Νανόπουλος: Απάντηση στην σύνθεση της σκοτεινής ύλης του σύμπαντος θα δώσει το CERN

Νανόπουλος: Απάντηση στην σύνθεση της σκοτεινής ύλης του σύμπαντος θα δώσει το CERN

Το 23% του σύμπαντος, τη σκοτεινή ύλη δηλαδή, ελπίζουν να αποκαλύψουν οι επιστήμονες με τη βοήθεια των πειραμάτων στο CERN

Νανόπουλος: Απάντηση στην σύνθεση της σκοτεινής ύλης του σύμπαντος θα δώσει το CERN
«To σύμπαν αποτελείται κατά 4% από ύλη, κατά 73% από ενέργεια και κατά 23% από σκοτεινή ύλη. Η σκοτεινή ύλη αποτελεί το 23% του σύμπαντος. Γνωρίζουμε την ύπαρξη και τις ιδιότητες της, δεν γνωρίζουμε όμως την προέλευση της. Απαντήσεις σε αυτό αναμένεται να δώσει η απόδειξη της ύπαρξης υποατομκών σωματιδίων, όταν επανεκκινήσει τη λειτουργία του το CERN το 2015».

Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και διακεκριμένος καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, Δημήτρης Νανόπουλος, στους μαθητές του ΓΕΛ Φιλοθέης.

Ο Δημήτρης Νανόπουλος βρέθηκε στο σχολείο ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση των μαθητών της Α' Λυκείου στο πλαίσιο της ερευνητικής τους εργασίας, με θέμα «ονοματοδοσία σχολικών αιθουσών».

Κλείσιμο
Οι μαθητές επέλεξαν να δώσουν το όνομα του σπουδαίου επιστήμονα στο εργαστήριο φυσικών επιστημών του σχολείου τους.

Το 1996 του απενεμήθη ο Tαξιάρχης του τάγματος της τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το 1997 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1999 και για δεύτερη φορά το 2005 απέσπασε το βραβείο του Ιδρύματος Ερευνών της Βαρύτητας, που εδρεύει στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Το 2006 του απενεμήθη το διεθνές βραβείο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο Enrico Fermi της Ιταλικής Εταιρείας Φυσικής (SIF). Επίσης, προτάθηκε δύο φορές από την Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών για την παραλαβή του Νόμπελ Φυσικής.

«Υποδεχόμαστε έναν σπουδαίο επιστήμονα» είπε, μεταξύ άλλων, καλωσορίζοντας τον στο σχολείο ο κ.Πέτρος Ματζάκος, καθηγητής πληροφορικής και διευθυντής του σχολείου.

Περιγράφοντας με κατανοητούς όρους στους μαθητές του σχολείου, ότι το μεγάλο ερώτημα των φυσικών κατά το δεύτερο μισό του 20υο αιώνα ήταν η προέλευση της μάζας των υποατομικών σωματιδίων.

Λύση στο πρόβλημα αυτό έδινε σε θεωρητικό επίπεδο η πρόβλεψη του Χιγκς για την ύπαρξη του ομώνυμου σωματιδίου.

Παρά το γεγονός ότι η ανακάλυψη του εκκρεμούσε (έγινε το 2012 στο CΕΡΝ) ο Δημήτρης Νανόπουλος προσχώρησε σε αυτή την σχολή σκέψης και θεωρώντας δεδομένη την ύπαρξη του συνέχισε τις έρευνες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Νέοι προβληματισμοί γεννήθηκαν οι οποίοι για να βρουν απάντηση προϋποθέτουν την ύπαρξη και άλλων υποατομικών σωματιδίων άγνωστων μέχρι σήμερα

Η ανακάλυψη του σωματιδίου του Χιγκς έδειξε ότι οι έρευνες αυτές βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.

Αν στα επόμενα χρόνια επιβεβαιωθεί η ύπαρξη αυτών των σωματιδίων θα δοθούν απαντήσεις σε σπουδαία ερωτήματα που απασχολούν τους θεωρητικούς φυσικούς όπως η προέλευση της σκοτεινής ύλης που αποτελεί το 23% του σύμπαντος.

Ο Δημήτριος Νανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 13 Σεπτεμβρίου 1948. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Sussex της Aγγλίας, όπου απέκτησε το διδακτορικό του το 1973 στη Θεωρητική Φυσική των Yψηλών Eνεργειών.

Διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου. 

Είναι διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC), στο Χιούστον, Τέξας, όπου διευθύνει ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στη Λωζάνη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης