Ελληνο-ισραηλινή μουσική γέφυρα φιλίας: Συναυλία του Idan Raichel στην Αθήνα

Ελληνο-ισραηλινή μουσική γέφυρα φιλίας: Συναυλία του Idan Raichel στην Αθήνα

Ο «μάγος» των μουσικών προσμίξεων μιλάει στο protothema.gr για για τις επιρροές του, το Ισραήλ, την αγάπη του στα ελληνικά τραγούδια και τις προσδοκίες του από την πρώτη του συναυλία στην Ελλάδα - Στο Gazarte με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Γιάννη Κότσιρα την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου

Ελληνο-ισραηλινή μουσική γέφυρα φιλίας: Συναυλία του Idan Raichel στην Αθήνα
Η μουσική του Ισραηλινού καλλιτέχνη Idan Raichel ισοδυναμεί με μια βουτιά σε λίμνη με κρυστάλλινο νερό που «ξυπνάει» το δέρμα, με μία βόλτα σε πολύβουες αγορές με μυρωδιές από μπαχάρια, με ένα ταξίδι στα πρωτόγονα τοπία και στην άγρια ομορφιά της Αιθιοπίας…

Μία μελωδική περιήγηση στο έργο του ανθρώπου που άλλαξε το μουσικό τοπίο του Ισραήλ αρκεί για να έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι έχει κάνει το γύρο του κόσμου. Κι όμως, το ταλέντο του είναι αστείρευτο και η έμπνευσή του που πηγάζει από εικόνες, στιγμές, παραδόσεις, ακούσματα, προδιαθέτει πως νέες προσμίξεις, καινούρια ηχητικά παζλ θα πάρουν πνοή και θα χαρίσουν μοναδικές στιγμές στους θαυμαστές του που βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ο 38χρονος μουσικός, συνθέτης, κιμπορντίστας και εμπνευστής του «Idan Raichel Project» από το Ισραήλ, δύο ημέρες πριν εμφανιστεί για μία παράσταση στο Gazarte συντροφιά με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Γιάννη Κότσιρα, μιλάει στο protothema.gr για τις επιρροές του, το Ισραήλ, την αγάπη του στα ελληνικά τραγούδια και τις προσδοκίες του από την πρώτη του συναυλία στην Ελλάδα.

Κλείσιμο


Γεννημένος το 1977 στην Κφαρ Σάμπα, κοντά στο Τελ Αβίβ, ο Idan Raichel γοητεύτηκε από τον κόσμο της μουσικής από πολύ νωρίς και σε ηλικία μόλις εννέα ετών άρχισε να πειραματίζεται με τους ήχους, μαθαίνοντας να παίζει ακορντεόν.

Ωστόσο, τα ακούσματά του ποικίλουν ξεκινώντας από την παραδοσιακή μουσική, προχωρώντας στην τζαζ, την κλασσική και τη μουσική από όλο τον κόσμο.

«Το πρώτο όργανο που έπαιξα ήταν το ακορντεόν και πιστεύω πως αυτό με έκανε να έχω τα μάτια και τα αυτιά μου ανοιχτά γιατί συγκεκριμένα το ακορντεόν ακούγεται διαφορετικά σε κάθε χώρα. Βέβαια, τώρα παίζω περισσότερο πιάνο, αλλά πιστεύω πως το ακορντεόν είναι η ρίζα μου», εξηγεί ο Raichel.

Η αγάπη του στη μουσική τον οδήγησε να δημιουργήσει το «Idan Raichel Project» που ξεκίνησε πριν 12 χρόνια και για το οποίο έχει ηχογραφήσει περισσότερους από 150 μουσικούς και τραγουδιστές, που δε γνωρίζουν σύνορα, ούτε ηλικία, καθώς κάποιοι από αυτούς είναι ακόμα και 85 ετών.

Ήχοι από ολόκληρο τον κόσμο από την Αιθιοπία μέχρι την Κολομβία «φιλοξενούνται» στους δίσκους του, που παράγει ο ίδιος, ενώ όπως επισημαίνει «ο κόσμος έχει ερωτευτεί τις διαφορετικές γλώσσες και τη διαφορετική κουλτούρα και φυσικά τον ήχο».



Μπορεί τα εβραϊκά να κυριαρχούν στους στίχους του, αλλά στα τραγούδια του υπάρχει ισχυρή παρουσία και άλλων γλωσσών. Ερωτηθείς από το protothema.gr αν θα ήθελε να εντάξει τα ελληνικά σε μία από τις επόμενες δημιουργίες του απαντά πως τα αγαπά πολύ γιατί θεωρεί πως είναι «μουσική γλώσσα».

Περιγράφοντας, μάλιστα, τις αναμνήσεις του από τα παιδικά του χρόνια, θυμάται ότι άκουγε συχνά τα ελληνικά τραγούδια στο ραδιόφωνο, επομένως το ταξίδι του στην Αθήνα θα ήθελε να το ολοκληρώσει με νέες ηχογραφήσεις αυτή τη φορά στα ελληνικά.



Από τις ελληνικές επιρροές του δε θα μπορούσε να λείπει το μπουζούκι, το οποίο έχει σημαντικό ρόλο στη μπάντα του καθώς ένας από τους σπουδαιότερους οργανοπαίκτες του μαγεύει με αυτό.

«Το μπουζούκι το αγαπούν πολύ στο Ισραήλ και πολλά ελληνικά τραγούδια έχουν μεταφραστεί στα εβραϊκά, ενώ πολλά παίζουν στο ραδιόφωνο είστε στα ελληνικά είτε στην εβραϊκή εκδοχή τους», αναφέρει ο 38χρονος.



Όσο για τα παλαιστινιακά, δεν αποτελούν ταμπού για τον Ισραηλινό καλλιτέχνη, όπως κάποιοι θα πίστευαν. Αντιθέτως, ο Raichel έχει ήδη εντάξει τη γλώσσα στα τραγούδια του και όπως λέει χαρακτηριστικά: «Στο δεύτερο άλμπουμ μας υπάρχει ένα τραγούδι με τίτλο “Azini” και στον τέταρτο δίσκο ένα τραγούδι με τίτλο “Enta Enta”, αμφότερα στα παλαιστινιακά-αραβικά».

Ευαισθητοποιημένος για πολλά ζητήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα, ο 38χρονος δε θα μπορούσε να μην ενδιαφέρεται και για το παλαιστινιακό που ταλανίζει Παλαιστίνη και Ισραήλ εδώ και δεκαετίες.

Όπως λέει στο protothema.gr, λοιπόν, όνειρό του είναι το Ισραήλ να παραμείνει η ισχυρότερη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, με την ελπίδα το παλαιστινιακό να επιλυθεί ειρηνικά, καθώς «δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ζει κανείς ειρηνικά».

Το μήνυμα ειρήνης, άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που το στέλνει, καθώς πρόσφατα συνεργάστηκε με τον Παλαιστίνιο τραγουδιστή Ali Amr στη Νέα Υόρκη μαζί με την Alicia Keys, σε μία προσπάθεια «να χτιστεί μία γέφυρα ανάμεσα στις δύο κουλτούρες».



Τα θεμέλια αυτής της γέφυρας πάντως έχουν ήδη δομηθεί όταν μιλάει για την Ελλάδα, παρότι ο 38χρονος την επισκέπτεται για πρώτη φορά. Όμως, η επαφή υπάρχει ήδη μέσα στην ψυχή του. Ανυπομονεί, λοιπόν, για τη συναυλία στην Αθήνα, καθώς όπως δηλώνει «θα είναι μεγάλη ευκαιρία να μοιραστούμε τη μουσική μας με το ελληνικό κοινό».

Μιλώντας για τον Γιάννη Κότσιρα και την Ελένη Τσαλιγοπούλου που θα εμφανιστούν μαζί του στο Gazarte την ερχόμενη Τετάρτη, ο Ισραηλινός μουσικός εξηγεί πως επέλεξε τους σπουδαίους τραγουδιστές γιατί νιώθει ότι μαζί μπορεί να χτίσει τη γέφυρα που θα ενώσει τις δύο χώρες και δηλώνει «τυχερός» που θα συνεργαστεί μαζί τους.

«Δεν είχα ταξιδέψει ποτέ στην Ελλάδα. Και είναι περίεργο γιατί είναι πολύ όμορφη χώρα που έχει πολλά κοινά με τη δική μου. Μετά την κάθε συναυλία φεύγω για μία άλλη χώρα, αλλά αυτή τη φορά αποφάσισα να παραμείνω δύο ημέρες για να ανακαλύψω την Αθήνα για να συναντήσω μουσικούς και είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε πρόταση. Οι αναγνώστες μπορούν να μου στείλουν στο προφίλ μου στο Facebook και στο Instagram τις προτάσεις τους», συνεχίζει ο Raichel καλώντας τους θαυμαστές του να του γράψουν στις σελίδες του που μετρούν εκατοντάδες χιλιάδες φανατικών φίλων της μουσικής του.

Αυτό πάντως που προσδοκά από την εμφάνισή του στην Αθήνα είναι να παίξει καλή μουσική για το ελληνικό κοινό, χαρακτηρίζοντας «θαύμα» το γεγονός ότι ο κόσμος θα ακούσει τη μουσική του.

Όπως τονίζει, λοιπόν, αυτό που θα ήθελε να μείνει χαραγμένο στο μυαλό όσων επισκεφθούν το Gazarte είναι οι μελωδίες του και εξηγεί: «Είμαι ευγνώμων στους ανθρώπους που οργανώνουν τη συναυλία και σε εκείνους που θα παραβρεθούν σε αυτή. Δε θέλω να απογοητευτούν και θέλω να θυμούνται αυτή τη μουσική σαν κάτι που θα μείνει στο μυαλό τους πολλές εβδομάδες και πολλούς μήνες μετά».






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης