Αλβανία: Μείωση των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ και την Κίνα

Αλβανία: Μείωση των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ και την Κίνα

Το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ καταλαμβάνει η Ιταλία με 68,6% - Η Ελλάδα "κατέχει" το 5,8% και η Ισπανία το 5,3%

Αλβανία: Μείωση των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ και την Κίνα
Κατά 15,2% μειώθηκαν τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2014, οι εξαγωγές της Αλβανίας προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αποτελώντας το 67,5% του συνόλου των εξαγωγών. 

Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικών (INSTAT), οι συνολικές εξαγωγές προς τις αγορές του εξωτερικού ανήλθαν σε 22 δισεκατομμύρια λεκ, καταγράφοντας αύξηση 0,4% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2014, και 30,5% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι εμπορικές ανταλλαγές με χώρες της ΕΕ καταλαμβάνουν 63,9% επί του συνόλου. Κύριοι εμπορικοί εταίροι της Αλβανίας, τον Μάρτιο, ήταν η Ιταλία (35,1%), η Κίνα (8,4%), η Τουρκία (7,2%) και την Ελλάδα (6,7%). 

Κλείσιμο
Το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ καταλαμβάνει η Ιταλία με 68,6%. Η Ελλάδα "κατέχει" το 5,8% και η Ισπανία το 5,3%. 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι χώρες της ΕΕ, με τις οποίες η Αλβανία είχε τη μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2014, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία και η Γερμανία. Ενώ οι χώρες προς τις οποίες οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν είναι η Ισπανία, η Κροατία και η Ιταλία. 

Οι εξαγωγές προς την Τουρκία και το Κόσοβο, τον φετινό Μάρτιο, αυξήθηκαν σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2014 κατά 9,1% και 7,1% αντίστοιχα, ενώ οι εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν καταλαμβάνοντας το 2,4% του συνόλου των εξαγωγών. 

Εν το μεταξύ, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, τον Μάρτιο, έφθασε τα 22 δισεκατομμύρια λεκ, σημειώνοντας αύξηση 3,7% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2014 και 7,2% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2015. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης