Γκίκας Χαρδούβελης: «Όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα»

Γκίκας Χαρδούβελης: «Όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα»

Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, τόνισε και διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν «όταν θεωρήσουμε πως είναι αναγκαίο» - Όλι Ρεν: Μην χαλαρώνετε, συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις – Σαφές μήνυμα από Ευρώπη: Υλοποιήστε τα 12 προαπαιτούμενα για να «ξεκλειδώσουν» τα δύο δισ. ευρώ

Γκίκας Χαρδούβελης: «Όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα»
«Όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση του ECOFIN στο Λουξεμβούργο.

«Μόνο οι οικονομολόγοι το καταλάβαιναν αυτό», συνέχισε ο κ. Χαρδούβελης και υπογράμμισε: «Τώρα όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν μπορείς να πάρεις τίποτα απ' την κυβέρνηση εκτός αν κάποιος πληρώσει γι' αυτό». Με την έμμεση επίκληση της παροιμίας που ξεκίνησε απ' τα αμερικανικά σαλούν, ο υπουργός Οικονομικών εννοούσε ότι οι προϋπολογισμοί πρέπει να ισοσκελίζονται, εξηγεί συνεργάτης του κ. Χαρδούβελη.

Στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN), το τελευταίο υπό την ελληνική προεδρία, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας της Ε.Ε. ασχολήθηκαν, πέρα από τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup, με τα ζητήματα της τροποποίηση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης μητρικών και θυγατρικών εταιριών στην Ε.Ε, την κατάργηση των διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος για έξι χώρες και την αποδοχή της Λιθουανίας στην Ευρωζώνη.
 
Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κ. Γκίκας Χαρδούβελης που προήδρευσε του τελευταίου αυτού Συμβουλίου αναφέρθηκε στο έργο που πέτυχε η ελληνική προεδρία, κυρίως σε δύσκολα και περίπλοκα ζητήματα όπως η τραπεζική ένωση και, κυρίως, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης. «Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα για την Ελλάδα, κυρίως λόγω και του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος εξαιτίας των Εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σημειώσαμε όμως πρόοδο σε πολλά ζητήματα, όπως στην τραπεζική ένωση» υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης και συνέχισε «στην Ε.Ε προσπαθούμε να κάνουμε κάτι πολύ δύσκολο. Μια τραπεζική ένωση, χωρίς να έχουμε έναν ισχυρό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και μια δημοσιονομική ένωση» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Ιταλία που αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου.

Κλείσιμο

 
Ρεν: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις 
Ο Όλι Ρεν στην τελευταία του συμμετοχή ως Επίτροπος Οικονομικών, Νομισματικών υποθέσεων και το Ευρώ, εμφανώς συγκινημένος, χαιρέτησε τις αποφάσεις του Συμβουλίου για την απαλλαγή της Αυστρίας, του Βελγίου, της Τσεχίας, της Δανίας, των Κάτω Χωρών και της Σλοβακίας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος υπογραμμίζοντας πως πριν από τρία χρόνια 24 χώρες βρίσκονταν στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ενώ σήμερα μόλις 11. «Αυτή είναι μια απόδειξη, πως οι δημοσιονομικοί κανόνες που θεσπίσαμε λειτουργούν» υπογράμμισε ο Επίτροπος Ρεν.
 
Ο Επίτροπος Ρεν επανέλαβε πως τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και μείωσης της ανεργίας έχουν εμφανιστεί στην Ε.Ε και την Ευρωζώνη αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει χαλάρωση των μεταρρυθμίσεων. «Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ως πρόσχημα τα πρώτα καλά σημάδια. Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο είναι μια ευκαιρία ώστε να μειωθεί η ανεργία και να υπάρξει ανάπτυξη. Μετά από 4,5 χρόνια είναι και για μένα το τελευταίο Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχω ως Επίτροπος . Σήμερα πιστεύω πως βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο για να χτίσουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη αλλά να μην επαναπαυθούμε. Σας ευχαριστώ όλους, θα μου λείψετε» δήλωσε ο Όλι Ρεν.
 
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας τόνισε πως η καθυστέρηση οφείλετο κυρίως στις Ευρωπαϊκές Εκλογές και επανέλαβε πως τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα θα ικανοποιηθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου και τα υπόλοιπα πριν τις θερινές διακοπές. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε κίνητρο να κινηθεί γρήγορα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε.
 
Χαρδούβελης: Ελάφρυνση χρέους
Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως είναι ακόμα νωρίς για μια τέτοια συζήτηση και επανέλαβε πως προτεραιότητα είναι η εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων «Το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους είναι κάτι που ακόμα είναι ασαφές. Δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία, όταν θεωρήσουμε πως είναι αναγκαίο θα ξεκινήσουμε συζητήσεις.  Η Ελλάδα έχει προχωρήσει περισσότερο από άλλα κράτη μέλη στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει πως οι μεταρρυθμίσεις γίνονται προς όφελός του Η ελληνική κοινωνία έχει περάσει έξι δύσκολα χρόνια» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε πως «η Ελλάδα μπαίνει σε νέα εποχή με ωριμότερους πολίτες που δείχνουν τη βούληση να αντιμετωπίζουν τα όποια προβλήματα». 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης