Καρκίνος:«Όχι» στην θεραπεία, «ναι» στην πρόληψη, λέει κορυφαίος Βρετανός γιατρός

Καρκίνος:«Όχι» στην θεραπεία, «ναι» στην πρόληψη, λέει κορυφαίος Βρετανός γιατρός

Δεν είναι έξυπνο να εστιάζει η ιατρική στη θεραπεία του καρκίνου - «ναι» στην πρόληψη και στην συγκράτησή του, δηλώνει κορυφαίος Βρετανός ογκολόγος

Καρκίνος:«Όχι» στην θεραπεία, «ναι» στην πρόληψη, λέει κορυφαίος Βρετανός γιατρός
Οι περισσότεροι γιατροί κάνουν ένα μεγάλο λάθος, ισχυρίζεται ο Βρετανός ογκολόγος Mel Greaves, δίνουν έμφαση στη θεραπεία κατά του καρκίνου και όχι στη πρόληψη και στη συγκράτηση της νόσου. Οι περισσότεροι καρκίνοι δεν είναι θεραπεύσιμοι και οι προσπάθειες για εξεύρεση εξελιγμένων θεραπειών κάνουν τα καρκινικά κύτταρα ακόμα πιο ανθεκτικά, δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο, ο καθηγητής Greaves, που είναι διευθυντής στο «Ινστιτούτο Ερευνών κατά του Καρκίνου», στη Βρετανία.

Ο καθηγητής Greaves μιλώντας για συγκράτηση της νόσου αναφέρθηκε στο παράδειγμα της ασπιρίνης, που την χαρακτήρισε «εντυπωσιακό» φάρμακο και τόνισε ότι στη δεκαετία του '50 πολλοί ασθενείς με καρκίνο του στομάχου, κατάφεραν να συγκρατήσουν την εξέλιξη της νόσου χάρτη στην ασπιρίνη. Ο ίδιος ανέφερε ότι όλοι άνω των πενήντα θα μπορούσαν να παίρνουν μια ασπιρίνη την ημέρα για να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Διευκρίνισε όμως ότι η ασπιρίνη δεν είναι φάρμακο που θεραπεύει τον καρκίνο.

Ο καθηγητής Greaves είναι ειδικός στην παιδική λευχαιμία και ανέφερε ότι αν και αυτή η μορφή καρκίνου θεραπεύεται σε ποσοστό 90%, αυτή η περίπτωση είναι η εξαίρεση στον κανόνα, αφού οι περισσότερες μορφές της ασθένειας δεν θεραπεύονται και γι' αυτό το λόγο κάλεσε τους επιστήμονες να εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στην πρόληψη της νόσου, αλλά και στη σωστή διαχείρισή της.

Κλείσιμο
Ο ίδιος ανέφερε ότι μορφές καρκίνου, όπως του στήθους, του παχέος εντέρου και του προστάτη, θεραπεύονται, αν διαγνωσθούν έγκαιρα και γι' αυτό είπε ότι η καθυστέρηση της εξέλιξης της ασθένειας θα ήταν μια σημαντική ενέργεια εκ μέρους των γιατρών, αφού έτσι θα μπορούσαν να παρατείνουν τη ζωή των ασθενών για 10, 15 ή ακόμα και για 20 χρόνια.

Πάντως, ο ογκολόγος Karol Sikora, κοσμήτορας της ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως στο μέλλον θα βρεθούν θεραπείες για τον καρκίνο. Ο καθηγητής Sikora τόνισε ότι όσο καλύτερα η ιατρική κατανοεί τον μηχανισμό της νόσου, τόσο γρηγορότερα θα βρει τη θεραπεία της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης