PROTOTHEMA

Ελλάδα

Από το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» στο... «κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη»

Σοκ και δέος: Ξαναρχίζουν οι πλειστηριασμοί - Στο «σφυρί» και η πρώτη κατοικία!

Σοκ και δέος: Ξαναρχίζουν οι πλειστηριασμοί - Στο «σφυρί» και η πρώτη κατοικία!

Ακόμα και για οφειλές στο Δημόσιο πλειστηριάζονται πρώτες κατοικίες, για χρέη άνω των 400.000 ευρώ - Διαβάστε χαρακτηριστικό παράδειγμα πολίτη που κινδυνεύει να μείνει στο δρόμο γιατί η εταιρία του πτώχευσε και φορτώθηκε όλα τα χρέη

Ραντεβού στα ειρηνοδικεία της χώρας έχουν σήμερα, όπως κάθε Τετάρτη, οφειλέτες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, «κοράκια» που θα επιχειρήσουν να το αρπάξουν, αλλά και τα κινήματα «Δεν πληρώνω», προκειμένου να παρεμποδίσουν την ολοκλήρωση του πλειστηριασμού. 


Μάλιστα πλέον βγαίνει στο σφυρί η πρώτη κατοικία ακόμη και για οφειλές προς το Δημόσιο, για επισπευδόμενη απαίτηση ίση ή μεγαλύτερη από 400.000 ευρώ, κάτι που τα προηγούμενα χρόνια δεν συνέβαινε, καθώς αυτές οι υποθέσεις δεν έφταναν στα Ειρηνοδικεία. Ολοκληρώνονταν μόνο πλειστηριασμοί ακινήτων κατά βάση βιομηχανικών και αυτές ήταν μετρημένες στα δάχτυλα. Όμως επί... «Πρώτης Φοράς Αριστερά» τα πάντα άλλαξαν και πλέον το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», μετατρέπεται σε «κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη».

Ενδεικτική είναι η περίπτωση που είχε αποκαλύψει τον περασμένο Μάρτιο το «Πρώτο Θέμα» με εκτενές ρεπορτάζ. Επιχειρηματίας οίκων ευγηρίας, ο οποίος έπειτα από τέσσερις δεκαετίες επιτυχημένης πορείας πτώχευσε τον καιρό των μνημονίων, κινδυνεύει σήμερα να χάσει το σπίτι του. Όλο το χρέος της εταιρείας πέρασε στο ΑΦΜ του και παρά το γεγονός ότι προχώρησε σε ρύθμιση, μόλις εμφάνισε αδυναμία να πληρώσει μερικές δόσεις, η ΦΑΕ Πειραιά στην οποία υπάγεται, του κοινοποίησε την απόφαση αναγκαστικού πλειστηριασμού της πρώτης και μοναδικής του κατοικίας, ένα διαμέρισμα στο Μοσχάτο, με ημερομηνία πλειστηριασμού την 1η Μαρτίου 2017. Στο διαμέρισμα αυτό μένει σήμερα με τους γονείς του, ενώ λόγω της οικονομικής καταστροφής που υπέστη, από επιχειρηματίας που ήταν, σήμερα εργάζεται ως υπάλληλος για μισθό 400 ευρώ. 

Το συνολικό χρέος που τον βαραίνει ανέρχεται σε περίπου 610.000 ευρώ, εκ των οποίων ένα σημαντικό μέρος είναι τόκοι και προσαυξήσεις.Η δικηγόρος του επιχειρηματία πέτυχε σε πρώτη φάση την ανακοπή του πλειστηριασμού για δύο μήνες. Όμως η προθεσμία έληξε και σήμερα, 3 Μαΐου, το διαμέρισμα του οφειλέτη θα βγει κανονικά «στο σφυρί» στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας και μάλιστα «σκοτωμένο», αφού ως πρώτη προσφορά έχουν ορισθεί τα 100.000 ευρώ, ποσό σημαντικό μικρότερο από την πραγματική αξία του ακινήτου. 

«Μετά την εγκύκλιο Πιτσιλή, που ουσιαστικά υπενθύμιζε και διέταζε τις φορολογικές αρχές να βγάζουν στο σφυρί ακίνητα οποιασδήποτε αξίας για οποιαδήποτε φορολογική ή ασφαλιστική οφειλή, η όρεξη του Δημοσίου για ακίνητα που αποτελούν ακόμα και την πρώτη κατοικία των φορολογούμενων, φαίνεται να αυξάνεται αλματωδώς. Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, οικογενειακή επιχείρηση, με τέσσερα υποκαταστήματα στην Αθήνα και σαραντάχρονη αξιέπαινη πορεία στον χώρο, δεν άντεξε τις απανωτές μειώσεις των συντάξεων των τροφίμων – πελατών της και πτώχευσε, αφήνοντας κάποια χρέη ως εταιρεία, καθώς "προτίμησε" να αποζημιώσει πλήρως τους πελάτες και τους εργαζόμενούς της. Τα χρέη βεβαιώθηκαν στο προσωπικό ΑΦΜ του διευθύνοντος συμβούλου και τώρα η Εφορία βγάζει σε πλειστηριασμό το σπίτι του! Όχι κάποιο ακίνητο της εταιρείας, ούτε για προσωπικά χρέη των εταίρων. Χάνει το σπίτι του για χρέη της εταιρείας!», δηλώνει στο protothema.gr η κυρία Σοφία Νικολάου, δικηγόρος του οφειλέτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με αφορμή αυτή την περίπτωση, το «Πρώτο Θέμα» επικοινώνησε τότε με τον διευθυντή της ΦΑΕ Πειραιά, προκειμένου να διαπιστώσει αν πράγματι, όπως καταγγέλλεται, βγαίνουν στο σφυρί και οι πρώτες κατοικίες για οφειλές προς το Δημόσιο. «Είναι η νομοθεσία που μας επιβάλλει να βγάλουμε τυπικά τα προγράμματα πλειστηριασμών για να αποφύγουμε θέματα παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου και άλλα πράγματα. Αλλά ουσιαστικά δεν παίρνουμε ποτέ αυτό το μέτρο, δηλαδή δεν φτάνουμε στην ημέρα του πλειστηριασμού», είχε δηλώσει ο διευθυντής της ΦΑΕ. Χθες που τηλεφωνήσαμε και πάλι για να ρωτήσουμε τι άλλαξε τελικά και η εφορία ολοκληρώνει τους πλειστηριασμούς, υπάλληλος της ΦΑΕ μας ενημέρωσε ότι ο διευθυντής είναι σε άδεια λόγω συνταξιοδότησης, ενώ η αναπληρώτρια διευθύντρια που τον αντικαθιστά, μας παρέπεμψε στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για οποιαδήποτε πληροφορία.

Την ίδια ώρα η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος καταγγέλλει ότι αν και πέρασαν έξι και πλέον μήνες αποχής των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών, όλο αυτό το διάστημα και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε νομοθετική ρύθμιση ή άλλη πολιτική πρωτοβουλία προκειμένου οι ανήμποροι οφειλέτες να προστατευθούν και να μη χάσουν το σπίτι τους. «Ακόμη και η αποχή των συμβολαιογράφων όταν η απαίτηση είναι κάτω των 400.000 ευρώ δεν φαίνεται να δίνει ανάσα σε ορισμένες περιπτώσεις, που, αν και δεν εμπίπτουν στο όριο αυτό, έχουν όλες τις προϋποθέσεις να τύχουν προστασίας. Αν δεν υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία εξαίρεσης της πρώτης κατοικίας από οιοδήποτε πλειστηριασμό, καμία άλλη κυβερνητική πρωτοβουλία δεν φαίνεται να μπορεί να σώσει την κατάσταση. Φαίνεται ότι φαινόμενα απώλειας σπιτιών έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους και το δόγμα "κανένα σπίτι σε χέρια ιδιοκτήτη" παίρνει σιγά σιγά και βασανιστικά σάρκα και οστά», σχολιάζει στο protothema.gr η δικηγόρος Σοφία Νικολάου. 

Η δικηγόρος Σοφία Νικολάου

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Ο δαιμόνιος μπαταχτσής03/05/201720:34

Ο δαιμόνιος μπαταχτσής προσπαθεί να μην πληρώσει ποτέ τα δάνειά του. Αγοράζει πρώτα ένα τεράστιο σπίτι,και συνήθως σε ακριβές περιοχές, ξαναπαίρνει δάνειο από αλλού για να πληρώσει καποιες μόνο δόσεις του πρώτου του δανείου, στη συνέχεια αναβάλλει συνεχώς και δεν πληρώνει, καθότι γνωρίζει πολύ καλά πως για να βγεί το σπίτι σε πλειστηριασμό υπάρχουν πολλά νομικά κωλύματα και χρειάζονται πολλά χρόνια να περάσουν, και αν βέβαια γίνει πλειστηριασμός. (υπήρχε και το πολιτικό μέσο και πάντα γινόταν αναβολή στην αναβολή για ψηφοθηρικούς λόγους προηγούμενων κυβερνήσεων).Πληρώνει μια δόση στο χρόνο ή στα 2 χρόνια προσποιούμενος δυσκολίες, ενώ κάνει χλιδάτες διακοπές , αγοράζει ακριβά έπιπλα, διασκεδάζει σε κέντρα, ταβέρνες κλπ. Παίρνει και διακοποδάνεια, μπαίνει στον κοινωνικό τουρισμό κλπ κλπ. Και τώρα που ενέσκηψε και οικονομική κρίση αυτός βρίσκεται στα χάη του!!!!!Ξέρει πολύ καλά την παροιμία "στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται". Πηγαίνει στα ειρηνοδικεία, φωνάζει, δέρνει...κάνει πορείες για να του χαριστούν τα χρέη του λόγω κρίσης, την οποία θέλει να την επωφεληθεί και να την εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Υ.Γ. Και σας τα γράφω αυτά γνωρίζοντας από μπαταχτσήδες γείτονες και άλλους, που ενώ έχουν πολυτελέστατα σπίτια, εργασία και οι δυο ως ζευγάρι, φωνάζουν ότι δεν θέλουν να πληρώσουν διότι έχουν παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό, κάποιοι παίρνουν και ψευτοχάρτια ότι είναι άρρωστοι και δε μπορούν να αντεπεξέλθουν κλπ κλ π. Ο κάθε μπαταχτσής είναι δαιμόνιος τύπος, πάντοτε καλοπερασάκιας και προσπαθεί να βρει χίλιες δικαιολογίες για να μην πληρώνει. Μέχρι τώρα η συντριπτική πλειοψηφία των μπαταχτσήδων τα κατάφερνε και πάντα ξέφευγαν και δεν πλήρωναν. Τώρα δε γνωρίζω αν θα τα καταφέρουν και πάλι για να μην πληρώσουν τα δάνειά τους και να γλιτώσουν και τα σπίτια τους. Είναι τρομερά δαιμόνιοι, ασύλληπτοι στους τρόπους που σκαρφίζονται για να ξεφεύγουν και να μην πληρώνουν ποτέ...Έχουν κάνει την κακοπληρωμή και τη διαφυγή από τα χρέη τους επάγγελμα. Ο μπαταχτσής είναι τρομερά δαιμόνιος τύπος.

Απάντηση
kyriakos03/05/201719:24

Σκιστους Μέγα λαοπλανε! Σκιστους τσογλανε! Ίδια ποιότητα με σένα είναι, λαμόγια.

Απάντηση
vfv03/05/201722:25

Αν ηταν ιδια 'ποιότητα' θα τους χαριζε τα δανεικα!

Απάντηση
agis03/05/201717:57

Οταν γενικευτουν οι πλειστηριασμοί Θα ερθουν FUNDS απο τον περσικο κολπο για να αγορασουν τα σπιτακια φτηνα ,που θα τα εκχωρησουν με κολπο στους καλεσμενους προσφυγομεταναστες των αριστεροπροοδευτικων..Ετσι θα πεσει φρεσκο χρημα-θα κινηθει η οικονομια- και θα εγκατασταθουν μονιμα και με ασφαλεια οι νεοι συμπολιτες μας απο αφρικη και ασια.. Ελπιζω παντως αυτοι που θα χασουν τα σπιτια τους να μην ειχαν ψηφισει αριστερα, επειδη ..αμελησαν .. να τακτοποιησουν τις υποχρεωσεις τους.

Απάντηση
ναι ρε φιλε03/05/201717:33

επιτελους δικαιοσυνη !

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία