Ενημέρωση για τις παθήσεις της αορτής

Ενημέρωση για τις παθήσεις της αορτής

Η αορτή μέσω των πολλαπλών κλάδων που εκφύονται από αυτή και των διακλαδώσεών τους, στέλνει οξυγονομένο αίμα σε όλο τον οργανισμό

Ενημέρωση για τις παθήσεις της αορτής


Κλείσιμο

Νίκος Παρασκευάς, Αγγειοχειρουργός
Ancien Chef de Clinique des Hôpitaux de Paris



 
Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του ανθρώπινου οργανισμού. Ξεκινάει από την καρδιά, συνεχίζει την πορεία της μέσα στον θώρακα και μετά στην κοιλιά όπου καταλήγει σε δύο μικρότερες αρτηρίες, τις λαγόνιες αρτηρίες. Η αορτή μέσω των πολλαπλών κλάδων που εκφύονται από αυτή και των διακλαδώσεών τους, στέλνει οξυγονομένο αίμα σε όλο τον οργανισμό.

Οι πιο συχνές παθήσεις της αορτής είναι το ανεύρυσμα, ο διαχωρισμός και η αποφρακτική νόσος. Το ανεύρυσμα είναι μια διάταση της αορτής τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με μια φυσιολογική αορτή. Το 75% του συνόλου των ανευρυσμάτων της αορτής βρίσκονται στην κοιλιακή χώρα. Είναι επικίνδυνα όταν μεγαλώσουν γιατί υπάρχει πιθανότητα ρήξης και σοβαρής εσωτερικής αιμορραγίας.

Ο διαχωρισμός είναι μια πάθηση όπου το τοίχωμα της αορτής σκίζεται σε ένα σημείο με αποτέλεσμα να εισέλθει με πίεση αίμα και να διαχωρίσει το τοίχωμά της στα δύο. Οι επιπλοκές του διαχωρισμού είναι η ρήξη, η καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό. Η αποφρακτική αρτηριοπάθεια οφείλεται στην ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας στο τοίχωμα της αορτής.

Η αθηρωμάτωση προκαλεί στένωση ή απόφραξη και μειώνει τη ροή του αίματος με συνέπεια να μην φτάνει τόσο οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες όσο χρειάζεται ο οργανισμός στα κάτω άκρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η νόσος εκδηλώνεται με πόνο στο βάδισμα που υποχρεώνει τον ασθενή να σταματήσει το περπάτημα.

Σε πιο προχωρημένα στάδια οι ασθενείς ενδέχεται να παρουσιάζουν ισχυρό πόνο ακόμη και όταν είναι ξαπλωμένοι, ή να δημιουργηθούν πληγές που δεν επουλώνονται. Στην ιστοσελίδα πληροφόρησης www.aorti.gr υπάρχουν οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις και απορίες που μπορεί να έχετε για τις παθήσεις τις αορτής.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης