Aλ Τζαζίρα: Το Ισραήλ χρησιμοποιεί βόμβες λευκού φωσφόρου

Aλ Τζαζίρα: Το Ισραήλ χρησιμοποιεί βόμβες λευκού φωσφόρου

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται μαρτυρίες εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με τις οποίες  τα εγκαύματα ασθενών που έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Γάζας, «προδίδουν» τη χρήση τους

Aλ Τζαζίρα: Το Ισραήλ χρησιμοποιεί βόμβες λευκού φωσφόρου
To γύρο του κόσμου κάνει η είδηση που μετέδωσε το αραβόφωνο δίκτυο «Aλ Τζαζίρα», σύμφωνα με την οποία ,το Ισραήλ κάνει χρήση βομβών λευκού φωσφόρου σε κατοικημένες περιοχές στη Γάζα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται μαρτυρίες εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με τις οποίες  τα εγκαύματα ασθενών που έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Γάζας, "προδίδουν" τη χρήση τους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ καταφεύγει σε τέτοια μέσα, υπενθυμίζει το «Αλ Τζαζίρα». To 2009, εμπειρογνώμονες στη Λωρίδα της Γάζας είχαν αναγνωρίσει βόμβες λευκού φωσφόρου αμερικάνικης κατασκευής με την εγγραφή "M825A1".

Ο λευκός φωσφόρος είναι μια εξαιρετικά τοξική ουσία και η έκθεση σε αυτήν μπορεί να αποβεί μοιραία. Μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά εγκαύματα και βλάβες στο ήπαρ, την καρδιά και τα νεφρά. Η χρήση του δεν είναι απαγορευμένη από καμία διεθνή συνθήκη, ωστόσο, το Πρωτόκολλο III της Σύμβασης της Γενεύης του 1980 για τα συμβατικά όπλα απαγορεύει τη χρήση του εναντίον πληθυσμών ή στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται κοντά στον άμαχο πληθυσμό.

Κλείσιμο


Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο "ΝBC", εάν ο φώσφορος επικαθήσει σε ρούχα ή στο δέρμα, συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα και μπορεί να αποβεί μοιραίος για τον άνθρωπο, ο οποίος πεθαίνει με φρικτά εγκαύματα.

Το αμερικανικό πρακτορείο ισχυρίζεται τώρα οι ισραηλινές αρχές κάνουν χρήση βομβών λευκού φωσφόρου με βάση μαρτυρίες εμπειρογνωμόνων σύμφωνα με τις οποίες, ασθενείς νοσηλεύονται με εγκαύματα τρίτου βαθμού τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Το 2009 οι Ισραηλινοί είχαν διαψεύσει ότι είχαν καταφύγει στη χρήση βομβών λευκού φωσφόρου  ενώ για την χρήση τους έχουν κατηγορηθεί και οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη διάρκεια του ιρακινού πολέμου.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης