PROTOTHEMA

Πολιτική

Δεκαπέντε δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για να δείξουν τη σύγκρουση που προηγήθηκε

Σύγκρουση «στον αέρα» Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ

Σύγκρουση «στον αέρα» Βαρουφάκη - Ντάισελμπλουμ

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από όσα συνέβησαν σε ζωντανή μετάδοση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών και τον επικεφαλής του Eurogroup - Ντάισελμπλουμ: «Όχι» σε διάσκεψη για το χρέος - Βαρουφάκης: «Όχι» στην Τρόικα

Δεκαπέντε δευτερόλεπτα λίγο πριν ολοκληρωθεί η επίσκεψη του Ολλανδού επικεφαλής του Eurorgoup στην Αθήνα αρκούσαν για να δείξουν την πολύ σκληρή σύγκρουση που είχε προηγηθεί στη διάρκειας μιας ώρας συνάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στο κτήριο του υπουργείου Οικονομικών.


Οι διατυπώσεις των δύο ανδρών στην τελευταία τοποθέτησή τους αλλά και τα όσα ακολούθησαν σε ζωντανή σύνδεση αποτέλεσαν την πιο απτή απόδειξη της διαφορετικής οπτικής των δύο πλευρών σε βασικά θέματα όπως αυτό της αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους ή αυτό της ελληνικής στάσης της Τρόικας.

Πρώτος σήκωσε τους τόνους ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απορρίπτωντας το αίτημα της Αθήνας για διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για το χρέος τονίζοντας ότι «αυτή η διάσκεψη υπάρχει, λέγεται Eurogroup, όπως γνωρίζετε...».

Άμεση ήταν η «πληρωμένη» απάντηση του κ. Βαρουφάκη, ο οποίος απέρριψε την επιστροφή της Τρόικας: «Η κυβέρνησή μας θα κινηθεί με γνώμονα τη μέγιστη συνεργασιμότητα με τους εκλεγμένους θεσμικούς εταίρους και το ΔΝΤ, αλλά όχι μια λογική εφαρμογής ενός προγράμματος που εμείς θεωρούμε ότι είναι αντιευρωπαϊκή. Με μια τέτοια σαθρά δοδημένη επιτροπή, εμείς δεν πρόκειται να συνεργαστούμε».

Τα όσα συνέβησαν σε ζωντανή σύνδεση με κάλυψη όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό έχουν ήδη δημιουργήσει έναν μύθο. Ο Γιάννης Βαρουφάκης τείνει το χέρι του προς τον κ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος αφού αρκείται σε μια βιαστική χειραψία, λέει κάτι στο αυτί του Έλληνα υπουργού ο οποίος απαντά με το επιφώνημα «ουάου». Μετά την απάντηση επίσης στο «πόδι» του Γιάννη Βαρουφάκη ο Επικεφαλής του Eurogroup σπεύδει με βήμα ταχύ προς την έξοδο της αίθουσας χωρίς να ρίξει ούτε ένα βλέμμα πίσω του αφήνοντας τρία βήματα πίσω τον κ. Βαρουφάκη. Ή αλλιώς όταν η γλώσσα του σώματος «μιλά» πιο γλαφυρά από τις λέξεις. 
Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ - Βαρουφάκη

«Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα» είπε ο κ. Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Συζητήσαμε μια σειρά από διαδικασίες στην ευρωζώνη, με μεγαλύτερο ζήτημα τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για μια συμφωνία, που θα αφήνει την Ελλάδα να αναπνέει μέσα σε μια Ευρώπη κοινής ευημερίας».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμη ότι συζητήθηκαν «οι μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να είναι βαθιές, που πρέπει να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος και οι οποίες θα αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας».

Ακόμη, είπε ότι η Ελλάδα ζητά να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με ένα πιο μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές. Παράλληλα, υποσχέθηκε βαθιές μετυαρρυθμίσεις, οι οποίες, όπως είπε, θα πρέπει να γίνουν χωρίς φόβο και πάθος.

«Το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχθούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους» συμπλήρωσε.

«Με την Ελλάδα να πλησιάζει στη λήξη του προγράμματος είχα ένα σημαντικό λόγο να έρθω και να ξεκινήσουμε τη συνεργασία» σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις Βαρουφάκη και Ντάισελμπλουμ


Και συνέχισε: «Ήρθα να ακούσω τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών μας. Θέλουμε η Ελλάδα να ανακτήσει την οικονομική ανεξαρτησία της το συντομότερο δυνατόν»

«Το Eurogroup το 2012 δήλωσε ότι αναλαμβάνει τη δέσμευση να βοηθήσει την Ελλάδα μέχρι να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές» υπογράμμισε, θυμίζοντας ωστόσο τον ότρο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμένει σε πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι τα μονομερή βήματα δεν αποτελούν δρόμο προόδο και πως τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν εξαφανίστηκαν εν μία νυκτί.

«Συνειδητοποιώ ότι ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια χρειάστηκε να αντέξει και να υποστεί σημαντικά μέτρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην πάει χαμένη αυτή η πρόοοδος για την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό, αλλά και για την ευρωζώνη» σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ, για να συμπληρώσει: «Είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε προς το μέλλον». 

«Μιλήσαμε σήμερα για την παρούσα κατάσταση. Βρισκόμαστε εντός προγράμματος, το οποίο πήρε παράταση. Συζητήσαμε για πιθανές λύσεις και τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίζουμε. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να λάβει απόφαση για το θέμα αυτό, να εκφράσει τη θέση της και εμείς ως εταίροι θα συζητήσουμε» υπογράμμισε ο Ολλανδός επικεφαλής των ΥΠΟΙΚ της ζώνης του ευρώ.

Ωστόσο, σε αυτά ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Το πρόγραμμα δεν μας επιτρέπει να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία, ούτε και να αποπληρώσουμε τα χρέη μας. Η πρώτη μας πράξη δεν θα είναι η απόρριψη της λογικής, μέσα από μια πρόθεση για επέκταση του προγράμματος... Θα είναι να πείσουμε τους εταίρους ότι το κοινό μας μέλλον εξυπηρετείται βέλτιστα μέσα από μια λύση που θα προκύψει με γνώμονα το ευρωπαϊκό συμφέρον»

Ακολούθως, ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup απέρριψε, ουσιαστικά, την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το χρέος, που ζητά η Αθήνα, τονίζοντας: «Μια τέτοια διάσκεψη για αναδιάρθρωση χρέους ήδη υπάρχει. Λέγεται Eurogroup, όπως γνωρίζετε...».

Στο άκουσμα αυτών, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Η κυβέρνησή μας θα κινηθεί με γνώμονα τη μέγιστη συνεργασιμότητα με τους εκλεγμένους θεσμικούς εταίρους και το ΔΝΤ, αλλά όχι μια λογική εφαρμογής ενός προγράμματος που εμείς θεωρούμε ότι είναι αντιευρωπαϊκή».

Και... έριξε τη «βόμβα»: «Με μια τέτοια σαθρά δοδημένη επιτροπή, εμείς δεν πρόκειται να συνεργαστούμε».

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

joanna31/01/201510:22

singaritiria stin nea kivernisi epitelous na paroume piso tin aksioprepeia mas .o samarovenizelos oust apo do.ksevromise o topos . o ekfovismos telos den masame. mpravo sto eliniko lao xalasame ta sxedia tous k auti eine mono i arxi .i megaliteri dinami eine sta xeria mas arkei na eimaste enomenoi k apofasismenoi.

Απάντηση
δηθεν31/01/201501:36

ειναι ηλιου φαεινοτερο οτι δεν υπαρχουν λαοι στην ευρωπη αλλα μονο υπαλληλοι και αξιωματουχοι που δεν εχουν πατριδες και για αυτο δεν εννοησαν ποτε περα απο τους αριθμους την ανθρωπινη καταντια. ο υπουργος οικονομικων παντως ειναι πρωτη φορα που με κανει να νιωθω εγκαστρυμιθος "εγω μιλω και ακουγεται απο αυτον"

Απάντηση
Ηλίας31/01/201501:27

Παιδιά ηρεμηστε!δεν υπαρχουν οι μεν και οι δεν!όλοι Ελληνες είμαστε και θέλουμε με την δικιά μας αντίληψη ο καθένας το καλό της χώρας του.Σταματήστε τα ανόητα περί απογόνων των γερμανό τσολιάδων ή τα περί απογόνων των αναρχοαριστερων και τις ηλιθιες κατηγορίες απο εδώ και απο εκεί.Μονο ενωμένοι κερδιζουμε! Όσο για τον κυριο Βαρουφακη να αγιάσει το στόμα του,μπράβο για το ανάστημα του.Δεν τους ψήφισα τους συριζαιους αλλά πλεον εκφράζουν την ψυχή μου,εκφράζουν το έως εδώ και μη παρέκει. Αρκετά ρε παιδιά ,αρκετά με την τρομοκρατία τους.Μετα απο εξι χρόνια δύσκολα για το λαο μας ,ζητάνε και το αίμα του τώρα.Ελεος

Απάντηση
gas31/01/201500:47

Με το δίκιο του να εκνευριστεί ο Ολλανδός. Είχε συνηθίσει στα δουλάκια (Σαμαρας-Βενιζελος) και βρέθηκε κάποιος να σηκώσει ανάστημα. Μέχρι πότε τρεις λογιστές (τρόικα) θα κυβερνάνε τη χώρα; Μέχρι πότε ο κυρίαρχος" πρωθυπουργός θα τους παρακαλάει να τον αφήσουν να αλλάξει ενα ΦΠΑ. ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ ΕΞΕΥΤΕΤΙΣΑΝ. ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΟΥΣ.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία