Ποινική δίωξη σε πάνω από 70 στελέχη και υπαλλήλους της Probank

Ποινική δίωξη σε πάνω από 70 στελέχη και υπαλλήλους της Probank

Η υπόθεση αφορά στη χορήγηση δανείων εκατομμυρίων ευρώ, την περίοδο 2004-2011, χωρίς την ύπαρξη των απαιτούμενων τραπεζικών εγγυήσεων - Η ζημία αγγίζει, εάν όχι ξεπερνά τα 64 εκατ.

Ποινική δίωξη σε πάνω από 70 στελέχη και υπαλλήλους της Probank
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία σε βάρος 70 και πλέον, διευθυντικών στελεχών και υπαλλήλων  της Τράπεζας Probank, για χορήγηση δανείων εκατομμυρίων ευρώ, την περίοδο 2004-2011, χωρίς την ύπαρξη των απαιτούμενων τραπεζικών εγγυήσεων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η εν λόγω Τράπεζα έναντι των δανειστών της.

Από  την  εισαγγελική έρευνα προκύπτει ότι την επταετία 2004-2011 εγκρίθηκαν δάνεια σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα χωρίς εγγυήσεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία στην που αγγίζει, εάν όχι ξεπερνά  τα 64 εκατομμύρια ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζας Probank  εδώ και τρία χρόνια   είναι σε καθεστώς εκκαθάρισης και η άδεια της ανακλήθηκε στις 26 Ιουλίου 2013 με απόφαση της  Τράπεζας της Ελλάδος.

Κλείσιμο
Πριν να μπει λουκέτο  στην Probank είχαν προηγηθεί αρκετές προσπάθειες για την εξεύρεση επενδυτή, χωρίς όμως αποτέλεσμα, όπως επίσης είχαν υπάρξει και αρκετές παρατάσεις στην καταληκτική ημερομηνία του κλεισίματος της Τράπεζας.

Ούτε όμως καρποφόρησαν και οι  προσπάθειες της Τράπεζα της Ελλάδος η οποία κατέβαλε η, μέσω επιτρόπου τον οποίο  εγκατέστησε. Έτσι, το «υγιές» λεγόμενο τμήμα της  Probank κατέληξε στην Εθνική Τράπεζα και το υπόλοιπο «κακό» τμήμα τέθηκε σε καθεστώς   ειδικής εκκαθάρισης.  

Ένα χρόνο αφότου έκλεισε η Probank στάλθηκε στην Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη  Ράικου   ανώνυμη καταγγελία στην οποία γινόταν λόγος για χορήγηση επισφαλών δανείων από την Probank  τα οποία ζημίωσαν σε μεγάλο βαθμό την περιουσία της Τράπεζας. 

Από εκεί και πέρα μπήκε σε λειτουργία ο εισαγγελικός μηχανισμός. Η κυρία Ράικου έδωσε  παραγγελία διενέργειας προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί  η  βασιμότητα ή μη των καταγγελλομένων, την οποία αρχικώς αναλαμβάνει ο επίκουρος Εισαγγελέας Διαφθοράς  Γιάννης Δραγάτσης. 

Ο πρώτος που κλήθηκε στο εισαγγελικό γραφείο ήταν ο ειδικός εκκαθαριστής  της Probank για  να προβεί κατ΄ αντιπροσωπευτικό δειγματοληπτικό έλεγχο των 50 μεγαλύτερων επισφαλών δανείων της  Τράπεζας, τα οποία αντιπροσώπευαν  το 60% των δανειακών χορηγήσεων της, ενώ παράλληλα του ζητήθηκε  να συντάξει σχετική έκθεση η οποία να αναφέρει:

-εάν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Τράπεζας σχετικά με τη χορήγηση των δανείων αυτών,

-εάν διασφαλίστηκε  η περιουσίας της,

-εάν υπήρξε παρακολούθηση της εξέλιξης των δανειακών χρηματοδοτήσεων  και

-εάν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα παύσης χρηματοδότησης ή αναγκαστικής εισπράξεως των οφειλόμενων ποσών στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν προέβαινε σε καταβολή των χρηματικών ποσών προς την εν λόγω Τράπεζα.

Την έρευνα συνέχισε ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς στα χέρια του οποίου παραδίδονται στα τέλη του 2015 οι εκθέσεις του ειδικού εκκαθαριστή.

Οι εκθέσεις καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των χορηγουμένων δανείων που ελέγχθηκαν δειγματοληπτικά ήταν επισφαλή, καθώς χορηγήθηκαν χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις και εγγυήσεις προς την Τράπεζα. 

Ενδεικτικά από τα 50 δάνεια που ελέγχθηκαν δειγματοληπτικά, τα 36 σύμφωνα -με τον ειδικό εκκαθαριστή- ήταν επισφαλή με τη ζημία της Τράπεζας να υπολογίζετε σε τουλάχιστον 63,8 εκ. ευρώ.

Πάντως, η ζημιά που καταγράφεται από τα δειγματοληπτικά στοιχεία αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, αφού η ανάκριση που θα ακολουθήσει θα καταδείξει το συνολικό ύψος της ζημίας που προκλήθηκε από τη χορήγηση επισφαλών δανείων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης