεθος διώροφου λεωφορείου και με βάρος 15 τόνων ειχε φράξει τους υπονόμους του Λονδίνου

«Όχι» των Δημοκρατικών στην επιβολή φόρου στις τράπεζες
Δείτε πώς νίκησαν στο Λονδίνο το «βουνό λίπους» στους υπονόμους
Βρετανικά συνεργεία καθαρισμού κατόρθωσαν μετά από γενναία προσπάθεια τριών εβδομάδων να «νικήσουν» μια τοξική μπάλα πηγμένου λίπους, σε μέγεθος διώροφου λεωφορείου και με βάρος 15 τόνων, η οποία απειλούσε να μετατρέψει μια ολόκληρη συνοικία σε απέραντο υπόνομο.

Το «φάτμπεργκ» (ή βουνό λίπους), όπως το αποκαλούσαν χαϊδευτικά οι Λονδρέζοι, σχηματίστηκε στους υπονόμους, κάτω από μεγάλο δρόμο του Κίνγκστον, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο, από μαγειρικό λίπος και υγρά μαντηλάκια καθαρισμού που είχαν καταλήξει στην τουαλέτα. Τα προβλήματα άρχισαν όταν κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν μπορούσαν να... τραβήξουν το καζανάκι.

Κλείσιμο
«Με δεδομένο ότι έχουμε το μεγαλύτερο αποχετευτικό σύστημα και ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο ‘φάτμπεργκ’ που έχουμε συναντήσει, πιστεύουμε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο τέτοιο ‘φατμπεργκ’ στη βρετανική ιστορία», αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ο επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος στην Thames Water Γκόρντον Χέιλγουντ.

«Το Κίνγκστον κινδύνευσε να πλημμυρίσει με λύματα. Παρότι έχουμε απομακρύνει μεγαλύτερες ποσότητες λίπους κάτω από το κεντρικό Λονδίνο στο παρελθόν, δεν έχουμε ξαναδεί μία και μοναδική τόσο μεγάλη μπάλα πηγμένου λίπους να φράζει τους υπονόμους μας.»

Η Thames Water, διαχειρίστρια του δικτύου υδροδότησης σε μεγάλο τμήμα του Λονδίνου, πραγματοποιεί 40.000 αποφράξεις το χρόνο για τον ίδιο λόγο. Όπως εξηγεί, τα υγρά μαντηλάκια μετατρέπονται σε μπάλες, οι οποίες στη συνέχεια ενώνονται με το μαγειρικό λίπος που σταδιακά πήζει και στερεοποιείται.

Ένας τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος θα μπορούσε να είναι η συλλογή του λίπους από τα εστιατόρια και η αξιοποίησή του για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο δήμαρχος του Λονδίνου δήλωσε ότι «μετατρέποντάς το σε βιοντίζελ, θα μπορούσαμε να έχουμε το 20% του καυσίμου που χρειαζόμαστε για ολόκληρο το στόλο λεωφορείων» της πρωτεύουσας.

Επιπλέον, μια εταιρεία σχεδιάζει μονάδα που θα παράγει 130GWh ανανεώσιμης ενέργειας το χρόνο – αρκετή για να καλύπτει τις ανάγκες σχεδόν 40.000 σπιτιών – καίγοντας καθημερινά 30 τόνους λαδιού και λίπους. Θα συλλέγει επίσης στερεοποιημένο λίπος από ειδικές «παγίδες» που σκοπεύει να εγκαταστήσει σε εστιατόρια καθώς και στις κουζίνες νοσοκομείων, γηπέδων και εργοστασίων.

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο:


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης