«Σαρώνει» η κακοκαιρία σε Ελβετία, Γαλλία και Ιταλία - Ένας νεκρός στα Πυρηναία

«Σαρώνει» η κακοκαιρία σε Ελβετία, Γαλλία και Ιταλία - Ένας νεκρός στα Πυρηναία

Χιλιάδες τουρίστες εγκλωβισμένοι σε χωριά θέρετρα - Κίνδυνος χιονοστιβάδων από την συνεχιζόμενη σφοδρή χιονόπτωση 

«Σαρώνει» η κακοκαιρία σε Ελβετία, Γαλλία και Ιταλία - Ένας νεκρός στα Πυρηναία
Υπό τον κίνδυνο χιονοστιβάδων βρίσκονται πολλά χωριά και θέρετρα στις Άλπεις την ώρα που χιλιάδες τουρίστες παραμένουν εγκλωβισμένοι εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης που πλήττει την Ελβετία, την Γαλλία και την Ιταλία. Ένας Βρετανός σκιέρ αγνοείται από χθες στη Σαβοία την ώρα που στα Πυρηναία ένας 35χρονος σκιέρ βρήκε το θάνατο ενώ ένας άλλος έχει τραυματιστεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς,οι σφοδρές αυτές χιονοπτώσεις οφείλονται στο λεγόμενο φαινόμενο «επιστροφής από την Ανατολή», το οποίο οφείλεται στην υγρασία στην κοιλάδα του Πάδου στη βόρεια Ιταλία, που συμπυκνώνεται στην επαφή με τις Άλπεις και πέφτει με τη μορφή χιονιού.

Ελβετία
 
Κλείσιμο

Κατολισθήσεις λάσπης και βράχων είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν πολλοί δρόμοι στο καντόνι Βαλέ, σύμφωνα με τα ελβετικά ΜΜΕ. Για την περιοχή αυτή ο κίνδυνος χιονοστιβάδας είναι στην πιο υψηλή βαθμίδα, 5, σύμφωνα με την αστυνομία, που διευκρινίζει πως, από σήμερα η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί καθώς οι πτώσεις βράχων θα σταματήσουν. Ωστόσο, κατολισθήσεις εδάφους ή χιονοστιβάδες εξακολουθούν να είναι πιθανές.




Στο μεταξύ 13.000 τουρίστες παραμένουν αποκλεισμένοι στο χιονοδρομικό κέντρο Τσερμάτ, το οποίο είναι αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο λόγω της πυκνής χιονόπτωσης. Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα στην Ελβετία. Ωστόσο, ξενοδόχοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι έχουν επαρκή αποθέματα σε δηλώσεις τους στην ελβετική εφημερίδα «Blick».«Δεν μπορεί κανείς να κάνει σκι ή να περπατήσει, αλλά είναι ήσυχα, λίγο ρομαντικά. Δεν επικρατεί πανικός», σχολίασε μία τουρίστρια.

Γαλλία 

Σε κλοιό χιονιά βρίσκονται τρία διοικητικά διαμερίσματα στη χώρα του Μακρόν.Στη χώρα καταγράφηκε χιονόπτωση ύψους 40 έως 90 εκατοστών μέσα σε ένα 24ωρο τη Δευτέρα και το χιόνι έφθασε σχεδόν τα δύο μέτρα. Σύμφωνα με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, κάτι τέτοιο συμβαίνει κατά μέσο όρο «μία φορά στα 30 χρόνια». Τρία διαμερίσματα έχουν τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό για χιονοστιβάδες.



Στη Σαβοΐα ένας Βρετανός σκιέρ αγνοείται από χτες . Στα Πυρηναία ένας 35χρονος σκιέρ έχασε την ζωή του καθώς παρασύρθηκε από χιονοστιβάδα. 

Ιταλία 

Μια 70χρονη γυναίκα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και απεβίωσε καθώς δεν στάθηκε δυνατόν να μεταφερθεί εγκαίρως στο νοσοκομείο από την τοποθεσία Σεστριέρ της βορειοδυτικής Ιταλίας, εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων που μπλόκαραν τους δρόμους.Είναι το πρώτο θύμα της κακοκαιρίας στην βόρειο Ιταλία. Μετά από ημέρες ασταμάτητων χιονοπτώσεων, ακολούθησε αύξηση της θερμοκρασίας, με ύψιστο κίνδυνο να προκληθούν χιονοστιβάδες.

Παράλληλα, εκατό άτομα εγκατέλειψαν ξενοδοχείο του Σεστριέρ, όταν μεγάλη ποσότητα χιονιού που έπεσε από την στέγη, έσπασε τους εξωτερικούς τοίχους και γέμισε τα δωμάτια.Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, δεν υπάρχουν τραυματίες.Με το τέλος των σχολικών διακοπών, ο αριθμός των αποκλεισμένων τουριστών και κατοίκων έπεσε από τις 11.000 την περασμένη εβδομάδα σε περίπου 5.000 σήμερα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.Σοβαρά προβλήματα έχει δημιουργήσει η χιονόπτωση και στις Γαλλικές Άλπεις, κοντά στα σύνορα με την Ιταλία.Η χιονόπτωση φαίνεται να είναι η σφοδρότερη των τελευταίων 30 ετών.Στην περιοχή έχει σημάνει συναγερμός για χιονοστιβάδες και για το λόγο αυτό σχολεία και υπηρεσίες παραμένουν κλειστά.\

Το χιόνι έφτασε σχεδόν ένα μέτρο μόλις σε 24 ώρες, ενώ τα τοπικά χιονοδρομικά κέντρα παραμένουν κλειστά για λόγους ασφαλείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης