«Μασάζ» Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για το αφορολόγητο και τις συντάξεις

«Μασάζ» Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για το αφορολόγητο και τις συντάξεις

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει και το κόμμα του ότι δεν πρόκειται για μέτρα, αλλά για... μεταρρυθμίσεις, αλλά και να στηρίξει το αφήγημα πως «ό,τι θα κοπεί, θα επιστραφεί»

«Μασάζ» Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για το αφορολόγητο και τις συντάξεις
Οι βασικές πολιτικές αρχές της χθεσινής συμφωνίας απασχόλησαν την τετράωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος να ενημερώνει τα μέλη της για τις αποφάσεις του Eurogroup.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, τα μέλη της Π.Γ. απασχόλησαν επίσης τα αντισταθμιστικά μέτρα και πώς αυτά θα «ισοφαρίζουν» τις επιβαρύνσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας
φέρεται να εξήγησε τον συμβιβασμό που έκανε η κυβέρνηση στο χθεσινό Εurogroup, κάνοντας λόγο για μεταρρυθμίσεις, αλλα και για προ-νομοθέτηση μέτρων.
Κλείσιμο

Το «μασάζ» σε κόμμα και βουλευτές ξεκίνησε από την Κουμουνδούρου, καθώς, ήδη από χθες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει «ντύσει» ως επιτυχία την δραματική υποχώρηση, προκειμένου να περάσει αφορολόγητο και μειώσεις συντάξεων χωρίς εσωκομματικές αντιδράσεις και κοινοβουλευτικές «διαρροές».

Ο πρωθυπουργός, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναμενεται να εχει αύριο συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Το «αφήγημα» με το οποίο... αμπαλάρονται τα νέα μέτρα είναι το εξής:

- Τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2018 και για μερικά χρόνια μετά (όπως απαιτούν οι δανειστές) είναι δυνατό να επιτευχθούν χωρίς κανένα επιπρόσθετο μέτρο, παρά μόνο από την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη.

- Τα μέτρα που ζητούν ως εγγύηση οι δανειστές και θα νομοθετήσει από τώρα η κυβέρνηση, για χάρη της διαπραγμάτευσης, θα αποδώσουν έσοδα πέραν του 3,5% και, άρα, όλη αυτή η υπεραπόδοση θα επιστραφεί στη συνέχεια στους πολίτες.

Δηλαδή, όπως προσπαθεί να υποστηρίξει το Μέγαρο Μαξίμου, δεν πρόκειται για... μέτρα, που επιβαρύνουν την κοινωνία, αλλά για μεταρρυθμίσεις, ενώ «ό,τι θα κοπεί, θα επιστραφεί», ώστε το αποτέλεσμα στο τέλος να είναι μηδενικό για τους πολίτες και όχι αρνητικό.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η συμφωνία μπορεί να περάσει από τη Βουλή, αν και το τελευταίο διάστημα υπήρξαν βουλευτές που δήλωσαν ότι δεν ψηφίζουν μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου.

Το μήνυμα του Μαξίμου είναι ότι όποιος διαφωνεί, οφείλει να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα και να παραιτηθεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης