J.P. Morgan: Το Brexit θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία της Κίνας

J.P. Morgan: Το Brexit θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία της Κίνας

Θα οδηγήσει, σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος και η κινεζική κεντρική τράπεζα πιθανόν θα πρέπει να προσαρμόσει τη συναλλαγματική πολιτική της, είπε ο Ζου Χαϊμπίν.

J.P. Morgan: Το Brexit  θα επηρεάσει σημαντικά την οικονομία της Κίνας
Η απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες για τη συναλλαγματική και νομισματική πολιτική της Κίνας, σύμφωνα με υψηλόβαθμο οικονομολόγο της χρηματοπιστωτικής εταιρείας J.P. Morgan.

Το Brexit ήταν μεγάλο σοκ για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά και οικονομία, η πλήρης επίπτωση του οποίου δεν έχει ακόμη φανεί, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας για την Κίνα, Ζου Χαϊμπίν, σε σημείωμά του. Θα οδηγήσει, πρόσθεσε, σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος και η κινεζική κεντρική τράπεζα πιθανόν θα πρέπει - για να αποφύγει μεγάλες διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας (του γιουάν) - να προσαρμόσει τη συναλλαγματική πολιτική της, καθώς θα διατηρεί το σημερινό καθεστώς διαμόρφωσης της ισοτιμίας με βάση δυνάμεις της αγοράς.

Ο Ζου πρόβλεψε ότι η ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος θα εξασθενήσει στα 6,75 γιουάν ανά δολάριο ΗΠΑ στο τέλος του 2016, αλλά σημείωσε ότι αυτό θα είναι μάλλον το αποτέλεσμα ενίσχυσης του δολαρίου παρά υποτίμησης του γιουάν. Μετά το Brexit, καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες θα βλέπουν πιο ευνοϊκά μία περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ή έναν βραδύτερο ρυθμό ομαλοποίησής της, η κινεζική νομισματική πολιτική θα μείνει μάλλον ουδέτερη παρά θα γίνει πιο σφιχτή, πρόσθεσε ο Ζου.

Κλείσιμο
Σε όρους εμπορίου, είναι απίθανο να αντιμετωπίσει η Κίνα σοβαρούς άμεσους μετωπικούς κινδύνους λόγω του Brexit και η έμμεση επίπτωση, από την οικονομική επιβράδυνση της Βρετανίας και της ΕΕ, μπορεί να αντισταθμισθεί με την επιδίωξη των δύο αυτών πλευρών στενότερων εμπορικών σχέσεων με την Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο, δήλωσε ο Ζου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης