Κύπρος: Εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018

Κύπρος: Εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018

Με τις ψήφους των βουλευτών του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) και του Κινήματος  «Αλληλεγγύη»

Κύπρος: Εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018
Με τις ψήφους των βουλευτών του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) και του Κινήματος  «Αλληλεγγύη», η ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018. Θα πρέπει αν σημειωθεί ότι το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ δεν διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή. Ωστόσο παραδοσιακά το ΔΗΚΟ υπερψηφίζει τον προϋπολογισμό. 

Ο προϋπολογισμός προνοεί έσοδα €7,7 δισ. και συνολικές δαπάνες €7,53 δισ. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα ανέρχεται στα €177 εκατομμύρια, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα (εξαιρουμένων των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους) εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα €733,6 εκατ.
Υπέρ τάχθηκαν 30 βουλευτές και κατά 26.

Η «Συμμαχία Πολιτών», η ΕΔΕΚ, το ΕΛΑΜ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Παύλος Μυλωνάς υπερψήφισαν τα κονδύλια για την Άμυνα, και το Γενικό Σύστημα Υγείας. Ο κ. Μυλωνάς υπερψήφισε επίσης τα κονδύλια για τους εγκλωβισμένους και τις παροχές προς τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Το ΑΚΕΛ και το Κίνημα Οικολόγων καταψήφισαν τον προϋπολογισμό στο  σύνολο του, δηλώνοντας ότι η ψήφος τους είναι καθαρά πολιτική.
Κλείσιμο

Ικανοποίηση του Κύπριου υπουργού Οικονομικών για την έγκριση του προϋπολογισμού


Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μετά την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2018,  ευχαρίστησε τις πολιτικές δυνάμεις που τον υπερψήφισαν.

Όπως είπε, «είναι ένας προϋπολογισμός που θα επιτρέψει να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο η αναπτυξιακή προοπτική, ένας προϋπολογισμός που διασφαλίζει στη σταθερότητα, ένας προϋπολογισμός, χωρίς μέτρα, επιβαρύνσεις και φορολογίες, όπως αυτά που υπήρξαν στο παρελθόν, αλλά αντιθέτως, με περιθώρια και προβλέψεις για νέα έργα και νέες πολιτικές που ο τόπος μας έχει ανάγκη».

Ευχαριστώντας εκ νέου τις πολιτικές δυνάμεις, που «με υπεύθυνο τρόπο έχουν διαχειριστεί και τις υπαρκτές διαφωνίες που έχουμε», ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε πως θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο, στη βάση της συναίνεσης, της συνεννόησης και των υπεύθυνων αποφάσεων, θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια.

Ερωτηθείς αν οι δεσμεύσεις κονδυλίων δημιουργούν πρόβλημα στην εκτελεστική εξουσία, ο κ. Γεωργιάδης παρατήρησε πως οι παρεμβάσεις της Βουλής ήταν ίσως οι λιγότερες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

«Συνεπώς» είπε «δεν βλέπω να προκύπτει κανένα σοβαρό ζήτημα, σίγουρα όχι για τις δεσμεύσεις που απλώς διασφαλίζουν ή επιτρέπουν στη Βουλή να έχει μια επιπρόσθετη ευκαιρία ελέγχου, ή πληροφόρησης, αλλά συνολικά δεν προκύπτει κάποιο πρόβλημα»,  καθώς  η Βουλή έχει ένα αναγνωρισμένο, συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο τον οποίο η κυβέρνηση σέβεται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης