Γερμανία: Ασφυκτική πίεση στον Σουλτς προκειμένου να ενδώσει σε «μεγάλο σχηματισμό»

Γερμανία: Ασφυκτική πίεση στον Σουλτς προκειμένου να ενδώσει σε «μεγάλο σχηματισμό»

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών θα συναντηθεί αύριο με τον Στάινμαγερ - Ο Γερμανός πρόεδρος συναντάται σήμερα με τον Βαυαρό ηγέτη των Χριστιανοκοινωνιστών, Ζέεχοφερ

Γερμανία: Ασφυκτική πίεση στον Σουλτς προκειμένου να ενδώσει σε «μεγάλο σχηματισμό»
Στενό... μαρκάρισμα στον Μάρτιν Σουλτς προκειμένου να "ενδώσει" στον "μεγάλο συνασπισμό" ενόψει την αυριανής συνάντησής του με τον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.
 
Σήμερα ο Γερμανός πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον Βαυαρό εταίρο της Μέρκελ
, τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU).

 Πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη από το κόμμα του SPD, τους Σοσιαλδημοκράτες, προσπαθούν να πείσουν τον Σουλτς να βάλει νερό στο κρασί του και να συγκυβερνήσει εκ νέου με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ. Υπάρχουν όμως και "φωνές" από το κόμμα των Πρασίνων που ζητούν από τον επικεφαλής του SPD να πει "ja" στον πρόεδρο της Γερμανίας όταν του ζητήσει να συγκυβερνήσει με το κόμμα της Μέρκελ. 
Κλείσιμο

 Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Σουλτς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν,τον οποίο διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει τις προτάσεις του για ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις, κάτι που δεν προτίθεται να κάνει η Μέρκελ.

Όπως επισημαίνουν τα γερμανικά ΜΜΕ, στη συνάντηση που θα έχει αύριο στον πύργο Μπελβί ο Σταινμάγερ με τον Σουλτς θα είναι πιθανότατα παρών και ο πρόεδρος της Bundestag, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. H συνάντηση θεωρείται και η πιο κρίσιμη γιατί ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να γίνει «κυβερνητικό δεκανίκι» σε μια νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού υπό την Άγκελα Μέρκελ και ότι «δεν φοβάται το ενδεχόμενο νέων εκλογών.

Πρόκειται για απόφαση που έλαβε ομόφωνα τη περασμένη Δευτέρα, σε συνάντηση με το προεδρείο του SPD.

Τμήμα της κομματικής βάσης ωστόσο δεν φαίνεται να συμφωνεί εκφράζοντας σκεπτικισμό για ένα νέο προεκλογικό αγώνα. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα "Süddeutsche Zeitung" στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος επικρίθηκε η εμμονή του Σουλτς να ταχθεί υπέρ των νέων εκλογών. Πολλοί βουλευτές υποστήριξαν ότι θα έπρεπε πρώτα να κερδίσει χρόνο.

Φαίνεται όμως ότι και στο προεδρείο του κόμματος αναπτύσσεται σκεπτικισμός γύρω από την κατηγορηματική άρνηση του Σουλτς να συμμετάσχει το κόμμα του σε νέα κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού προκειμένου να μην συρθεί η χώρα σε νέες εκλογές. Το επιχείρημα που προβάλλεται είναι ότι ο αρχηγός του SPD, θα έπρεπε πρώτα να περιμένει τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων, και ιδιαίτερα των Χριστιανοκοινωνιστών, πριν αποκαλύψει τις προθέσεις του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης