Δαχτυλίδι με αμέθυστο του 7ου αιώνα που «θεράπευε» το hangover ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Ισραήλ 

Δαχτυλίδι με αμέθυστο του 7ου αιώνα που «θεράπευε» το hangover ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Ισραήλ 

Το χρυσό δαχτυλίδι εντοπίστηκε 150 μέτρα από τα ερείπια μιας αποθήκης που περιείχε αμφορείς

daxtilidi_amethistos
Ένα εντυπωσιακό χρυσό δακτυλίδι με αμέθυστο που χρησίμευε ως θεραπεία για το hangover ανακάλυψαν Ισραηλινοί αρχαιολόγοι.

Όπως αναφέρει το CNN, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το δαχτυλίδι σε ανασκαφή στην πόλη Γιαβνέ, στον χώρο του μεγαλύτερου γνωστού οινοποιείου της βυζαντινής εποχής, σύμφωνα με τη εφορεία αρχαιοτήτων του Ισραήλ. Το χρυσό δαχτυλίδι εντοπίστηκε 150 μέτρα από τα ερείπια μιας αποθήκης, που περιείχε αμφορείς.

Αν και το δαχτυλίδι χρονολογείται από το 7ο αιώνα, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το χρυσό κόσμημα μπορεί να είναι ακόμη πιο παλιό.

«Τα χρυσά δαχτυλίδια διακοσμημένα με αμέθυστο ήταν γνωστά στον ρωμαϊκό κόσμο. Το συγκεκριμένο πιθανό να ανήκει στην ελίτ που ζούσε στην πόλη ακόμη και τον 3ο αιώνα», αναφέρει η ανακοίνωση.

«O αμέθυστος ήταν ευρέως γνωστός για την προστασία που παρείχε από τις παρενέργειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ», όπως υποστηρίζει ο αρχαιολόγος Αμίρ Γκολάνι στην ανακοίνωση. Το βάρος του δαχτυλιδιού είναι 5,11 γραμμάρια και, όπως επισημαίνει ο Ισραηλινός αρχαιολόγος, ανήκε σε εύπορο άτομο.

«Η χρήση του κοσμήματος έδειχνε το στάτους και τον πλούτο των Ισραηλινών. Αυτά τα δαχτυλίδια τα φορούσαν άνδρες και γυναίκες», πρόσθεσε. «Πολλές ευεργετικές ιδιότητες συνδέονται με αυτό τον πολύτιμο λίθο, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής των παρενεργειών της κατανάλωσης αλκοόλ, του hangover», προσθέτει.

Από την πλευρά της, η Έλι Χαντάντ, υπεύθυνη της ανασκαφής, εκτιμά ότι το χρυσό δαχτυλίδι «μπορεί να ανήκε στον ιδιοκτήτη της αποθήκης του οινοποιείου, σ΄έναν επικεφαλής» ή σ' έναν «άτυχο επισκέπτη που του έπεσε και έχασε το κόσμημά του».

«Ήθελε το άτομο που φορούσε το δαχτυλίδι να αποφύγει τη μέθη από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρασιού; Πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ», υπογράμμισε.


Ειδήσεις σήμερα:

«Πληρωμένη» απάντηση Μητσοτάκη σε Ολλανδή δημοσιογράφο για την «εργαλειοποίηση» των μεταναστών από την Τουρκία

Επιστράτευση: Σήμερα τηλεδιάσκεψη για την εύρεση γιατρών - Όλο και χειρότεροι οι επιδημιολογικοί δείκτες

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης μετά το «ρεκόρ» των 8.613 κρουσμάτων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης