Έρευνα: Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Έρευνα: Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

«Στην καρδιά δεν αρέσει το αλάτι» προέκυψε από έρευνα που διήρκεσε 12 χρόνια με τη συμμετοχή 4.630 υγιών ενηλίκων

Έρευνα: Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Το αλάτι είναι ένα συστατικό που, αναμφισβήτητα, δίνει απίστευτη νοστιμιά στο φαγητό, διευκολύνει τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στο εσωτερικό των κυττάρων, «ανεβάζει» τη διάθεση, και είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών και του pH του οργανισμού μας. 

Τι γίνεται, όμως όταν η κατανάλωση του γίνεται... υπερβολική;

Σύμφωνα με έρευνα η υπερβολική κατανάλωση αλατιού υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Κλείσιμο
Οι ειδικοί γνωρίζουν από καιρό ότι το αλάτι αυξάνει την υψηλή αρτηριακή πίεση - αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι το αλάτι μπορεί να προκαλέσει άμεση βλάβη στην καρδιά.

Οι ερευνητές του φιλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας στο Ελσίνκι παρακολούθησαν 4.630 υγιείς ενήλικες για 12 χρόνια.

Οι ειδικοί εντόπισαν ότι το 20% των ανθρώπων έτρωγαν περισσότερο από 13,7 γραμμάρια την ημέρα, τη στιγμή που η συνιστώσα κατανάλωση είναι 6 γραμμάρια, δηλαδή κάτι παραπάνω από το διπλάσιο.

Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, είχαν τις διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν κάποια καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με αυτούς, που κατανάλωναν λιγότερο από 6,8 γραμμάρια.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Pekka Jousilahti δήλωσε: «Στην καρδιά δεν αρέσει το αλάτι. Η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολή».

Η καρδιακή προσβολή, η οποία συμβαίνει όταν το όργανο είναι πολύ αδύναμο για να αντλήσει αίμα αποτελεσματικά γύρω από το σώμα, πλήττει εκατομμύρια άτομα, άνω των 65 ετών, ανά τον κόσμο.   




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης