Λε Μερ σε Τσίπρα: Με βοήθεια το βραχιολάκι μου από την Αμοργό και τύχη θα τα καταφέρουμε για το χρέος!

Λε Μερ σε Τσίπρα: Με βοήθεια το βραχιολάκι μου από την Αμοργό και τύχη θα τα καταφέρουμε για το χρέος!

Συμφώνησαν πως η λύση βρίσκεται στον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης

Λε Μερ σε Τσίπρα: Με βοήθεια το βραχιολάκι μου από την Αμοργό και τύχη θα τα καταφέρουμε για το χρέος!
Την αισιοδοξία του για λύση στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου εξέφρασε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
, κατά τη συνάντησή του με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί λύση έτσι ώστε να μη χρειαστεί να μεταφερθεί το πρόβλημα στη Σύνοδο Κορυφής. 

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε με τη σειρά του ότι δεν αρκεί μόνο η αισιοδοξία, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται και τύχη, δείχνοντας ένα βραχιολάκι, από το αγαπημένο του ελληνικό νησί, όπως αποκάλυψε, την Αμοργό. 

Κλείσιμο
«Σε δύο ημέρες, στις 15 Ιουνίου, έχουμε τη σύνοδο του Eurogroup και συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση που κάνατε προηγουμένως, δεν είμαστε καθόλου μακριά από τη λύση και η λύση θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί στις 15 Ιουνίου», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, κατά τον διάλογό του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
 
Ο κ. Λε Μερ ανέφερε ότι «τώρα, όλα τα ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος για να βρούμε επιτέλους την πολυπόθητη λύση και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγουμε μία νέα κρίση επί του ελληνικού ζητήματος και αυτό να γίνει με ηρεμία», για να σημειώσει: «Εδώ και περίπου δέκα ημέρες έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές επί του θέματος αυτού, με την πρόεδρο του ΔΝΤ, κ. Λαγκάρντ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, κ. Σόιμπλε καθώς και με τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ντάισελμπλουμ. Επομένως, θέλω να δηλώσω ότι είμαι πραγματικά αισιόδοξος και ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μία καλή συμφωνία στις 15 Ιουνίου».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών είχαν μία μακροσκελή συζήτηση και για το επικείμενο Eurogroup. Μίλησαν και για τεχνικά ζητήματα που απασχολούν τις διαπραγματεύσεις

Αμφότεροι συμφώνησαν πως η λύση βρίσκεται στον αυτόματο μηχανισμό αναπροσαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με ρήτρα ανάπτυξης.

 Τέλος, είχαν μία μακρά συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία θα ενταθεί από το φθινόπωρο και μετά. 
 
Αλ. Τσίπρας: Συν Αθηνά και χείρα κίνει
 
«Αλλά η αισιοδοξία δεν φτάνει πάντα και χρειάζεται και τύχη», πρόσθεσε ο κ. Λε Μερ, ο οποίος σε πιο χαλαρή διάθεση, κατά το τέλος του διαλόγου με τον πρωθυπουργό μπροστά στις κάμερες, παρέπεμψε σε ένα βραχιόλι που φορά, το οποίο είχε πάρει από την Αμοργό και το οποίο συμβολίζει την Τύχη, δηλώνοντας τη βεβαιότητά του ότι «με την αισιοδοξία που μας διέπει και με την τύχη που θα μας δώσουν οι Έλληνες θεοί, θα τα καταφέρουμε».
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Λε Μερ ανέφερε: «Η τύχη είναι αυτή την οποία έχω στο χέρι μου είναι ένα βραχιολάκι από το νησί της Αμοργού, που είναι και το αγαπημένο μου νησί. Είμαι, λοιπόν, βέβαιος ότι με την αισιοδοξία που μας διέπει και με την τύχη που θα μας δώσουν οι Έλληνες θεοί θα τα καταφέρουμε».
 
Στο ίδιο κλίμα, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Υπάρχει το αρχαίο ρητό: "Συν Αθηνά και χείρα κίνει". Εμείς είμαστε βέβαιοι για την εύνοια των θεών, τώρα πρέπει να κάνουμε κι εμείς, όμως, το καθήκον μας για να τους βοηθήσουμε λίγο».



Ολόκληρος ο διάλογος Τσίπρα - Λεμέρ

Αλέξης Τσίπρας
«Κύριε Λεμέρ, σας καλωσορίσω. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία αυτή που έχετε αναλάβει. Βρισκόμαστε σε μια λύση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, μια λύση η οποία θα είναι επωφελής, οχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.  
Είναι εφικτό να βρεθεί διέξοδος την ερχόμενη Πέμπτη στο Eurogroup, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών να δραματοποιήσουμε  το γεγονός αυτό. Δεν ωφελεί κανέναν. 

Πιστεύω οτι η Ευρώπη οφείλει να αποδείξει οτι μπορεί να λύνει τα προβλήματα μόνη της και πρέπει ν να κοιτάξει μπροστά. Όλες οι τελευταίες εξελίξεις μας κάνουν πιο αισιόδοξους». 

Μπρούνο Λε Μέρ


«Να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς και τα φιλικά αισθήματα του Εμανουέλ Μακρόν. Δείξατε θάρρος για τη πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίσατε θα είναι επωφελείς για την ελληνική οικονομία, προκειμένου να μπει στο στάδιο ανάκαμψης. Σε ότι αφορά στο Eurogroup συμφωνώ με την ανάλυση που κάνατε. Δεν είμαστε μακριά από μια λύση στις 15 Ιουνίου. Όλα τα ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος. Πρέπει να αποφύγουμε μια νέα κρίση του ελληνικού ζητήματος. Έχω πολλαπλασιάσει τις επαφές μου με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και είμαι πραγματικά αισιόδοξος για μια καλή λύση. Αλλά για να επιτευχθεί μια καλή λύση χρειάζεται και τύχη. Η τύχη είναι ένα βραχιολάκι που φοράω στο χέρι μου από το νησί της Αμοργού. Με την βοήθεια των θεών θα τα καταφέρουμε».

Αλέξης Τσίπρας

«Συν Αθήνα και χείρα κίνει...
Είμαι βέβαιος για την εύνοια των Θεών, αλλά πρέπει πρώτα να τους βοηθήσουμε».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης