Στροφή Τσίπρα στις επενδύσεις ενόψει αξιολόγησης και... νέου Μνημονίου

Στροφή Τσίπρα στις επενδύσεις ενόψει αξιολόγησης και... νέου Μνημονίου

«Είσαι σίγουρος ότι δεν μας κοροϊδεύει;» είπε ο πρωθυπουργός στον Τζανακόπουλο για την επένδυση της «Παπαστράτος»

Στροφή Τσίπρα στις επενδύσεις ενόψει αξιολόγησης και... νέου Μνημονίου
Μία νέα, «θετική» και άκρως «φιλική» στάση της κυβέρνησης έναντι των επενδύσεων, προσπαθεί να σηματοδοτήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την
επίσκεψή του χθες στη βιομηχανία Παπαστράτος, ξορκίζοντας τα φαντάσματα του παρελθόντος και επιχειρώντας να διαλύσει τις επιφυλάξεις Ελλήνων και ξένων επενδυτών.

Ο κ. Τσίπρας αιφνιδίασε με το θεαματικό άνοιγμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο και κυρίως με την ομολογία του ότι ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός το 2015 όταν ο άνθρωπος της Philip Morris, που έχει τη συγκεκριμένη επιχείρηση του ανακοίνωσε πως θα έκανε μία μεγάλη επένδυση 300 εκατομμυρίων. Όπως είπε, είχε αναρωτηθεί τότε, συνομιλώντας με τον συνεργάτη του Δημήτρη Τζανακόπουλο αν τους κοροϊδεύει!  
Κλείσιμο







Η ομολογία αυτή προκάλεσε πολιτική κόντρα με τη ΝΔ, η οποία σχολίασε ότι «ήταν μια από τις ελάχιστες στιγμές ειλικρίνειας του πρωθυπουργού» και πως «επενδύσεις και Τσίπρας δεν είναι λέξεις συμβατές».

Από το 2015 και την τότε καχυποψία κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Όπως και από τις περίπου εχθρικές δηλώσεις, που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ έως το 2014 για όποιον τολμούσε να επενδύσει στην Ελλάδα επί Σαμαρά.

Η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας προσβλέπουν πλέον ανοιχτά και προσπαθούν να ενισχύσουν στην προέλκυση επενδύσεων για να ενισχύσουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και να πετύχουν τον στόχο του απεγκλωβισμού από τα Μνημόνια, έστω και υποτυπωδώς.

Η στροφή αυτή προκύπτει και ως ανάγκη απέναντι στην πίεση που αναμένει ότι θα δεχθεί η κυβέρνηση κατά την τρίτη αξιολόγηση. Οι νέες απαιτήσεις των δανειστών για επώδυνα μέτρα, αλλά και η πιθανότατα μακρόσυρτη διαδικασία των διαπραγματεύσεων αναγκάζει την κυβέρνηση, προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, να διαμορφώσει ένα φιλικό περιβάλλον για τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

Οι αλλαγές στο δημόσιο 

Στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός πιο θετικού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις εντάσσονται και οι αλλαγές στο δημόσιο, που εκτός των άλλων στοχεύουν και στον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Η κυβέρνηση θεωρεί τη Διοικητική Ανασυγκρότηση ως βασική προϋπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Το σχέδιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα παρουσιάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης σήμερα το απόγευμα (στις 18:30), στο Μουσείο Μπενάκη.

Η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Όλγα Γεροβασίλη. θα κάνει την εναρκτήρια ομιλία, ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γάλλος Πρέσβης στην Αθήνα Christophe Chantepy, με αφορμή την παροχή τεχνικής βοήθειας από την Expertise France στον τομέα των διοικητικών μεταρρυθμίσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης