Σε έκτακτο συνέδριο το ΠΑΣΟΚ - Κατάργησε γραμματέα και πολιτικό συμβούλιο η Γεννηματά

Σε έκτακτο συνέδριο το ΠΑΣΟΚ - Κατάργησε γραμματέα και πολιτικό συμβούλιο η Γεννηματά

«Για καθαρές λύσεις χρειάζονται καθαροί άνθρωποι» το μήνυμα προς τους διαφωνούντες τους οποίους κατηγόρησε ότι επιδιώκουν τη διάλυση του κόμματος

Σε έκτακτο συνέδριο το ΠΑΣΟΚ - Κατάργησε γραμματέα και πολιτικό συμβούλιο η Γεννηματά
Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις 30 Ιουνίου- 2 Ιουλίου και του ΠΑΣΟΚ το συντομότερο δυνατό ανακοίνωσε η κυρία Γεννηματά. «Η εσωστρέφεια δε μπορεί να συνεχιστεί», σημείωσε και κατηγόρησε τους διαφωνούντες ότι ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τους προσωπικούς τους ρόλους. 

«Κάποιοι κολλημένοι σας θεωρούν διορισμένους, τους αφήνουμε πίσω» τόνισε, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των κυρίων Ανδρουλάκη και Ξεκαλάκη, οι οποίοι διαφώνησαν με το θεσμικό συνέδριο της ΔΗ.ΣΥ., χωρίς δηλαδή εκλεγμένους συνέδρους.

Έκανε, μάλιστα, λόγο για καπετανάτα και εστίασε την τοποθέτησή της στα γεγονότα της Κεντρικής Επιτροπής. «Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν», είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για ευθεία υπονόμευση!

Κλείσιμο
«Για καθαρές λύσεις χρειάζονται καθαροί άνθρωποι και καθαρές απαντήσεις» κατέληξε κατηγορώντας τους διαφωνούντες ότι επιδιώκουν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. 

Ανακοίνωσε τέλος τη δημιουργία Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου με συντονιστή ο οποίος αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες του γραμματέα του κόμματος. Αντίστοιχα οι αρμοδιότητες του πολιτικού συμβουλίου θα μεταβιβαστούν στην γραμματεία της ΚΟΕΣ. 

Θα ακολουθήσει ο νέος φορέας...

Αναφερόμενη στον οδικό χάρτη μετεξέλιξης του κόμματος έδειξε τον δρόμο για τρίτο συνέδριο ίδρυσης του νέου φορέα όταν ολοκληρωθούν οι διεργασίες στα κόμματα της συμπαράταξης. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με εκλογή του νέου αρχηγού από τη βάση.



Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η οποία ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της προέδρου του κόμματος:

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην σημερινή της συνεδρίαση  με ομόφωνη απόφαση της:

1)  στηρίζει και θα αγωνιστεί για την επιτυχία του πολιτικού και προγραμματικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του κεντρικού συντονιστικού συμβουλίου μετά την εισήγηση της επικεφαλής της  Φώφης  Γεννηματά

2)  συμφωνεί και θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία και την απόφαση της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την διεξαγωγή έκτακτου ενωτικού συνεδρίου του κινήματος.

3)  Θα συνεχίσει να συμβάλει στην επεξεργασία και την εξειδίκευση των θέσεων και των προτάσεων της παράταξης για κρίσιμα θέματα που απασχολούν την Ελληνική Κοινωνία. 

Η απάντηση Ξεκαλάκη: 

Νωρίς το απόγευμα ήρθε και η απάντηση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωσή του, αφού σημειώνει πως δεν είναι αντίθετος με την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου εκφράζει τη διαφωνία του με την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»  την οποία όπως αναφέρει επιχειρεί να επιβάλλει στο κίνημα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα εκφράζει  την αντίρρηση του με την ενοχοποίηση της διαφωνίας και τις διαρροές εναντίον συντρόφων. Ο κ. Ξεκαλάκης ζητά την τήρηση του καταστατικού του κόμματος, την εκλογή συνέδρων από τη βάση και σημειώνει με έμφαση ότι «για να κάνουμε κανονική τη χώρα, πρέπει πρώτα να  κάνουμε κανονικό το κόμμα».

Ολόκληρη η δήλωση του Στέφανου Ξεκαλάκη έχει ως εξής: 

«Συμφωνώ και επικροτώ την απόφαση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου.

Λέω «ναι» σε ένα συνέδριο δημοκρατικό, διαφανές και ανοιχτό στην κοινωνία, όπου ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ.

Αλλά, «όχι» στην επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

- «Όχι» στο καθεστώς δημιουργικής ασάφειας.
- «Όχι» στην ενοχοποίηση της διαφωνίας. 
- «Όχι» στις διαρροές εναντίον συντρόφων που όταν το ΠΑΣΟΚ έδινε τη μάχη της κοινοβουλευτικής του επιβίωσης, ήταν στη πρώτη γραμμή.

Δεν λύνονται έτσι οι πολιτικές διαφορές στα δημοκρατικά κόμματα. 
Το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να λειτουργεί με διορισμένους.
Το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει σύμφωνα πάντα με το καταστατικό. 
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οφείλει να συγκαλέσει τα εκλεγμένα όργανα του Κινήματος.

Γιατί, για να κάνουμε κανονική τη χώρα,πρέπει πρώτα να  κάνουμε κανονικό το κόμμα. 
Μόνο τότε θα μπορέσουμε να πείσουμε το λαό ότι αλλάξαμε. 
Μόνο τότε θα έρθουν ξανά μαζί μας οι προοδευτικοί πολίτες που σήμερα μας γυρίζουν την πλάτη.

Προχωράμε όλοι μαζί μέσα από συνεννόηση και σύνθεση των διαφορετικών πολιτικών απόψεων για να φτιάξουμε τη μεγάλη Προοδευτική Παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα, ο λαός και κυρίως η νέα γενιά που βρίσκεται με το ένα πόδι στο εξωτερικό».

Ολόκληρη η ομιλία της κυρίας Γεννηματά: 

Ξεκινώ την σημερινή μας συνάντηση με τις εξελίξεις στην Γαλλία, μια μεγάλη χώρα με κρίσιμο και ορισμένες φορές καθοριστικό ρόλο στις Ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Επαναλαμβάνω και από αυτό το βήμα τα συγχαρητήριά μου στον Εμμανουέλ Μακρόν για την νίκη του στον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών.

Στηρίζουμε την μάχη του στον δεύτερο γύρο για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας και προσβλέπουμε στην εκλογή του με ισχυρή πλειοψηφία έναντι της ακροδεξιάς υποψηφίου.

Η νίκη του Μακρόν θα είναι νίκη της δημοκρατίας, της ανοιχτής κοινωνίας, της Ευρώπης  και της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Θα είναι ήττα του εθνολαϊκισμού, της άρνησης της Ευρώπης, των ρατσιστικών αντιλήψεων.

Όμως το ίδιο το αποτέλεσμα αποτελεί ακόμη μια ηχηρή καμπάνα κινδύνου. Αν αντιμετωπίσουμε τα ποσοστά της ακροδεξιάς και της εθνολαϊκιστικής αριστεράς, με την λογική του businessasusual, το μέλλον θα είναι δυσοίωνο.

Είναι η ώρα ιδίως τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα να προχωρήσουν με τόλμη σε μια πειστική στροφή, της μέχρι τώρα πολιτικής τους.

Η ριζοσπαστική αλλαγή των πολιτικών μας είναι η πρώτη και κύρια προϋπόθεση για να πείσουμε τους Ευρωπαϊκούς λαούς, για να κλείσουμε οριστικά τον δρόμο στην ακροδεξιά και τον λαϊκισμό.

Με ανάπτυξη, απασχόληση, κοινωνική αλληλεγγύη, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με περισσότερη Ευρώπη στους θεσμούς, την ασφάλεια, την άμυνα.

Για να διεκδικήσουμε την Κοινωνική Ευρώπη, ξεκινώντας από το τέλος των συντηρητικών-δογματικών πολιτικών της λιτότητας.

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

 

Πανηγυρίζουν για  την εξοντωτική φορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων

Αναφέρθηκα στη συνεδρίαση της ΚΠΕ αναλυτικά στα νέα αδιέξοδα που δημιουργεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ στην χώρα και στην δική μας σαφή πολιτική, για την αντιμετώπισή τους.

Πανηγυρίζουν για πρωτογενή πλεονάσματα που δημιουργήθηκαν εν μέσω ύφεσης με  την εξοντωτική υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Την ώρα που οι πολίτες αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους και τα κόκκινα δάνεια στις Τράπεζες τραβούν την ανηφόρα.

Να υπενθυμίσω ότι ήταν αυτοί που μιλούσαν στις αρχές του 2015 για «ματωμένα πλεονάσματα», τότε που η ανάπτυξη είχε επιστρέψει και δεν υπήρχαν τα πρόσθετα 9 δις των φόρων, που με τους νόμους τους επέβαλλαν.

Και τώρα αφού απέτυχαν να εξασφαλίσουν οτιδήποτε για το Δημόσιο Χρέος, εγκατέλειψαν και αυτές τις διακηρύξεις τους και τρέχουν για να κλείσουν άρον-άρον μια επώδυνη για τους πολίτες και την χώρα συμφωνία.

Αλλά θα έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε αναλυτικά την θέση μας, όταν  η συμφωνία-παράδοση ηττημένου έρθει στην Βουλή!

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

 

Να ξανακάνουμε την Παράταξη μεγάλη και ισχυρή. Πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή.

Απευθύνομαι σήμερα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στα στελέχη μας, που έχουν σηκώσει το βάρος, τόσο ενός ηρωικού αντιπολιτευτικού αγώνα, όσο και μίας σημαντικής προσπάθειας τεκμηρίωσης και προβολής των θέσεων, των απόψεων και των ιδεών μας.

Απευθύνομαι στα στελέχη μας που έχουν τη λαϊκή νομιμοποίηση, για κάποιους βέβαια είστε διορισμένοι Σύνεδροι, εσείς που παίρνετε δύναμη απευθείας από το λαό και εκπροσωπείτε την Κοινωνία.

Απευθύνομαι μέσα από εσάς στο σύνολο του στελεχιακού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ, στη μεγάλη λαϊκή μας βάση, σε αυτούς που κράτησαν όρθιο το ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα.

Το κράτησαν με ανιδιοτέλεια και πίστη. Πίστη στις ιδέες, στους αγώνες και την Προσφορά μας στο τόπο και το Λαό.

Απευθύνομαι μέσα από εσάς και σε αυτούς που έφυγαν αλλά σήμερα μας ακούν και πάλι.

Ανέλαβα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σε μία δύσκολη στιγμή. Η παράταξη είχε πληγωθεί και διασπαστεί. Το στελεχιακό μας δυναμικό είχε αποψιλωθεί. Το κόμμα ήταν διαλυμένο και εκλογικά οδηγούνταν στον αφανισμό.

Δύναμη μου ήταν η εμπιστοσύνη των 50000 μελών μας, που πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Προέδρου.

Εκλογή που όχι μόνο δεν τραυμάτισε την παράταξη αλλά χάρις και στους δύο συνυποψήφιους  μου τον  Ανδρέα Λοβέρδο και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ενίσχυσε την ενότητα και την συλλογικότητα της παράταξης.

Πολιτεύτηκα και πολιτεύομαι πιστή στο τρίπτυχο που είχα προβάλλει στη διαδικασία εκλογής μου.

Ενότητα της Παράταξης. Να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξε η διάσπαση.

Ανανέωση του Κόμματος. Ανάδειξη νέων ανθρώπων και νέων ιδεών. Κυρίως παρουσίαση  λύσεων στα προβλήματα που ανέδειξε η κρίση

Διεύρυνση . Δηλαδή να δώσουμε στην Παράταξη ένα νέο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα και μεγαλύτερη κοινωνική επιρροή .

Όραμα μου ήταν και είναι, να κάνουμε το χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης και πάλι κυρίαρχο πόλο της πολιτικής ζωής του τόπου. Να ξανακάνουμε την Παράταξη μεγάλη και ισχυρή. Πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή.

 

 

Δεν ταιριάζει στην ιστορική μας παράδοση, ο ρόλος του άχρωμου κυβερνητικού εταίρου.

Του κόμματος που θα κυβερνάει ως συμπλήρωμα πότε του ενός και πότε του άλλου.

Η Δημοκρατική Παράταξη από την δημιουργία μας, ήταν το ρεύμα των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών. Των ρήξεων και  των ιστορικών αποφάσεων.

Και η εντολή μας είναι να την ξανακάνουμε και πάλι εκφραστή της μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού.

Σε αυτή την επίπονη πορεία Πετύχαμε Πολλά.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, με την ΔΗΜΑΡ, και τις Κινήσεις Πολιτών δημιουργήσαμε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία επιδοκιμάστηκε εκλογικά από το 6,2% του Ελληνικού Λαού.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, βρέθηκαν στην ίδια πολιτική στέγη ταυτόχρονα, οι δυνάμεις του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Εμπεδώσουμε τον Αυτόνομο ρόλο της Παράταξης. Προβάλλαμε την Ανάγκη της Εθνικής Συνεννόησης.

Σήμερα για να φύγουμε από τα μνημόνια δεν μπορούμε να αναζητούμε σωτήρες.

Μόνο όλοι μαζί μπορούμε.

 

 

Προχωράμε στην πραγματοποίηση του Πολιτικού- Προγραμματικού Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο τέλος Ιουνίου.

Επαναλαμβάνω και  σήμερα ότι προχωράμε αταλάντευτα στην υλοποίηση των αποφάσεων του Κεντρικού Συντονιστικού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την πραγματοποίηση του Πολιτικού- Προγραμματικού Συνεδρίου μας στο τέλος Ιουνίου.

Συνέδριο που φιλοδοξούμε να αποτελέσει ένα ακόμη ποιοτικό άλμα για την δημιουργία του μεγάλου ρεύματος πλειοψηφίας του προοδευτικού χώρου.

Για την αναγέννηση της Δημοκρατικής Παράταξης στην Ελλάδα.

Ρεύμα που ήδη δημιουργείται στην κοινωνία, με την συσπείρωση των πολιτών στις τάξεις μας και την μαζική τους συμμετοχή στις εκδηλώσεις μας.

Αυτό που καταγράφεται πια και σε μετρήσεις της κοινής γνώμης που είδαν και χθες το φως της δημοσιότητας.

Συνέδριο που θα αποτυπώνει το πολιτικό μας στίγμα, την νέα στρατηγική μας για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, όπως ζητούν από εμάς οι πολίτες.

Συνέδριο που θα επεξεργασθεί το Πρόγραμμα Ελλάδα για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Σύμφωνα και με τις αποφάσεις μας, που στηρίζονται από τα κόμματα και τους φορείς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το Συνέδριό μας θα πραγματοποιηθεί στο τριήμερο 30 Ιουνίου-2 Ιουλίου.

ΠΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΡΟΣΤΑ.

 
Να  συναντηθούμε με  όλους αυτούς που θέλουν να  είναι συναγωνιστές στις προσπάθειές μας.

Τους ανθρώπους της μεσαίας τάξης που πνίγονται στα χρέη και τους φόρους,

τους φτωχούς και τους άνεργους που πλήττονται από την κρίση,

τους μικρομεσαίους

και τους δημιουργικούς ανθρώπους που δίνουν σκληρό αγώνα επιβίωσης,

τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους που διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον στην χώρα τους,

τους αδύναμους που πλήττονται από ασθένειες και αναπηρίες.

Πάμε να συναντήσουμε τα εκατομμύρια των ΑΓΝΟΗΜΕΝΩΝ  Ελλήνων από μια κυβέρνηση που μόνο της μέλημα είναι οι ανελέητοι φόροι και η παραμονή με κάθε τρόπο στην εξουσία.

Η μετάβαση στη νέα κομματική και πολιτική πραγματικότητα προϋποθέτει ένα ισχυρό, σύγχρονο και αναγεννημένο εγχείρημα, αναβαπτισμένο στη δημοκρατική δοκιμασία ενός μαζικού συνεδρίου .

Είναι κρίσιμο συνεπώς να αντικρύσουμε συντεταγμένα ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ το μέλλον.

Στην ΚΙΝΗΣΗ προς τα ΕΜΠΡΟΣ παίρνουμε μαζί μας αφενός τις παραδοσιακές κοινωνικές δυνάμεις που μας ακολουθούν δεκαετίες τώρα, αλλά ΣΥΜΜΑΧΟΥΜΕ   ταυτόχρονα με τις Κοινωνικές δυνάμεις που συγκροτούν  την σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Στόχος μας η συμφιλίωση της ελληνικής κοινωνίας που τόσο εγκληματικά  δίχασαν οι Δυνάμεις  του μίσους και του διχασμού.

Μια πλατιά ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ που οδηγεί στην εθνική επιβίωση και στην οικονομική ανάκαμψη.



Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

 

Κάποιοι κολλημένοι στους παλαιοκομματικούς μηχανισμούς αμφισβητούν και λοιδορούν τις ενεργές δυνάμεις της Ελληνικής Κοινωνίας

Όπως αποφασίσαμε στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα μετέχουν τα εκλεγμένα στα όργανα των κομμάτων μας στελέχη, αλλά όχι μόνον αυτοί!

Στόχος μας είναι να συμμετέχουν οι ενεργές δυνάμεις της Ελληνικής Κοινωνίας.

Οι εκλεγμένοι από τους ίδιους τους πολίτες μέσα από γνήσιες και μαζικές διαδικασίες, εκπρόσωποι στα μαζικά κοινωνικά Κινήματα, στην Αυτοδιοίκηση, τους Επαγγελματικούς και Επιστημονικούς φορείς, τα κινήματα της νεολαίας, των γυναικών, της οικολογίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Κάποιοι κολλημένοι στους παλαιοκομματικούς μηχανισμούς αμφισβητούν και λοιδορούν αυτούς τους ανθρώπους, αυτά τα στελέχη.

Μιλούν για δήθεν «διορισμένους συνέδρους».

Προφανώς γιατί κανείς δεν θα τους «διορίσει» με την γνωστή μέθοδο της εσωκομματικής «γραμμής».

Τους αφήνουμε πίσω.

Στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η Ελληνική Κοινωνία και ειδικά ο ευρύτερος χώρος της Προοδευτικής Παράταξης θα δώσει το παρόν.

Ας το πάρουν όλοι απόφαση.

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

 

Συνέδριο ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό με την συμμετοχή φορέων και στελεχών του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου

Προχωράμε σε ένα ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό Συνέδριο.

Ανοιχτό στην συμμετοχή φορέων και στελεχών του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου.

Τονίζω και πάλι ότι είναι ευπρόσδεκτος όποιος επιθυμεί να συμμετέχει καταθέτοντας τις απόψεις του και να συνδιαμορφώσει τις τελικές αποφάσεις μας.

Το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διασφαλίζει σε αυτή την φάση τον ενιαίο και πολυκομματικό χαρακτήρα του νέου  σχήματος.

Θα είναι όμως και ένα σκαλοπάτι, ένα σημαντικό και απαραίτητο μεταβατικό στάδιο προς τον τελικό μας στόχο που είναι η ίδρυση του ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Αυτός δεν θα επιτευχθεί βέβαια με άλματα στο κενό και υποκριτικές μεγαλοστομίες. Ειδικά από εκείνους που μέχρι χθες πολεμούσαν λυσσαλέα αυτή την προοπτική.

Αλλά με όσμωση των δυνάμεων που προσέρχονται στην μεγάλη συνάντηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με την διαμόρφωση κοινού προγραμματικού λόγου, με την ενίσχυση της κοινωνικής δυναμικής μας.

Θα γίνει με το σπάσιμο μηχανισμών και καπετανάτων που μόνο για την δική τους δυναμική ενδιαφέρονται, έτοιμοι να φορέσουν οποιοδήποτε ένδυμα εξυπηρετεί τις στοχεύσεις τους.

Καλώ λοιπόν ΤΩΡΑ, όλους όσους ενδιαφέρονται για την ενότητα και την ανανέωση του χώρου μας, να συμβάλλουν στην επιτυχία του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Δεν περισσεύει κανείς.

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

 

Όσοι δεν έχουν δύναμη επιχειρημάτων κρύβονται πίσω από θλιβερές τακτικές μηχανισμών

Χωρίς αμφιβολία τα όσα έγιναν το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν προβληματισμό ιδιαίτερα στο  ευρύτερο ακροατήριο που απωθείται και έχει αλλεργία στις εσωκομματικές  διενέξεις και με το δίκιο τους. Εδώ ο κόσμος χάνεται βαρκούλες αρμενίζουν.

Κανένας μηχανισμός  ακόμα και αν φορά την προβιά του «νέου», δεν μπορεί να κρύψει ότι χαρακτηρίζεται από παλιές και καταδικασμένες αντιλήψεις και πρακτικές.

Όσοι δεν έχουν δύναμη επιχειρημάτων κρύβονται πίσω από θλιβερές τακτικές μηχανισμών.

Η βάση μας θεωρεί ως ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο την ώρα που η παράταξη σηκώνει και πάλι κεφάλι και κερδίζει μάχες, κάποιοι να υπονομεύουν αυτή την πορεία.

Είναι επίσης ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο να υβρίζονται βουλευτές και στελέχη που αποφάσισαν με δική τους βούληση να συμπορευτούν μαζί μας, αναγνωρίζοντας την πολιτική και τη δράση μας.

 

 

Ως εδώ.

Η εσωστρέφεια δεν μπορεί να συνεχισθεί.

Αν το επιτρέπαμε  θα ήμασταν συνυπεύθυνοι για μια πορεία συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ ,σε ένα κόμμα «ελεγχόμενο» από μηχανισμούς.

Έχω αποδείξει ότι σέβομαι απόλυτα την διαφορετική άποψη, την διαφωνία.

Την έχουμε κατοχυρώσει στις διαδικασίες μας.

Αλλά η διαφορετική άποψη πρέπει να εκφράζεται με συνέπεια, τόλμη, ευθύνη στο φως της ημέρας.

Ναι χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις!

Για καθαρές όμως λύσεις χρειάζονται  καθαροί άνθρωποι,  καθαρές συνειδήσεις και καθαρές απαντήσεις:

Θέλουμε μία μεγάλη παράταξη ή ένα μικρό κόμμα που οι συσχετισμοί  των μηχανισμών θα οδηγούν σε  αέναες  διαπραγματεύσεις νομής της κομματικής εξουσίας?
Θέλουμε μία αυτόνομη παράταξη ή ένα βολικό  παρακολούθημα που θα γίνεται συμπλήρωμα από δω και από εκεί, κατά το δοκούν, με στόχο πάντα τη διασφάλιση προσωπικών ρόλων;
Θέλουμε ένα άχρωμο φιλελεύθερο μόρφωμα ή μία παράταξη με συγκεκριμένο ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο;
 Και βέβαια είναι άλλο η διαφωνία και άλλο η ανοιχτή υπονόμευση σε ότι δεν ελέγχεται ή δεν εξυπηρετεί προσωπικούς στόχους.

Και αυτό μάλιστα να παρουσιάζεται ως δήθεν νέο.

Το νέο δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Και μάλιστα ευκαιρίας για κλεφτοπόλεμο και εσωκομματική γκρίνια.

Είναι θλιβερό να βλέπουμε στελέχη τη μια στιγμή να κόπτονται για  τα σύμβολα και την ιστορία και σε μια νύχτα να επιδιώκουν τη διάλυση.

 



Έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Για τους λόγους αυτούς και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη λαϊκή μας βάση, αποφάσισα να προκηρύξω σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του Καταστατικού μας, Έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Προκρίνω την καταστατική προβλεπόμενη πολιτική λύση στο ζήτημα.

Συνέδριο που θα διαμορφώσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ,για τα επόμενα βήματα προς τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, σύμφωνα και με  την πρωτοβουλία που ανέλαβα τον Ιανουάριο του 2016.

Που περιλαμβάνει :

Εκλογή του Επικεφαλής του ενιαίου φορέα από τη βάση
Συνέδριο και εκλογή οργάνων
Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει και νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, η οποία θα αντιστοιχεί στην ενισχυμένη κοινωνική και πολιτική δυναμική μας.

Μην ξεχνάμε ότι η παρούσα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή εξελέγη κατά την διάρκεια μεταβατικών διαδικασιών, για την εκλογή νέας ηγεσίας, όταν το κόμμα μας ενέγραφε ποσοστά κατά τις μετρήσεις της κοινής γνώμης κάτω και από το όριο εισόδου στην Βουλή!

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

 

Για την αποτελεσματική διοργάνωση και διεξαγωγή του Συνεδρίου συγκροτείται με απόφασή μου, άμεσα  Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) κατά τα πρότυπα σχετικών αποφάσεών μας σε  αντίστοιχα Συνέδρια που προηγήθηκαν.

Η ΚΟΕΣ θα έχει την ευθύνη για το σύνολο των αποφάσεων που σχετίζονται με το Συνέδριο και θα έχει Γραμματεία και  Συντονιστή.

Οι αρμοδιότητες του Γραμματέα της ΚΠΕ μεταβιβάζονται στον Συντονιστή της ΚΟΕΣ.

Οι αρμοδιότητες του Πολιτικού Συμβουλίου μεταβιβάζονται στη Γραμματεία της ΚΟΕΣ και οι αρμοδιότητες της ΕΚΑΠ σε Επιτροπή  της ΚΟΕΣ.

 

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

 

Υπηρέτησα και υπηρετώ τις διαχρονικές μας αξίες για την πολιτική και τον άνθρωπο

Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον που με έμαθε να σέβομαι τη βάση του κινήματος και τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Επιτρέψτε μου,  λοιπόν, να κλείσω κάνοντας αναφορά στην μνήμη του πατέρα μου , του Γιώργου Γεννηματά .

Σήμερα 25 Απριλίου συμπληρώνονται 23 χρόνια από το θάνατο του.

Ο άνθρωπος αυτός που αγαπήθηκε και τιμήθηκε από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, αγωνίστηκε εναντίον των μηχανισμών και κυνηγήθηκε όσο κανείς από αυτούς.

Αυτή την πολιτική παρακαταθήκη τιμώ!

Υπηρέτησα και υπηρετώ τις διαχρονικές μας αξίες για την πολιτική και τον άνθρωπο.

Υπηρέτησα και υπηρετώ την Ενότητα.

Δεν συμβιβάζομαι με αντιλήψεις του χθες.

Ζητώ όλοι μαζί, με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μπροστά για τη δημοκρατική παράταξη, για την πατρίδα.
Ανακοίνωση από τον Στέφανο Ξεκαλάκη
Μετά την απόφαση της κυρίας Γεννηματά ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης εξέδωσε νέα ανακοίνωση με την οποία αφού σημειώνει πως δεν είναι αντίθετος με την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου εκφράζει τη διαφωνία του με την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»  την οποία όπως αναφέρει επιχειρεί να επιβάλλει στο κίνημα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα εκφράζει  την αντίρρηση του με την ενοχοποίηση της διαφωνίας και τις διαρροές εναντίον συντρόφων. Ο κ. Ξεκαλάκης ζητά την τήρηση του καταστατικού του κόμματος σημειώνοντας με έμφαση ότι «για να κάνουμε κανονική τη χώρα, πρέπει πρώτα να  κάνουμε κανονικό το κόμμα».

Ολόκληρη η δήλωση του Στέφανου Ξεκαλάκη έχει ως εξής: 
«Συμφωνώ και επικροτώ την απόφαση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου.

Λέω «ναι» σε ένα συνέδριο δημοκρατικό, διαφανές και ανοιχτό στην κοινωνία, όπου ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ.

Αλλά, «όχι» στην επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

- «Όχι» στο καθεστώς δημιουργικής ασάφειας.
- «Όχι» στην ενοχοποίηση της διαφωνίας. 
- «Όχι» στις διαρροές εναντίον συντρόφων που όταν το ΠΑΣΟΚ έδινε τη μάχη της κοινοβουλευτικής του επιβίωσης, ήταν στη πρώτη γραμμή.

Δεν λύνονται έτσι οι πολιτικές διαφορές στα δημοκρατικά κόμματα. 
Το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να λειτουργεί με διορισμένους.
Το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει σύμφωνα πάντα με το καταστατικό. 
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οφείλει να συγκαλέσει τα εκλεγμένα όργανα του Κινήματος.

Γιατί, για να κάνουμε κανονική τη χώρα,πρέπει πρώτα να  κάνουμε κανονικό το κόμμα. 
Μόνο τότε θα μπορέσουμε να πείσουμε το λαό ότι αλλάξαμε. 
Μόνο τότε θα έρθουν ξανά μαζί μας οι προοδευτικοί πολίτες που σήμερα μας γυρίζουν την πλάτη.

Προχωράμε όλοι μαζί μέσα από συνεννόηση και σύνθεση των διαφορετικών πολιτικών απόψεων για να φτιάξουμε τη μεγάλη Προοδευτική Παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα, ο λαός και κυρίως η νέα γενιά που βρίσκεται με το ένα πόδι στο εξωτερικό».

Ανακοίνωση από τον Στέφανο Ξεκαλάκη
Μετά την απόφαση της κυρίας Γεννηματά ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης εξέδωσε νέα ανακοίνωση με την οποία αφού σημειώνει πως δεν είναι αντίθετος με την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου εκφράζει τη διαφωνία του με την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»  την οποία όπως αναφέρει επιχειρεί να επιβάλλει στο κίνημα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα εκφράζει  την αντίρρηση του με την ενοχοποίηση της διαφωνίας και τις διαρροές εναντίον συντρόφων. Ο κ. Ξεκαλάκης ζητά την τήρηση του καταστατικού του κόμματος σημειώνοντας με έμφαση ότι «για να κάνουμε κανονική τη χώρα, πρέπει πρώτα να  κάνουμε κανονικό το κόμμα».

Ολόκληρη η δήλωση του Στέφανου Ξεκαλάκη έχει ως εξής: 
«Συμφωνώ και επικροτώ την απόφαση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου.

Λέω «ναι» σε ένα συνέδριο δημοκρατικό, διαφανές και ανοιχτό στην κοινωνία, όπου ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ.

Αλλά, «όχι» στην επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

- «Όχι» στο καθεστώς δημιουργικής ασάφειας.
- «Όχι» στην ενοχοποίηση της διαφωνίας. 
- «Όχι» στις διαρροές εναντίον συντρόφων που όταν το ΠΑΣΟΚ έδινε τη μάχη της κοινοβουλευτικής του επιβίωσης, ήταν στη πρώτη γραμμή.

Δεν λύνονται έτσι οι πολιτικές διαφορές στα δημοκρατικά κόμματα. 
Το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να λειτουργεί με διορισμένους.
Το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει σύμφωνα πάντα με το καταστατικό. 
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οφείλει να συγκαλέσει τα εκλεγμένα όργανα του Κινήματος.

Γιατί, για να κάνουμε κανονική τη χώρα,πρέπει πρώτα να  κάνουμε κανονικό το κόμμα. 
Μόνο τότε θα μπορέσουμε να πείσουμε το λαό ότι αλλάξαμε. 
Μόνο τότε θα έρθουν ξανά μαζί μας οι προοδευτικοί πολίτες που σήμερα μας γυρίζουν την πλάτη.

Προχωράμε όλοι μαζί μέσα από συνεννόηση και σύνθεση των διαφορετικών πολιτικών απόψεων για να φτιάξουμε τη μεγάλη Προοδευτική Παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα, ο λαός και κυρίως η νέα γενιά που βρίσκεται με το ένα πόδι στο εξωτερικό».

Ανακοίνωση από τον Στέφανο Ξεκαλάκη
Μετά την απόφαση της κυρίας Γεννηματά ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης εξέδωσε νέα ανακοίνωση με την οποία αφού σημειώνει πως δεν είναι αντίθετος με την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου εκφράζει τη διαφωνία του με την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»  την οποία όπως αναφέρει επιχειρεί να επιβάλλει στο κίνημα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα εκφράζει  την αντίρρηση του με την ενοχοποίηση της διαφωνίας και τις διαρροές εναντίον συντρόφων. Ο κ. Ξεκαλάκης ζητά την τήρηση του καταστατικού του κόμματος σημειώνοντας με έμφαση ότι «για να κάνουμε κανονική τη χώρα, πρέπει πρώτα να  κάνουμε κανονικό το κόμμα».

Ολόκληρη η δήλωση του Στέφανου Ξεκαλάκη έχει ως εξής: 
«Συμφωνώ και επικροτώ την απόφαση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου.

Λέω «ναι» σε ένα συνέδριο δημοκρατικό, διαφανές και ανοιχτό στην κοινωνία, όπου ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ.

Αλλά, «όχι» στην επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

- «Όχι» στο καθεστώς δημιουργικής ασάφειας.
- «Όχι» στην ενοχοποίηση της διαφωνίας. 
- «Όχι» στις διαρροές εναντίον συντρόφων που όταν το ΠΑΣΟΚ έδινε τη μάχη της κοινοβουλευτικής του επιβίωσης, ήταν στη πρώτη γραμμή.

Δεν λύνονται έτσι οι πολιτικές διαφορές στα δημοκρατικά κόμματα. 
Το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να λειτουργεί με διορισμένους.
Το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει σύμφωνα πάντα με το καταστατικό. 
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οφείλει να συγκαλέσει τα εκλεγμένα όργανα του Κινήματος.

Γιατί, για να κάνουμε κανονική τη χώρα,πρέπει πρώτα να  κάνουμε κανονικό το κόμμα. 
Μόνο τότε θα μπορέσουμε να πείσουμε το λαό ότι αλλάξαμε. 
Μόνο τότε θα έρθουν ξανά μαζί μας οι προοδευτικοί πολίτες που σήμερα μας γυρίζουν την πλάτη.

Προχωράμε όλοι μαζί μέσα από συνεννόηση και σύνθεση των διαφορετικών πολιτικών απόψεων για να φτιάξουμε τη μεγάλη Προοδευτική Παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα, ο λαός και κυρίως η νέα γενιά που βρίσκεται με το ένα πόδι στο εξωτερικό».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης