PROTOTHEMA

Οικονομία

Βαρυσήμαντη συνέντευξη στο protothema.gr

Πρόταση Σάλλα για οριστική λύση στο πρόβλημα με τα «κόκκινα» στεγαστικά

Πρόταση Σάλλα για οριστική λύση στο πρόβλημα με τα «κόκκινα» στεγαστικά

Πώς πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός κάθε «κόκκινου» δανείου και ποιο μέρος πρέπει να διαγράφεται - Οι πλειστηριασμοί δεν είναι λύση και οδηγούν σε δυσμενέστερη θέση τράπεζες, δανειολήπτες και την εθνική οικονομία - Στο πολιτικό σύστημα και την Τρόικα οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση

Πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων,  η οποία  απαλλάσσει τους δανειολήπτες από την άμεση απειλή των πλειστηριασμών έκανε σήμερα ο Μιχάλης Σάλλας. Πρόκειται για μια ρηξικέλευθη πρόταση που προβλέπει το πάγωμα μεγάλου μέρους του δανείου το οποίο και θα διαγράφεται  σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αν δεν αποκατασταθούν οι τιμές των ακινήτων, ενώ το υπόλοιπο δάνειο θα αποπληρώνεται ανάλογα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη. 


Η παρέμβαση του κ. Σάλλα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς γίνεται σε μια περίοδο που ξεκινούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων και οι τράπεζες «κλειδώνουν» με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  τους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων.

Διαβάστε τη συνέντευξη του κ. Σάλλα στο www.protothema.gr:

Ερώτηση:
Όπως γνωρίζετε ξεκίνησαν πρόσφατα οι πλειστηριασμοί κατοικιών. Στο παρελθόν είχατε δηλώσει ότι είστε κατά των πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Σήμερα ποια είναι η θέση σας;

Απάντηση: Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι πλειστηριασμοί κατοικιών οδηγούν σε σοβαρά δυσμενέστερη θέση όλα τα μέρη. Μην ξεχνάμε ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος και η οικονομία της χώρας  είναι τραγική. Μέσα σε λίγα χρόνια έπεσε 30% το Εθνικό Προϊόν, προστέθηκαν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι και χάθηκε κατά την εκτίμησή μου από την περιουσία των Ελλήνων περισσότερο από ένα τρισ. ευρώ. Την ευθύνη γι’ αυτό την έχουμε όλοι, προπαντός την έχει διαχρονικά το πολιτικό σύστημα της χώρας και χωρίς αμφιβολία τα τελευταία χρόνια και το εσφαλμένο πρόγραμμα της Τρόικας. Θα έπρεπε λοιπόν οι Θεσμοί να αποδεχθούν μία λύση διαφορετικού χαρακτήρα και να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα μπροστά σε μία τέτοια καταστροφή.


Ερώτηση:
Ποια θα μπορούσε να ήταν μία τέτοιου χαρακτήρα λύση κατά την γνώμη σας.

Απάντηση:
Οι τράπεζες θα μπορούσαν να διαχωρίσουν το κάθε κόκκινο στεγαστικό δάνειο σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος του δανείου που θα αντιστοιχεί π.χ. στο 90% της αξίας του ακινήτου, θα προτείνεται από την Τράπεζα για «sales and lease back», επεκτείνοντας αντίστοιχα την διάρκειά του και μειώνοντας σημαντικά το ύψος της μηνιαίας εξυπηρέτησης σύμφωνα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη. Έτσι διασφαλίζεται ότι ο δανειολήπτης δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από το σπίτι του ή να χάσει το ακίνητό του. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο μέρος του δανείου, εφόσον σε μία περίοδο π.χ. 5 ετών δεν αποκαθίστανται οι αξίες των ακινήτων, να διαγράφεται το 50% της διαφοράς ανάμεσα στο συνολικό ύψος του δανείου και του ποσού που έχει μετατραπεί σε sales and lease back. Το υπόλοιπο 50% θα διαγράφεται στην επόμενη 5ετία,  εάν και πάλι δεν έχουν μεταβληθεί προς τα πάνω οι αξίες των ακινήτων. Εάν ωστόσο έχει αποπληρωθεί μέρος του δανείου εξυπακούεται ότι αυτό θα συνεκτιμηθεί.
Αυτή η λύση θα ανακούφιζε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, θα προστάτευε τις αξίες των ακινήτων και δεν θα διέλυε τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

XYZ30/09/201622:21

Ο καλύτερος τρόπος για ΟΛΟΥΣ είναι ο παρακάτω: ΝΑ ΔΟΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ. 1) Ετσι, και οι τράπεζες θα πάρουν περισσότερα χρήματα απ ότι θα τους δώσουν τα funds τα οποία θέλουν να τα εξαγοράσουν στο 10%-20%. 2) Και οι Ελληνες δεν θα χάσουν τα σπίτια τους, 3) Και δεν θα υπάρξει λαϊκή εξέγερση που θα οδηγήσει σε μονοψήφια ποσοστά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και απίστευτα διψήφια την Χρυσή Αυγή. Καλύτερη λύση δεν υπάρχει κάτω να χτυπάτε τον κ@λο σας!!!

Απάντηση
xasoyra30/09/201610:58

Ο παιζων χανει και ο πινων μεθαει ,λεει ο λαος Αρνουνται καθε προσεγγιση με την πραγματικοτητα και ευευρισκουν καθε οικονομικη ακροβασια προς οφελος τους. Μου ειναι δυσκολο να σκεφτω μιαπιο συμφερουσα λυση για τις τραπεζες απο αυτη που λεει ο τυπος. Μονο μια λυση υπαρχει .Να παρουν την αναλογουντα ευθυνη και να διαγραψουν μονο μιας, ολο το παραπανω χρεος σε σχεση με την εμπορικη αξια του ακινητου.

Απάντηση
Δηλαδή 29/09/201622:36

Χάνεις την ιδιοκτησία από το σπίτι σου και πληρώνεις ενοίκιο για πάντα έναντι δόσης δανείου που κάποια στιγμή θα εξοφλουςες οριςτικα , με τυράκι την διαγραφή μέρος του δανείου που ούτως η άλλως δεν έχεις να πληρώσεις...

Απάντηση
TZAK30/09/201613:27

Δεν είναι σπιτι σου μαγκα μου γιατι το χρωστας, οποτε μια χαρα προταση είναι..

Απάντηση
Kostas29/09/201620:31

Δεν γίνεται με αυτούς εδώ τους διαχειριστές. .Ο Σαλλας ένας άνθρωπος της αγοράς ξέρει ότι μια στιγμή το βερεσέ σβήνει και προχωραει ο εμπορος. .Αλλά αυτοί πού δεν ξέρουν που πανε τα τέσσερα τι περιμένεις ..Έτσι που πάνε την οικονομία τα επόμενα 50 Χρόνια θα πάρει μπροστα

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία