Nomura: Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το sell off στους ελληνικούς τίτλους

Nomura: Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το sell off στους ελληνικούς τίτλους

Ποια είναι τα «αγκάθια» της γραμμής πίστωσης και τι προβλέπει για την επόμενη μέρα

Nomura: Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε το sell off στους ελληνικούς τίτλους
Παρότι αναγνωρίζει ότι το ελληνικό σχέδιο για clean exit από το μνημόνιο προκάλεσε κάποια ανησυχία στους επενδυτές, η Nomura θεωρεί ότι η βασική αιτία για το sell off στις ελληνικές αγορές είναι ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών, ειδικά καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται, την ώρα που οι οικονομικές προτάσεις του δεν συμβαδίζουν με τις συστάσεις της Κομισιόν.

Το απότομο ξεπούλημα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, προειδοποιεί η Nomura. Όπως λέει ο επενδυτικός οίκος, η επιστροφή της χώρας στις αγορές καθίσταται πλέον εξαιρετικά δύσκολη, και κατ΄ επέκταση, η ρητορική περί “clean exit” θα πρέπει να εγκαταλειφθεί (σύμφωνα με την άποψή του, το “clean exit” δεν ήταν ποτέ εφικτό για την Αθήνα). Ιδιαίτερη σημασία έχει και η εκτίμηση του οίκου ότι η ευελιξία την οποία ζητά η Ελλάδα είναι δύσκολο να υπάρξει, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ESM.

Αναζητώντας τις αιτίες του sell off, η Nomura καταλήγει ότι κυρίαρχος λόγος ήταν οι ανησυχίες για την πολιτική αστάθεια και τις πρόωρες εκλογές, τις οποίες μόλις πρόσφατα συνειδητοποίησαν οι αγορές. Όπως σημειώνει ο οίκος, η Αθήνα έχει μπροστά της μια σειρά προκλήσεων:
Α) Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας
Κλείσιμο
Β) Τη συμφωνία για το πλαίσιο εποπτείας/στήριξης για τη μετά το μνημόνιο περίοδο
Γ) Το να επιτύχει το Α και το Β με τρόπο που να ανοίγει το δρόμο για την εκλογή Προέδρου και να αποτρέπει τις πρόωρες εκλογές.

Εάν δεν υπήρχε ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών, το Α και το Β θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσω μίας στρατηγικής χρονοτριβής, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθούσε να επιτύχει συμφωνία μετά από παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, όπως συνέβη με την προηγούμενη αξιολόγηση, η οποία διήρκεσε πάνω από έξι μήνες.

Αυτή τη φορά, όμως, μία τέτοια στρατηγική δεν μπορεί να εφαρμοστεί, λόγου του περιορισμού της εκλογής Προέδρου.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης