Ενας Ελληνας στη Μόστρα

Ενας Ελληνας στη Μόστρα

Ο νεαρός κινηματογραφιστής Γιώργος Ζώης τραβάει κουπί στα κινηματογραφικά κανάλια της Βενετίας εν όψει του 72ου Φεστιβάλ, συμμετέχοντας με την ταινία «Interruption» στο τμήμα Orizzonti. Ο βενετσιάνικος μπαξές φέτος έχει απ’ όλα: Ρόμπερτ Πάτινσον, Τζόνι Ντεπ, Κίρα Νάιτλι, αλλά και μια σειρά ταινιών εμπνευσμένων από τραγωδίες στο Εβερεστ, πολιτικές δολοφονίες, ακόμη και σεξουαλικά σκάνδαλα με φόντο το Βατικανό

Ενας Ελληνας στη Μόστρα
Μια σειρά από διάσημους αστέρες, φεγγαροφώτιστα μπαλκόνια και παπαράτσι που παραμονεύουν σε κάθε γωνιά θα είναι και πάλι οι ουσιαστικοί πρωταγωνιστές του πιο όμορφου κινηματογραφικού φεστιβάλ του κόσμου. Μέχρι πρότινος το Φεστιβάλ Βενετίας δεν είχε και πολλά να δείξει, εκτός από κάποιους εκκεντρικούς δημιουργούς και ελάχιστους διάσημους αστέρες. Εφτασαν όμως δύο ταινίες, το «Gravity» και το περσινό «Birdman» που έφυγε με το πρώτο βραβείο, για να δώσουν άλλη αίγλη στην ούτως ή άλλως λαμπερή Μόστρα.



Κλείσιμο

Φέτος, όπως και τις περισσότερες χρονιές άλλωστε, υπάρχει και ελληνική παρουσία με το «Interruption» του Γιώργου Ζώη και άλλος ένας λόγος να χαιρόμαστε που η Βενετία δεν ξεχνάει ποτέ τους Ελληνες. Εμπνευσμένος από το πραγματικό γεγονός των Τσετσένων αυτονομιστών που είχαν εισβάλει το 2002 σε θέατρο της Μόσχας, ο γνωστός σκηνοθέτης που μαθήτευσε πλάι στον αείμνηστο Θόδωρο Αγγελόπουλο, αποφάσισε να μεταφέρει την ιστορία στα καθ’ ημάς. Συγκεκριμένα, έχοντας στον νου ότι τότε δεν είχε γίνει αντιληπτό από τον κόσμο που βρισκόταν στο θέατρο πως η εισβολή των Τσετσένων ήταν πραγματική και όχι μέρος της παράστασης, ο Ζώης αποφάσισε να μεταφέρει το γεγονός αυτό σε μια ανάλογη παράσταση της «Ορέστειας» που ανεβαίνει στο ελληνικό θέατρο και επισυμβαίνει εδώ εισβολή των τρομοκρατών. Η διάκριση ανάμεσα στο πραγματικό και στο φανταστικό, καθώς και το οριακό ζήτημα της βίας τίθενται στο επίκεντρο της πρωτότυπης κινηματογράφησης του Ζώη. Κατά τα άλλα, το «Interruption» θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στη Βενετία στο τμήμα «Ορίζοντες» με σκοπό να στρέψει για μία ακόμη φορά τα φώτα στο προβεβλημένο -αλλά πάντα πολύπαθο λόγω οικονομικής δυστοκίας- ελληνικό σινεμά.



Ο Τζέικ Τζίλενχαλ σε αναμονή… διακρίσεων

Ωστόσο η Βενετία δεν έχει φέτος μια θεματική ή ένα βασικό χαρακτηριστικό που να δίνει το στίγμα. Αν θέλει κανείς να ξεχωρίσει κάτι, αυτό είναι οι πραγματικές ιστορίες και οι εναλλακτικοί ξένοι σκηνοθέτες του Χόλιγουντ -ακόμη και τηλεοπτικών σειρών όπως του «True Detective»-, οι οποίοι φαίνεται να δίνουν ένα καλό άλλοθι στον προβεβλημένο πλέον σελεμπρετισμό του πιο ποιοτικού φεστιβάλ της Ευρώπης.



Ο εκπληκτικός Εντι Ρέντμεϊν στον ρόλο της Λίλι Ελμπε


Απενοχοποιημένοι, πλέον, σταρ όπως οι Τζόνι Ντεπ, Τζέικ Τζίλενχαλ, Κίρα Νάιτλι, Ρόμπερτ Πάτινσον, Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Λεονάρντο Ντι Κάπριο μπορούν να επιβιβαστούν σε ένα καραβάκι με προορισμό το διάσημο νησάκι της Βενετίας διεκδικώντας βραβεία και προβολή. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο φετινό φεστιβάλ έχουν επίσης η μουσική, με δύο σπουδαία μουσικά ντοκιμαντέρ, αλλά και τα... τετράποδα, καθώς η γνωστή μουσική δημιουργός Λόρι Αντερσον θα πρωταγωνιστήσει σε ένα ντοκιμαντέρ αποκλειστικά αφιερωμένο στην αγαπημένη της σκυλίτσα και την απώλεια που ένιωσε όταν την έχασε.



Το team των ηθοποιών του «Spotlight»του Τομ ΜακΚάρθι. Μαρκ Ράφαλο και σία



Περιπέτεια στο Εβερεστ

Ωστόσο από τη Μόστρα δεν θα λείψουν οι συναρπαστικές περιπέτειες, όπως η ταινία που θα ανοίξει την αυλαία του φεστιβάλ, με θέμα τη δραματική ιστορία που έλαβε χώρα στη βουνοκορφή του Εβερεστ πριν από μια δεκαετία και με διάσημους πρωταγωνιστές που θα προσθέσουν την απαραίτητη αστερόσκονη στο κόκκινο χαλί: εκεί θα βρεθούν ο Τζέικ Τζίλενχαλ, ο οποίος δείχνει να διάγει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του, μαζί με την Κίρα Νάιτλι, τον Τζος Μπρόλιν και τον Σαμ Γουόρθινγκτον. Επίσης, κανείς δεν θα μείνει αδιάφορος μπροστά στη δυναμική επάνοδο του Τζόνι Ντεπ, ο οποίος ερμηνεύει έναν Βοστονέζο γκάνγκστερ και πληροφοριοδότη του FBI -και αυτή πραγματική ιστορία- στην ταινία του Σκοτ Κούπερ που φέρει τον τίτλο «Ανίερη συμμαχία» (θα προβληθεί εκτός Διαγωνιστικού). Ο Ντεπ προσδοκά μια δυναμική επανεκκίνηση μετά από εκείνο το αποτυχημένο σουλατσάρισμα στη Βενετία στο πλευρό της Τζολί και μια σειρά από αποτυχημένες επαφές - με μοναδική εξαίρεση τη μόνιμη, σχεδόν αποκλειστική, θαλπωρή που βρίσκει στην αγκαλιά του παρανοϊκού κολλητού του Τιμ Μπάρτον.



Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο εμφανίζεται στο «The Audition» του Μάρτιν Σκορσέζε


Σίγουρα όμως Βενετία δεν υφίσταται χωρίς τη φοβερή και τρομερή Τίλντα Σουίντον, η οποία επανέρχεται αφηνόμενη και πάλι στα ντελικάτα χέρια του κινηματογραφιστή Λούκα Γκουαντανίνο, ο οποίος μας είχε εκπλήξει με το «Είμαι ο έρωτας» και τώρα προσδοκά να κάνει το ίδιο με το «A Bigger Splash» - και πάλι μια ιστορία έρωτα και αντιδικίας σε ένα μικρό νησί. Εννοείται πως οι περίοπτοι δημιουργοί δεν μπορούν να λείπουν ποτέ από τη Βενετία - χαρακτηριστική είναι η παρουσία του σπουδαίου κινηματογραφιστή Αμος Γκιτάι, ο οποίος αποπειράται να ξαναζωντανέψει στο πανί μια πραγματική ιστορία όπως αυτή της δολοφονίας του πρωθυπουργού του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν στο «Rabin, the Last Day».


Το πρώην ζευγάρι του «Twilight» στη Βενετία

Και επειδή τα πραγματικά γεγονότα δείχνουν να εμπνέουν τους δημιουργούς των διαγωνιζόμενων ταινιών, ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει στην ταινία «The Clan» του Αργεντινού σκηνοθέτη Πάμπλο Τραπέρο, ο οποίος αναφέρεται στο πραγματικό γεγονός της απαγωγής και της δολοφονίας μιας οικογένειας από το Μπουένος Αϊρες.



Ο Ρόμπερτ Πάτινσον πρωταγωνιστεί στην ταινία «The Childhood of a Leader»


Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να μην είχε καμία σημασία αν στην ταινία δεν πρωταγωνιστούσαν οι Κρίστεν Στιούαρτ και Νίκολας Χουλτ. Και μια και ο λόγος για την πρωταγωνίστρια του «Twilight» που αναμένεται να εμφανιστεί στα βενετσιάνικα κανάλια, το «παρών» εκεί θα δώσει επίσης ο πρώην αγαπημένος της Ρόμπερτ Πάτινσον ως πρωταγωνιστής της ταινίας του Μπρέιντι Κόρμπετ με τον τίτλο «The Childhood of a Leader». Οσο για τον περσινό πρωταγωνιστή του «Birdman» που κέρδισε και τον Χρυσό Λέοντα Μάικλ Κίτον, φέτος επανέρχεται με μία ακόμη ταινία που αναμένεται να κλέψει τις εντυπώσεις και να αποτελέσει θέμα συζήτησης, καθώς επικεντρώνεται στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις ανηλίκων από καθολικούς ιερείς και το σκάνδαλο που φέρνει στο φως μια ομάδα ρεπόρτερ της «Boston Globe»: πρόκειται για το «Spotlight» που υπογράφει ο Τομ ΜακΚάρθι και στο οποίο εκτός από τον Μάικλ Κίτον πρωταγωνιστούν οι Μαρκ Ράφαλο και Ρέιτσελ ΜακΑνταμς.

Αλλά από τα έργα που περιμένουν όλοι τρίβοντας τα χέρια τους είναι αυτό του σκηνοθέτη της εξαιρετικής σειράς «True Detective» Κάρι Φουκουνάγκα, ο οποίος μεταφέρει στον κινηματογράφο το μυθιστόρημα «Θηρία χωρίς πατρίδα» του Νιγηριανού Ουζοντίνμα Ιγουεάλα, με πρωταγωνιστή ένα παιδί από την Αφρική που καταλήγει αδίστακτος πολέμαρχος.

Εκεί όμως που θα ακουστεί μπόλικος θόρυβος και εξαιρετικές νότες είναι στα μουσικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν εκτός συναγωνισμού, όπως το ντοκιμαντέρ της φοβερής σκηνοθέτιδος Εϊμι Μπεργκ για την Τζάνις Τζόπλιν -με την Κατ Πάουερ σε ρόλο αφηγητή-, αλλά και το «The Audition» του Μάρτιν Σκορσέζε για άγνωστες πτυχές κορυφαίων συγκροτημάτων όπως οι Beatles και οι Rolling Stones. Στο 16λεπτο αυτό ντοκιμαντέρ κάνουν εμφανίσεις κορυφαίοι αστέρες όπως οι Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Μπραντ Πιτ και Ρόμπερτ Ντε Νίρο με τη γερή χρηματοδότηση που εξασφάλισε ο Σκορσέζε από το καζίνο του Μακάο.


Ο οσκαρούχος τραβεστί

Για μια ακόμη φορά ο Εντι Ρέντμεϊν, το μεγάλο ταλαντούχο αστέρι του βρετανικού σινεμά που κράτησε πρόσφατα το χρυσό αγαλματίδιο για την ερμηνεία του ως Στίβεν Χόκινγκ, θα διεκδικήσει άλλη μια διάκριση ως Λίλι Ελμπε, ένας άνδρας που είχε τολμήσει να μεταμορφωθεί σε γυναίκα και να κάνει καριέρα ως μοντέλο τη δεκαετία του ’20. Στη σκηνοθεσία θα είναι ο Τομ Χούπερ και συμπρωταγωνίστρια η Αμπι Χερντ, γνωστή πλέον και ως νέα κυρία Ντεπ, έτερον ήμισυ του γνωστού ηθοποιού. Το βρετανικό αίμα που κυλάει στο χολιγουντιανό κινηματογραφικό σώμα είναι η απόδειξη ότι η Ευρώπη αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για την κινηματογραφική βιομηχανία, η οποία ανακαλύπτει στη Γηραιά Ηπειρο τους δημιουργούς, τους κινηματογραφιστές και τους πρωταγωνιστές για τις ταινίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης