PROTOTHEMA

Ελλάδα

Κωλοτούμπα μετά από άγνωστες πιέσεις

Αμφίπολη: Αμφιβολίες Κονιόρδου για το εάν το μνημείο είναι... μακεδονικό

Αμφίπολη: Αμφιβολίες Κονιόρδου για το εάν το μνημείο είναι... μακεδονικό

Ενώ αρχικά τάχθηκε υπέρ αυτής της εκδοχής με νεότερο δελτίο τύπου ανακοίνωσε ότι «θα τοποθετηθεί επί της χρονολόγησης αφού προηγηθεί η οριστική και συστηματική τεκμηρίωση της ανασκαφής από την ανασκαφέα Κατερίνα Περιστέρη»

Σε... κωλοτούμπα σχετικά με τη χρονολόγηση και την ταυτότητα του μνημείου του λόφου Καστά στην Αμφίπολη προχώρησε η Λυδία Κονιόρδου αμφισβητώντας ότι είναι μακεδονικό.


Ενώ στις πρώτες δηλώσεις της που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά την επίσκεψή της στο μνημείο η υπουργός Πολιτισμού δήλωνε ότι το μνημείο είναι μακεδονικό και όχι ρωμαϊκό, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το ΥΠΠΟ μερικές ώρες αργότερα η Λυδία Κονιόρδου εμφανίζετια να υπαναχωρεί και να θέτει επ' αμφιβόλω την εκδοχή αυτή.

Κατά το δελτίο τύπου, μάλιστα, η κυρία Κονιόρδου αναφέρθηκε σε «ευρύτερη αίσθηση του μνημείου ως μακεδονικού» και παραπέμπει στην τελική τοποθέτησή της «όπως δήλωσε αργότερα» αφού υπάρξει η οριστική και συστηματική τεκμηρίωση της ανασκαφής από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη.

Συγκεκριμένα στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρονται τα εξής: 

«Υπάρχουν πολλές απόψεις για την χρονολόγηση του μνημείου στον λόφο Καστά. Το ΥΠΠΟΑ έχει σχηματίσει άποψη με βάση τα ευρήματα των μέχρι σήμερα ανασκαφών. H Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου αναφέρθηκε σε μια ευρύτερη αίσθηση του μνημείου ως μακεδονικού. Ωστόσο, όπως δήλωσε αργότερα, θα τοποθετηθεί επί της χρονολόγησης αφού προηγηθεί η οριστική και συστηματική τεκμηρίωση της ανασκαφής από την ανασκαφέα Κατερίνα Περιστέρη με σχετική επιστημονική δημοσίευση που θα συζητηθεί δημόσια , όπως επιβάλλει η διεθνής νομοθεσία και η επιστημονική δεοντολογία».

Στο δελτίο τύπου αναφέρεται ακόμα ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης «αποτελεί ένα παλίμψηστο από μνημεία διαφόρων εποχών τα οποία αποδεικνύουν την συνεχή χρήση του, και επιτρέπουν στον επισκέπτη να διαβάσει όλη την ιστορία της ανθρώπινης παρουσίας εκεί, από τα αρχαϊκά μέχρι τα νεώτερα χρόνια, με ιδιαίτερη έμφαση στην περίοδο της Μακεδονικής κυριαρχίας».

Υπενθυμίζεται ότι η εκδοχή πως το συγκεκριμένο μνημείο δεν είναι μακεδονικό είχε υποστηριχθεί από την εφημερίδα Αυγή με δημοσίευμα της στις 9 Αυγούστου του 2015 στο οποίο υποστήριζε ότι χρονολογείται στον 2ο-1ο αιώνα π.Χ. επικαλούμενη «έκθεση αυτοψίας που πραγματοποίησαν έγκριτοι αρχαιολόγοι με πολυετή ανασκαφική εμπειρία στη Μακεδονία».
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Ε, ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΦΪΠΟΛΗΣ15/05/201720:06

Μπορεί, καί; Πάλι Μακεδονικό ή κατασκευασμένο κατά παράδοση της περιοχής, εικονισμός, θέματα. Ώστε να πάψουν οι που κάθε τόσο ρίπτονται από δήθεν γνωρίζοντες τί ακριβώς έγινε κατά την κατασκευή του. Ας μη μπλέκονται ιδεολογίες και φαντασίες με την σωστή ερμήνευση του μνημείου αυτού και άλλων. Στα γρήγορα, 168 π.Χ. νικητές οι Ρωμαίοι στην μάχη της Πύδνας, η Μακεδονία χωρίζεται σε τέσσερες αυτόνομες περιοχές, 146 π.Χ. η Μακεδονία και περιοχές γύρω επαρχία ρωμαϊκή. Αργότερα, γύρω στο 42-31 π.Χ., και ρωμαϊκή αποικία (colonia), μικτή, στους Φιλίππους που αφομοιώνεται μέ τά της περιοχής, δηλ. του ελληνικού κόσμου. Ο γράφων ιδέες αλλ όχι τύπου προφητικά. Ευχαριστώ, ΗΛΙΑΣ ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ομότιμος καθηγητής (κλασσικός)

Απάντηση
Dr.12/05/201721:03

Η κυρία Κονιόρδου κρυβόταν τόσον καιρό πίσω από τα κείμενα των μεγάλων τραγικών μας συγγραφέων, κι έτσι δεν είχε καταλάβει κανένας πόσο αμόρφωτη και ηλίθια ήτανε.

Απάντηση
Αγύριγο κεφάλι12/05/201717:37

Nα κύψετε τους εαυτοίς αυχένας σημαίνοντος τούτου το της ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΣΑΣ πρόσχημα προς τις λαϊκές μάζες ένεκεν των ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΣΑΣ, λέω, ΝΕΟΝΑΖΗΔΕΣ!!__________Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ του Ήρωος Φύσσα και η Ιερά του Μνήμη θα σας ακολουθεί και θα σας κατατρέχει, ΝΕΟΝΑΖΗΔΕΣ!.._________Δεν έχετε ΚΑΜΙΑ δουλειά με τους άλλους ήρωες της Ελλάδος, εσείς ΝΕΟΝΑΖΗΔΕΣ!___________Είστε ΑΠΟΒΛΗΤΑ!.. _____Ζωντόβολα!

Απάντηση
Αγύριγο κεφάλι12/05/201717:31

@12/05/2017 16:48._____________Ο ...τάφος, είπε, ότι ΔΕΝ είναι αρχαιο-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ!.._______________Που "παίζει" ο ...Στράβων κει ...μέσα; _____________Κάπου, κάτι διάβασες και εσύ ...εξώφαλτσα και έτρεξες να μας το ..."προλάβεις", ως ..."εξυπνάδα"!__________Αυτά κάνουν εδώ μέσα συνέχεια οι ΝΕΟΝΑΖΙ!_Ό,τι ΤΥΧΟΝ πήρε κάπου τ αυτί τους (συνήθως από τα ...σκετς του Δημοτικού Σχολείου), μας το λένε ύστερα ως ..."επιστημονικό" καταστάλαγμα!..______Από την φάρα αυτών είσαι;

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία