Μυκήνες, Κέρκυρα ή Πάτμος;

Μυκήνες, Κέρκυρα ή Πάτμος;

Ψάχνετε αφορμή για εκδρομή;  Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου πλησιάζει και τo travelplan.gr σας δίνει εδώ 5 μοναδικές «αφορμές» να φορτώσετε το αυτοκίνητο σας και να φύγετε! Όπου και αν ταξιδέψεις, από τα Δωδεκάνησα ως την Κέρκυρα και από την Πελοπόννησο ως τη Βεργίνα, η Ελλάδα είναι ένας τόπος γεμάτος ιστορία!

Μυκήνες, Κέρκυρα ή Πάτμος;

Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει από το 1981 τη «Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς».  Όπως είναι ευρέως γνωστό, ένας από τους πρωταρχικούς και θεμελιώδεις στόχους της UNESCO είναι η προστασία πολιτιστικών μνημείων και χώρων από κάθε είδους φθορά και καταστροφή, προκειμένου αυτά να κληροδοτηθούν στις γενιές του μέλλοντος.  Η χώρα μας έχει έναν απίστευτο πλούτο μνημείων και χώρων πολιτιστικού ενδιαφέροντος, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνει περίτρανα ο μακροσκελής κατάλογος, που παρουσιάζεται στο αφιέρωμα αυτό σε τρία μέρη.

1.    Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου Σάμου (Χρονολογία ένταξης 1992)
Κλείσιμο



Από την 3 χιλιετηρίδα π.Χ. η Σάμος κατοικήθηκε από πολλούς πολιτισμούς.  Απομεινάρια των πολιτισμών αυτών, τα ερείπια του Πυθαγορείου, ενός αρχαίου οχυρωμένου λιμανιού με ελληνικά και ρωμαϊκά μνημεία και ένα εντυπωσιακό υδραγωγείο, καθώς και το Ηραίο, ο ναός της Ήρας της Σάμου αποτελούν μνημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

2.    Αρχαιολογικός χώρος Αιγών (Βεργίνα) (Χρονολογία ένταξης 1996)
Η πόλη Αιγαί, η πρώτη πρωτεύουσα του Βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας, ανακαλύφθηκε τον 19 αιώνα κοντά στην Βεργίνα στη Βόρεια Ελλάδα.  Τα πιο σημαντικά μνημεία - μερικά εκ των οποίων χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα π.Χ. - είναι το Παλάτι, διακοσμημένο με μωσαϊκά και τοιχογραφίες και ο χώρος ταφής.  Ένας από τους βασιλικούς τάφους στην Μεγάλη Τύμβο, αναγνωρίστηκε ως ο τάφος του Φιλίππου του Β’, ο οποίος, ως γνωστόν, είχε κατακτήσει όλες τις ελληνικές πόλεις-κράτη, χαράσσοντας το δρόμο για το γιο του Αλέξανδρο και την εξάπλωση του Ελληνιστικού κόσμου.

3.    Αρχαιολογικοί χώροι Μυκηνών και Τίρυνθας (Χρονολογία ένταξης 1999)
Οι αρχαιολογικοί χώροι των Μυκηνών και της Τίρυνθας αποτελούν τα επιβλητικά μνημεία των δύο μεγαλύτερων πόλεων του Μυκηναϊκού πολιτισμού, ο οποίος κυριάρχησε στην ανατολική Μεσόγειο από τον 15ο έως τον 12ο αιώνα π.Χ. και διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλασσικού ελληνικού πολιτισμού.  Αυτές οι δύο πόλεις συνδέονται με τα Ομηρικά έπη, Ιλιάδα και Οδύσσεια, τα οποία επηρέασαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν την ευρωπαϊκή τέχνη και λογοτεχνία  ακόμη και σήμερα.

4.    Ιστορικό κέντρο (Χώρα), με τη Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο (Χρονολογία ένταξης 1999)



Η Πάτμος(στα Δωδεκάνησα), φημίζεται ως το νησί όπου ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος έγραψε το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη.  Στα τέλη του 10ου αιώνα,  ανακαλύφθηκε στο νησί, ένα μοναστήρι αφιερωμένο στον «αγαπημένο μαθητή».  Έκτοτε η Πάτμος είναι τόπος προσκυνήματος και σταθμός της ελληνορθόδοξης μάθησης.  Το μοναστηριακό συγκρότημα δεσπόζει στο νησί και ο παλιός οικισμός της Χώρας - ο οποίος συνδέεται με αυτό, περιλαμβάνει θρησκευτικά και λαϊκά κτίρια ξεχωριστού ενδιαφέροντος.

5.    Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας (Χρονολογία ένταξης 2007)



Η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας με τα δύο φρούριά της, το παλαιό και το νέο, αλλά και με ίχνη πολλαπλών επιρροών, κατοικείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, διατηρώντας ωστόσο ανέπαφο το μοναδικό χαρακτήρα της.  Λόγω της στρατηγικής θέσης της η Κέρκυρα εξελίχθηκε σε σημαντικό λιμάνι-φρούριο, που προστάτευε το νησί από τις αλλεπάλληλες πολιορκίες.  Η Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας θεωρείται μία από τις σημαντικότερες οχυρωμένες πόλεις της Μεσογείου.

*Χρονολογία ένταξης στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Πηγή: Επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO

*Και μην ξεχνάτε, το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου σχεδόν έφτασε! Μπείτε τώρα στο travelplan.gr και επωφεληθείτε των μοναδικών προσφορών μας.

O CEO κ. Δασκαλάκης Γεώργιος & η ομάδα του travelplan.gr σας εύχονται καλά ταξίδια!


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης