ΗΠΑ: «Γιατί είστε εδώ, τι πάτε να μου κάνετε;» - Το κωδικοποιημένο μήνυμα του άντρα της Πελόζι στο 911 τη στιγμή της εισβολής

ΗΠΑ: «Γιατί είστε εδώ, τι πάτε να μου κάνετε;» - Το κωδικοποιημένο μήνυμα του άντρα της Πελόζι στο 911 τη στιγμή της εισβολής

Τα εύσημα των Αρχών πήρε η αστυνομικός που «αποκρυπτογράφησε» το μήνυμα του Πολ Πελόζι, αλλά και ο ίδιος, που είχε τη διαύγεια να ειδοποιήσει την αστυνομία

pelosi_epithesi_new_xr
Ο Πολ Πελόζι κατάφερε να καλέσει τον αριθμό 911 (αντίστοιχο του 100 στην Ελλάδα) και να ειδοποιήσει για την κατάσταση που βρισκόταν χωρίς να το καταλάβει καν ο άνδρας που του επιτέθηκε στο σπίτι του στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο σύζυγος της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, κάλεσε διακριτικά τη γραμμή έκτακτης ανάγκης όταν ένας μανιακός με σφυρί εισέβαλε στο σπίτι του στο Σαν Φρανσίσκο στις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ο φερόμενος ως δράστης, ο Νταβίντ ντεΠάπε, δεν κατάλαβε ότι ο Πελόζι είχε καλέσει στην Αστυνομία και μιλούσε κωδικοποιημένα.

«Τι συμβαίνει; Γιατί είσαι εδώ; Τι πάτε να μου κάνετε;» φέρεται να είπε ο Πελόζι, προκειμένου να ειδοποιήσει το 911 για την έκτακτη ανάγκη χωρίς να καταλάβει ο NτεΠάπε για την κλήση, σύμφωνα με το CNN.

Η αστυνομικός, Χέδερ Γκράιμς, είχε διαισθανθεί ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το τηλεφώνημα του Πελόζι και διέταξε τους υπαλλήλους να πραγματοποιήσουν έναν γρήγορο έλεγχο στο σπίτι τους.

«Οφείλεται πραγματικά στον κ. Πελόζι ότι μπορούσε να κάνει αυτή την κλήση και να δώσει το μήνυμα στην αστυνομικό πως κάτι δεν πήγαινε καλά, ώστε οι Αρχές να φτάσουν εκεί μέσα σε δύο λεπτά για να ανταποκριθούν σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε στο CNN η εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο Μπρουκ Τζένκινς.

Κλείσιμο
Ο αρχηγός της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο Γουίλιαμ Σκοτ επανέλαβε το «καλό ένστικτο» της αστυνομικού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή, επαινώντας την που διάβασε «ανάμεσα στις γραμμές».

Καθώς οι αστυνομικοί έφτασαν στον τόπο του εγκλήματος, ο Πελόζι 82 ετών, προσπάθησε να αρπάξει το σφυρί από τα χέρια του ντεΠάπε ο οποίος φέρεται να τον χτύπησε στο κεφάλι στη συμπλοκή που κατέγραψε η κάμερα της αστυνομίας.

Ο 82χρονος εισήχθη εσπευσμένα στο χειρουργείο για να αποκατασταθεί ένα κάταγμα στο κρανίο και σοβαρά τραύματα στα χέρια του. Οι γιατροί αναμένουν ότι θα αναρρώσει πλήρως.

Ο δράστης της επίθεσης επρόκειτο να κατηγορηθεί για απόπειρα δολοφονίας, επίθεση με φονικό όπλο, κακοποίηση ηλικιωμένων, διάρρηξη και "διάφορα άλλα πρόσθετα κακουργήματα", ανέφερε η αστυνομία.


«Εκτός πραγματικότητας» ο δράστης

Σύμφωνα με την αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο, ως δράστης της επίθεσης κατά του Πολ Πελόζι φέρεται ο 42χρονος Ντέιβιντ ΝτεΠάπ, ο οποίος εμφάνιζε το τελευταίο διάστημα μια έντονη εξτρεμιστική συμπεριφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με εμφανή ροπή προς θεωρίες συνωμοσίας, όπως η QAnon, την πανδημία και τα εμβόλια Covid, τις αιτιάσεις περί νοθείας στις εκλογές του 2020 και την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου.

Παρόλα αυτά, δεν ήταν «γνωστός» στην αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ και δεν βρισκόταν σε καμία ομοσπονδιακή βάση δεδομένων που παρακολουθούσε απειλές, ενώ στην έρευνα της εισβολής στην οικία Πελόζι συμμετέχει πλέον και το FBI. Ένα από τα πεδία των ερευνών αποτελεί το γεγονός ότι ο δράστης μπήκε στην κατοικία από το πίσω μέρος του σπιτιού, αλλά απουσία της Πρόεδρου, όποτε και χαλαρώνουν τα μέτρα ασφαλείας, λεπτομέρεια που δεν ήταν ευρέως γνωστή.

Σοκ στην Ουάσιγκτον
Την ίδια ώρα, η επίθεση κατά του Πολ Πελόζι έπεσε ως κεραυνός στην Ουάσιγκτον, πυροδοτώντας ένα ντόμινο ευχών και πρωτίστως διακομματικής καταδίκης στο Κογκρέσο. Η χρονική απόσταση, μάλιστα, που χωρίζει το συμβάν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, όποτε κρίνεται κυρίως το Κογκρέσο, αυξάνουν τους φόβους για έναν κύκλο πολιτικής βίας προς τα μέλη του, ιδίως μετά την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, αλλά και σειράς από μεμονωμένα περιστατικά που ακολούθησαν.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν μίλησε με την Πρόεδρο Πελόζι, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. «Ο Πρόεδρος προσεύχεται για τον Πολ Πελόζι και για όλη την οικογένεια της Προέδρου Πελόζι. Σήμερα το πρωί τηλεφώνησε στην Πρόεδρο Πελόζι για να εκφράσει την υποστήριξή του μετά από αυτή τη φρικτή επίθεση», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ. Και συνέχισε: «Είναι επίσης πολύ χαρούμενος που αναμένεται πλήρης ανάρρωση. Ο Πρόεδρος συνεχίζει να καταδικάζει κάθε βία και ζητά να γίνει σεβαστή η επιθυμία της οικογένειας για ιδιωτικότητα».

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ δήλωσε μέσω Twitter ότι είναι «τρομοκρατημένος και αηδιασμένος» από την είδηση ότι ο Πολ Πελόζι δέχτηκε επίθεση στο σπίτι του. «Ευχαριστώ που ακούω ότι ο Πολ βρίσκεται σε καλό δρόμο για πλήρη ανάρρωση και ότι οι αρχές επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας του Καπιτωλίου, ασχολούνται με την υπόθεση», είπε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής. Ομοίως και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή, Κέβιν ΜακΚάρθι, επικοινώνησε με την Πρόεδρο Πελόζι μετά την επίθεση, «για να πληροφορηθεί για τον Πολ και είπε ότι προσεύχεται για πλήρη ανάρρωση και είναι ευγνώμων που συνέλαβαν τον δράστη», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.


Ειδήσεις σήμερα:

Στην ανακρίτρια για ν' απολογηθεί η 38χρονη που επιτέθηκε με καυστικό υγρό στον 36χρονο - Δείτε φωτογραφίες

«Ψεύτη», «ληστή», «ανισόρροπε»: Πρωτοφανής σύγκρουση Μπολσονάρου – Λούλα στο τελευταίο debate

Η «εποχή Μασκ» αλλάζει ριζικά το Twitter - Υπάλληλοι στην πόρτα της εξόδου, αγωνία για το μέλλον της πλατφόρμας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης