Σκωτία: Φόβοι για δημοσκοπικό Βατερλό

Σκωτία: Φόβοι για δημοσκοπικό Βατερλό

Φόβους για δημοσκοπικό... Βατερλό εκφράζει διευθυντής βρετανικής εταιρείας δημοσκοπήσεων επισημαίνοντας ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το αυριανό δημοψήφισμα θα εξελιχθεί σε θρίλερ για γερά νεύρα, μπορεί να είναι ανακριβείς

Σκωτία: Φόβοι για δημοσκοπικό Βατερλό
Οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν λάβει υπόψη τους όσους ψηφίζουν για πρώτη φορά αλλά και τους φοβισμένους Σκωτσέζους που δεν τολμούν να δηλώσουν ότι επιθυμούν την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή θα κατηγορηθούν για έλλειψη πατριωτισμού

Μπορεί, δηλαδή, οι δημοσκοπήσεις να προεξοφλούν ότι το αποτέλεσμα της κάλπης που θα στηθεί αύριο στη Σκωτία θα κριθεί στο...νήμα, όμως, ο Μάρτιν Μπουν, διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων «ICM» παραδέχεται ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος τα στοιχεία να είναι παραπλανητικά.

Ο Μπουν θεωρεί ότι οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν λάβει υπόψη τους την ηλιακή κατηγορία που ψηφίζουν για πρώτη φορά - τους 16 ετών και άνω- , ψηφοφόροι που τείνουν να υποστηρίζουν την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας αλλά και τους φοβισμένους Σκωτσέζους που δεν τολμούν να δηλώσουν ότι επιθυμούν την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή θα κατηγορηθούν για έλλειψη πατριωτισμού.

Κλείσιμο
Οι δύο αυτές παράμετροι δίνουν μία εντελώς λανθασμένη εικόνα για το πώς θα ψηφίσουν αύριο οι Σκωτσέζοι, τονίζει ο Μάρτον Μπουν. Σύμφωνα με την βρετανική «Daily Mail», o διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων θεωρεί από την πλευρά του ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι ξεκάθαρο , είτε προς την πλευρά του ενός στρατοπέδου -"ναι στην απόσχιση - είτε προς την πλευρά του άλλου,«όχι» στην ανεξαρτητοποίηση.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων υποστηρίζει ότι το μέλλον των Σκωτσέζων αλλά και του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, βρίσκεται σε... γυναικεία χέρια.


Με την πολιτική ηγεσία της Βρετανίας να τάζει λαγούς με πετραχήλια στους Σκωτσέζους διαμηνύοντας για μία ακόμα ότι θα τους παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες εάν ο λαός ψηφίσει αύριο «όχι» στην ανεξαρτητοποίηση ,οι επικεφαλής των δύο στρατοπέδων έχουν πέσει με τα μούτρα στην δουλειά και, σύμφωνα με την εφημερίδα «Telegraph», το μέλλον της Μεγάλης Βρετανίας θα κρίνουν οι γυναίκες ψηφοφόροι. Νέα δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας και διεξήχθη για λογαριασμό της «Telegraph» δείχνει ότι, σε δείγμα 1.150 Σκωτσέζων ,το 52% των ερωτηθέντων λέει «όχι» στην απόσχιση με το 48% να ψηφίζει υπέρ της ανεξαρτητοποίησης. Aπό την πλευρά του, ο Τζέιμς Εντσερμπάιθ, διευθυντής του ινστιτούτου «Opinium Research» που έσπευσε να σχολιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας υποστηρίζει, ότι το κλειδί για τον μέλλον της Σκωτίας αλλά και του ίδιου του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, το κρατούν οι εκπρόσωποι του ωραίου φύλου. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες άνω των 55 ετών ψηφίζουν «όχι» στην απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το «όχι» έχει 16% προβάδισμα στην κατηγορία των γυναικών και 24% προβάδισμα στις γυναίκες άνω των 55 ετών. Το «ναι» έχει μικρό προβάδισμα στους άνδρες και κυρίως στην ηλικιακή κατηγορία κάτω των 54 ετών. Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι οι μισοί Σκωτσέζοι θεωρούν ότι το δημοψήφισμα έχει διχάσει το λαό τους καθώς επίσης έχει διαταράξει τις σχέσεις με την Βρετανία. Μόνο το 23% θεωρεί ότι το δημοψήφισμα λειτούργησε ενωτικά για τους Σκωτσέζους.

Την ίδια ώρα, ένας στους επτά εκατομμυριούχους στη Σκωτία, ανάμεσά τους και η επονομαζόμενη «Βασίλισσα του Σουτιέν», η πάμπλουτη επιχειρηματίας Michelle Mone, δηλώνουν ότι, σε περίπτωση που αύριο επικρατήσει το «ναι», τότε θα... μεταναστεύσουν.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «ένα έθνος διχασμένο», όπως γράφει και στο πρωτοσέλιδό της η βρετανική εφημερίδα «Independent» επικαλούμενη τις τελευταίες δημοσκοπήσεις,
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης