Πορτογαλία: 1,4 εκατ. στρέμματα έγιναν στάχτη από τις αρχές του έτους

Πορτογαλία: 1,4 εκατ. στρέμματα έγιναν στάχτη από τις αρχές του έτους

Το διάστημα από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα μέσα Αυγούστου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν σε 10.000 και πλέον πυρκαγιές ή εστίες πυρκαγιάς, έναντι 7.500 την ίδια περίοδο πέρυσι

Πορτογαλία: 1,4 εκατ. στρέμματα έγιναν στάχτη από τις αρχές του έτους
Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις στην Πορτογαλία κατέστρεψαν 1.410.000 στρέμματα βλάστησης από τις αρχές του έτους, ήτοι τρεις φορές περισσότερα σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα χρόνων, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσιοποίησε σήμερα η Πολιτική Προστασία της χώρας. 

Η χώρα είναι αντιμέτωπη φέτος με τις σφοδρότερες μετεωρολογικές συνθήκες από το 2005 όσον αφορά την ξηρασία, τη ζέστη και την ένταση των ανέμων, διευκρίνισε ο διευθυντής της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας (ANPC), Ρουί Εστέβες, βασιζόμενος στα δεδομένα του Ινστιτούτου Προστασίας της Φύσης και των Δασών (ICNF) όπως επίσης και της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της χώρας (IPMA). 

Το διάστημα από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα μέσα Αυγούστου, οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να επέμβουν σε 10.000 και πλέον πυρκαγιές ή εστίες πυρκαγιάς, έναντι 7.500 την ίδια περίοδο πέρυσι. 

Κλείσιμο
Το 2003 η έκταση γης που κατέκαψαν οι φλόγες ανήλθε σε ιστορικό ρεκόρ, σε σχεδόν 4.260.000 στρέμματα. Όμως η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε από την φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας: 64 νεκροί και 250 τραυματίες στην φωτιά στο Πεντρογκάου Γκραντ, στην κεντρική Πορτογαλία, στα μέσα Ιουνίου. 

Έκτοτε η Πορτογαλία έχει βρεθεί στο έλεος πολλών πυρκαγιών. Στην πιο πρόσφατη 74 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 6 είναι σε σοβαρή κατάσταση, από την περασμένη Τετάρτη. Μεταξύ αυτών βρίσκονται 32 πυροσβέστες, 4 χωροφύλακες και 13 πολίτες. 

Δύο μεγάλης έκτασης πυρκαγιές μαίνονται αυτήν την ώρα στις περιοχές Σανταρέμ και Καστέλο Μπράνκο, στα κεντρικά, για την κατάσβεση των οποίων έχουν κινητοποιηθεί σχεδόν 700 πυροσβέστες, περισσότερα από 200 πυροσβεστικά οχήματα και τουλάχιστον 10 αεροσκάφη και ελικόπτερα. 

Τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην κοινότητα Μασάου, στην περιοχή Σανταρέμ, όπου τουλάχιστον 2 χωριά απειλούνται από τις φλόγες. 

Εξάλλου, η αστυνομία γνωστοποίησε σήμερα ότι συνέλαβε 61 φερόμενους ως εμπρηστές από τις αρχές του έτους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης