Σύγκρουση «στον αέρα» Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ

Σύγκρουση «στον αέρα» Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από όσα συνέβησαν σε ζωντανή μετάδοση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τον επικεφαλής του Eurogroup - Ντάισελμπλουμ: «Όχι» σε διάσκεψη για το χρέος - Βαρουφάκης: «Όχι» στην Τρόικα

Σύγκρουση «στον αέρα» Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ
Δεκαπέντε δευτερόλεπτα λίγο πριν ολοκληρωθεί η επίσκεψη του Ολλανδού επικεφαλής του Eurorgoup στην Αθήνα αρκούσαν για να δείξουν την πολύ σκληρή σύγκρουση που είχε προηγηθεί στη διάρκειας μιας ώρας συνάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στο κτήριο του υπουργείου Οικονομικών.

Οι διατυπώσεις των δύο ανδρών στην τελευταία τοποθέτησή τους αλλά και τα όσα ακολούθησαν σε ζωντανή σύνδεση αποτέλεσαν την πιο απτή απόδειξη της διαφορετικής οπτικής των δύο πλευρών σε βασικά θέματα όπως αυτό της αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους ή αυτό της ελληνικής στάσης της Τρόικας.

Πρώτος σήκωσε τους τόνους ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απορρίπτωντας το αίτημα της Αθήνας για διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για το χρέος τονίζοντας ότι «αυτή η διάσκεψη υπάρχει, λέγεται Eurogroup, όπως γνωρίζετε...».

Κλείσιμο
Άμεση ήταν η «πληρωμένη» απάντηση του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος απέρριψε την επιστροφή της Τρόικας: «Η κυβέρνησή μας θα κινηθεί με γνώμονα τη μέγιστη συνεργασιμότητα με τους εκλεγμένους θεσμικούς εταίρους και το ΔΝΤ, αλλά όχι μια λογική εφαρμογής ενός προγράμματος που εμείς θεωρούμε ότι είναι αντιευρωπαϊκή. Με μια τέτοια σαθρά δοδημένη επιτροπή, εμείς δεν πρόκειται να συνεργαστούμε».

Τα όσα συνέβησαν σε ζωντανή σύνδεση με κάλυψη όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό έχουν ήδη δημιουργήσει έναν μύθο. Ο Γιάννης Βαρουφάκης τείνει το χέρι του προς τον κ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος αφού αρκείται σε μια βιαστική χειραψία, λέει κάτι στο αυτί του Έλληνα υπουργού ο οποίος απαντά με το επιφώνημα «ουάου». Μετά την απάντηση επίσης στο «πόδι» του Γιάννη Βαρουφάκη ο Επικεφαλής του Eurogroup σπεύδει με βήμα ταχύ προς την έξοδο της αίθουσας χωρίς να ρίξει ούτε ένα βλέμμα πίσω του αφήνοντας τρία βήματα πίσω τον κ. Βαρουφάκη. Ή αλλιώς όταν η γλώσσα του σώματος «μιλά» πιο γλαφυρά από τις λέξεις. 




















Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ - Βαρουφάκη

«Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα» είπε ο κ. Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Συζητήσαμε μια σειρά από διαδικασίες στην ευρωζώνη, με μεγαλύτερο ζήτημα τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για μια συμφωνία, που θα αφήνει την Ελλάδα να αναπνέει μέσα σε μια Ευρώπη κοινής ευημερίας».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν «οι μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να είναι βαθιές, που πρέπει να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος και οι οποίες θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας».

Ακόμη, είπε ότι η Ελλάδα ζητά να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με ένα πιο μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές. Παράλληλα, υποσχέθηκε βαθιές μετυαρρυθμίσεις, οι οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος.

«Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους» συμπλήρωσε.

«Με την Ελλάδα να πλησιάζει στη λήξη του προγράμματος είχα ένα σημαντικό λόγο να έρθω και να ξεκινήσουμε τη συνεργασία» σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.




Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις Βαρουφάκη και Ντάισελμπλουμ


Και συνέχισε: «Ήρθα να ακούσω τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας. Θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της το συντομότερο δυνατόν»

«Το Eurogroup το 2012 δήλωσε ότι αναλαμβάνει τη δέσμευση να βοηθήσει την Ελλάδα μέχρι να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές» υπογράμμισε, θυμίζοντας ωστόσο τον ότρο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμένει σε πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν δρόμο προόδο και πως τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν εξαφανίστηκαν εν μία νυκτί.

«Συνειδητοποιώ ότι ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε να αντέξει και να υποστεί σημαντικά μέτρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην πάει χαμένη αυτή η πρόοοδος για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό, αλλά και για την ευρωζώνη» σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, για να συμπληρώσει: «Είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε προς το μέλλον». 

«Μιλήσαμε σήμερα για την παρούσα κατάσταση. Βρισκόμαστε εντός προγράμματος, το οποίο πήρε παράταση. Συζητήσαμε για πιθανές λύσεις και τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίζουμε. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει απόφαση για το θέμα αυτό, να εκφράσει τη θέση της και εμείς ως εταίροι θα συζητήσουμε» υπογράμμισε ο Ολλανδός επικεφαλής των ΥΠΟΙΚ της ζώνης του ευρώ.

Ωστόσο, σε αυτά ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Το πρόγραμμα δεν μας επιτρέπει να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία, ούτε και να αποπληρώσουμε τα χρέη μας. Η πρώτη μας πράξη δεν θα είναι η απόρριψη της λογικής, μέσα από μια πρόθεση για επέκταση του προγράμματος... Θα είναι να πείσουμε τους εταίρους ότι το κοινό μας μέλλον εξυπηρετείται βέλτιστα μέσα από μια λύση που θα προκύψει με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον»

Ακολούθως, ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup απέρριψε, ουσιαστικά, την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το χρέος, που ζητά η Αθήνα, τονίζοντας: «Μια τέτοια διάσκεψη για αναδιάρθρωση χρέους ήδη υπάρχει. Λέγεται Eurogroup, όπως γνωρίζετε...».

Στο άκουσμα αυτών, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Η κυβέρνησή μας θα κινηθεί με γνώμονα τη μέγιστη συνεργασιμότητα με τους εκλεγμένους θεσμικούς εταίρους και το ΔΝΤ, αλλά όχι μια λογική εφαρμογής ενός προγράμματος που εμείς θεωρούμε ότι είναι αντιευρωπαϊκή».

Και... έριξε τη «βόμβα»: «Με μια τέτοια σαθρά δοδημένη επιτροπή, εμείς δεν πρόκειται να συνεργαστούμε».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης