«Γενοκτονία» η σφαγή των Αρμενίων αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία η Γερμανική Βουλή

«Γενοκτονία» η σφαγή των Αρμενίων αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία η Γερμανική Βουλή

Μόνο ένα «όχι» ακούστηκε στην ψηφοφορία που διεξήχθη το μεσημέρι της Πέμπτης

«Γενοκτονία» η σφαγή των Αρμενίων αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία η Γερμανική Βουλή
Καθολική ήταν η στήριξη των μελών της Γερμανικής Βουλής στο ψήφισμα για την αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915 ως Γενοκτονία.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ακούστηκε μόνο ένα «όχι» στην ψηφοφορία που διεξήχθη το μεσημέρι της Πέμπτης.

Την πρόταση κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Groko, του μεγάλου συνασπισμού που αποτελείται από τους Χριστιανοδημοκράτες , τους Χριστιανοκοινωνικούς βαυαρούς εταίρους τους και τους Σοσιαλδημοκράτες καθώς επίσης και τους  Πράσινους.  
 
Κλείσιμο
Στο επίμαχο ψήφισμα γίνεται επίσης αναφορά σε ενοχή κι συνυπευθυνότητα της Γερμανίας ως συμμάχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το ψήφισμα στήριξε και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία παρά την προειδοποίηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι το ψήφισμα θα έβλαπτε τις διμερείς σχέσεις, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ. 

Mόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, τα μέλη της ομάδας «Αναγνώριση τώρα» που κάθονταν στα κοινοβουλευτικά έδρανα, ευχαρίστησαν τους Γερμανούς βουλευτές σηκώνοντας ψηλά τα πανό με τη λέξη «Ευχαριστώ» (Danke). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  Μέρκελ την ώρα της ψηφοφορίας δεν βρισκόταν στη Bundestag καθώς είχε  συνομιλίες με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπερκ. Από τη σημερινή ψηφοφορία ήταν απών και ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος βρίσκεται στην Αργεντινή. Και ο Στάινμαγερ θεωρεί ότι το ψήφισμα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις γερμανικές σχέσεις , ωστόσο, και ο  ίδιος θα ψήφιζε υπέρ.

Ο νέος Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ έχει χαρακτηρίσει «γελοία» την σημερινή ψηφοφορία στη Bundestag επισημαίνοντας- πριν από την ψηφοφορία- ότι το ψήφισμα θα είναι νέο πλήγμα στις διμερείς σχέσεις. 

«Σε περίπτωση που εγκριθεί το ψήφισμα, φυσικά και θα ζημιωθούν οι σχέσεις μας με τη Γερμανία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι΄αυτό», υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης