Βαρκελώνη: Η παραμυθένια, πολύχρωμη πόλη

Βαρκελώνη: Η παραμυθένια, πολύχρωμη πόλη

Πτήσεις από Ελλάδα για Βαρκελώνη - Οδηγός της πόλης - Χρήσιμες πληροφορίες

Βαρκελώνη: Η παραμυθένια, πολύχρωμη πόλη
Η Βαρκελώνη είναι πρωτεύουσα της κοινότητας της Καταλονίας, μιας από τις 17 που αποτελούν την Ισπανία, καταλαμβάνοντας μια καταπληκτική τοποθεσία στα βορειοανατολικά της Ιβηρικής Χερσονήσου, όπου από τη μια πλευρά βρέχεται από θάλασσα και από την άλλη ατενίζει τα βουνά που υψώνονται δίπλα της. Σήμερα ο αριθμός των κατοίκων της ανέρχεται παραπάνω από 1.500.000, αποτελώντας έτσι τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας. 
Κλείστε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια στο
www.aboutickets.com

Με το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων να μιλά καστιλιάνικα, η πόλη είναι ιδιαίτερα γνωστή ως Μπαρτσελόνα και αυτό γιατί αποτελεί το κέντρο εκείνων που λατρεύουν τον αθλητισμό και ιδιαίτερα το ποδόσφαιρο, με κορυφαίο γεγονός την ίδρυση του ομώνυμου ποδοσφαιρικού συλλόγου. Κλείστε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για Βαρκελώνη και θαυμάστε μια μαγευτική πόλη που βρέχεται από τη Μεσόγειο, έχει ανεπτυγμένη οικονομία, εξελιγμένο σύστημα υποδομών, παράδοση στις εικαστικές τέχνες και μακρόχρονη ιστορική πορεία. Όλα αυτά την καθιστούν μια από τις περιζήτητες πόλεις τις Ευρώπης για ταξίδια.

Κλείσιμο


Πληροφορίες για την πόλη
Κατά τη διάρκεια της ταραχώδους ιστορίας της, η Βαρκελώνη γνώρισε περιόδους έντονης ακμής αλλά και μεγάλης παρακμής. Η ιστορία της ξεκινά τον 1ο αιώνα μ.Χ. με το όνομα Colonia Julia Augusta Paterna Faventia Barcino, το οποίο δόθηκε από τους Ρωμαίους όταν την κατέλαβαν και την κατέστησαν ρωμαϊκή επαρχία της Ταραγονίας. Στη συνέχεια κάνουν την εμφάνισή τους οι Βησιγότθοι (5ος αιώνας) και αρκετά αργότερα οι Μαυριτανοί (8ος αιώνας), ενώ τον επόμενο αιώνα θα κατακτηθεί από τον Καρλομάγνο. Ακολουθεί μια περίοδο γενικών κατακτήσεων και καταλήψεων ώσπου η Βαρκελώνη να γίνει πρωτεύουσα της τότε καταλανικής αυτοκρατορίας. Ο 17ος αιώνας θα σημαδευτεί από την εξέγερση των Ελ Σεγαδόρς μεταξύ 1640 και 1650, ενώ ο 19ος θα αποτελέσει μια λαμπρή περίοδο ανάπτυξης και εκβιομηχάνισης της πόλης αλλά και δημιουργίας εμπορικών σχέσεων με την Αμερική. Εμφανής είναι η ανάπτυξη των τεχνών και ιδίως της αρχιτεκτονικής, όπως αποδεικνύουν τα κτήρια της εποχής. 

Η ευημερία όμως δε θα συνεχιστεί για πολύ, καθώς θα ακολουθήσουν διαμαρτυρίες και εξεγέρσεις που θα οδηγήσουν στον Εμφύλιο Πόλεμο και την κατάληψη της Βαρκελώνης από το Φράνκο, εγκαθιδρύοντας φασιστικό καθεστώς. Η έξοδος από αυτή τη δυσχερή κατάσταση ήλθε με το θάνατο του Φράνκο και τη μετάβαση προς τη Δημοκρατία, η οποία την οδήγησε σε μια ραγδαία ανάπτυξη. Στη σύγχρονη ιστορία σημαντικό γεγονός που πρέπει να μνημονευθεί εδώ είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες που διοργανώθηκαν στη Βαρκελώνη το 1992.



Αεροδρόμιο
Το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης (Aeroport de Barcelona-elPrat) βρίσκεται 12 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης και συνδέεται με τρένο και με λεωφορείο. Από Ελλάδα για Βαρκελώνη πετάμε με απευθείας πτήσεις των: Aegean Airlines, Iberia Airlines, Spanair.

Μεταφορά και μετακίνηση
Μόλις φτάσετε φροντίστε να δείτε τι θα κάνετε με τις μετακινήσεις σας, εάν θα νοικιάσετε κάποιο αμάξι ή αν θα χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς και επομένως πρέπει να μάθετε τα δρομολόγια και τις ώρες λειτουργίας τους. Τα λεωφορεία καλύπτουν όλη την πόλη ενώ υπάρχουν και κάποιες γραμμές που εξυπηρετούν τη νύχτα, το μετρό είναι αρκετά εύχρηστο με αναπτυγμένο δίκτυο, ενώ η βόρεια και η νότια περιοχή καλύπτεται από τον προαστιακό.

Φυσικά μπορείτε να καλέσετε ή να σταματήσετε και κάποιο ταξί, το οποίο θα σας εξυπηρετήσει στις μετακινήσεις σας. Παρόλα αυτά οι πιο καλές μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια ή το ποδήλατο. Η Βαρκελώνη ενδείκνυται για περιπλανήσεις με αυτούς τους τρόπους καθώς καλύπτεται με αρκετών χιλιομέτρων ποδηλατοδρόμους αλλά και περιοχές κατάλληλες για περπάτημα.

Top Picks
1. Ο Καθεδρικός Ναός της Βαρκελώνης
Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, στην περιοχή Barri Gοtic. Ο ναός ξεκίνησε να χτίζεται το 1298, πάνω στα ερείπια παλαιοτέρων ιερών που υπήρχαν στο ίδιο σημείο, όμως η ολοκλήρωσή του επιτεύχθηκε πολλά χρόνια αργότερα λόγω των πολέμων που ακολούθησαν.
2. Το Μουσείο του Πικάσο
Περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του καλλιτέχνη.Μερικά από τα έργα που εκθέτονται σε αυτό το μουσείο, είναι η Αυτοπροσωπογραφία με περούκα του 1896 και το Επιστήμη και Φιλευσπλαχνία του επόμενου έτους.
3. Η Σαγράδα Φαμίλια
Μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία, οι εργασίες της οποίας άρχισαν το 1882. Το έργο σχεδιάστηκε από τον Antoni Gaudi, ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την μεγαλεπήβολη επιθυμία του καθώς πέθανε και έτσι την αποπεράτωση ανέλαβαν γλύπτες και αρχιτέκτονες που εργάζονται πυρετωδώς πάνω στο έργο αυτό ακόμη και σήμερα.
4. Το ίδρυμα του Χουάν Μιρό 
Διαφορετική πνοή στην πόλη, δίνει το Ίδρυμα του Χοάν Μιρό, το οποίο φιλοξενεί πίνακες και γλυπτά του ομώνυμου ζωγράφου. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα εκθέματα αλλά και τη θέα της πόλης από την ταράτσα του κτηρίου. Οι Ισπανοί θέλησαν με το μουσείο αυτό να τιμήσουν τον σουρεαλιστή καλλιτέχνη, για το έργο και τη φαντασία του.



Οδηγός της πόλης
Πρώτος σταθμός της εξόρμησης ξεκινάει με τη Σαγράδα Φαμίλια (DelaSagradaFamilia), μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία, οι εργασίες της οποίας άρχισαν το 1882. Το έργο σχεδιάστηκε από τον AntoniGaudi, ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την μεγαλεπήβολη επιθυμία του καθώς πέθανε και έτσι την αποπεράτωση ανέλαβαν γλύπτες και αρχιτέκτονες που εργάζονται πυρετωδώς πάνω στο έργο αυτό ακόμη και σήμερα. Παρόλο που οι εργασίες βρίσκονται σε ημιτελές στάδιο, αξίζει να παρευρεθείτε εδώ τη νύχτα και να θαυμάσετε το ναό φωτισμένο και ιδίως την πρόσοψή του, ενώ για εντυπωσιακές και φωτεινές φωτογραφίες πηγαίνετε το πρωί γύρω στις 8 με 9 π.μ.

- Εξίσου εντυπωσιακός είναι και ο Καθεδρικός Ναός της Βαρκελώνης, ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, στην περιοχή BarriGοtic. Ο ναός ξεκίνησε να χτίζεται το 1298, πάνω στα ερείπια παλαιοτέρων ιερών που υπήρχαν στο ίδιο σημείο, όμως η ολοκλήρωσή του επιτεύχθηκε πολλά χρόνια αργότερα λόγω των πολέμων που ακολούθησαν. Εδώ βρίσκονται η σαρκοφάγος της Αγίας Ευλαλίας, η οποία είναι και η πολιούχος της πόλης, αλλά και τρία παρεκκλήσια ενώ στο εσωτερικό στεγάζεται το Μουσείο Ντιοσεζά το οποίο φιλοξενεί γοτθικά και ρομανικά έργα. Φυσικά πιο πολύ θα σας εντυπωσιάσει η πρόσοψη της εκκλησίας, η οποία οδηγεί το βλέμμα προς τον ουρανό ενώ δεξιά και αριστερά ορθώνονται δύο δίδυμοι πύργοι.

- Ένα κτήριο που αντανακλά το κίνημα του Μοντερνισμού είναι το εντυπωσιακό οικοδόμημα στο οποίο πραγματοποιούνται συναυλίες, γνωστό ως Palau de la Musica Catalana. Ένα κτήριο εντυπωσιακής αισθητικής, γεμάτο ψηφιδωτά και παράθυρα με βιτρό, με εκπληκτικότερο εκείνο που βρίσκεται στο ταβάνι, προτομές συνθετών και γλυπτά αλόγων. Εάν, λοιπόν, είστε τυχεροί και η επίσκεψή σας συμπέσει με κάποια συναυλία, μη χάσετε την ευκαιρία να νιώσετε μια καταπληκτική εμπειρία.

- Ένα έργο του Γκουάντι από τα πολλά που υπάρχουν διάσπαρτα στην πόλη του, είναι και το Λα Πεδρέρα (LaPedrera), το οποίο θυμίζει περισσότερο γλυπτό παρά κτήριο. Η πρόσοψη είναι εντυπωσιακή με τις φυτικές απομιμήσεις και τις καμπύλες, αποτελώντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του Μοντερνισμού. Το όλο οικοδόμημα διαθέτει ιδιωτικές κατοικίες, ένα εκθεσιακό κέντρο καθώς και ένα διαμέρισμα επιπλωμένο και το οποίο λειτουργεί ως μουσείο.

- Η αντίθεση από τη φασαρία της πόλης αποτυπώνεται στην ηρεμία που μπορεί να απολαύσει κάποιος στο Πάρκο Σιουταδέλα (ParcdelaCiutadella), το οποίο περιλαμβάνει πολλά μουσεία, ένα ζωολογικό πάρκο, μια τεχνητή λίμνη όπου μπορείτε να ενοικιάσετε βαρκούλα και ένα μεγάλο σιντριβάνι. Όσον αφορά τα μουσεία μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο Γεωλογίας και το Μουσείο Ζωολογίας, ενώ δίπλα σ’ αυτά βρίσκονται θερμοκήπια με φυτά και δέντρα. Εντυπωσιακός είναι ο κήπος των ζώων, αγαπημένος χώρος για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους, γι’ αυτό αφεθείτε στη μαγεία τους και κάντε μια βόλτα με τα πόνι που θα βρείτε εδώ. Η πινελιά του Γκουάντι είναι εμφανής και στο χώρο αυτό με την κατασκευή του σιντριβανιού σε στυλ μπαρόκ. Φυσικά θα δείτε διάσπαρτα πολλά αγάλματα αλλά και άλλα κτήρια, όπως αυτό του Κοινοβουλίου που στεγάζεται στο PalaudelaCiutadella.

- Από τους πλέον τουριστικούς δρόμους της Βαρκελώνης είναι η Λα Ράμπλας (LaRambles), η οποία στη μέση διαθέτει έναν τεράστιο πεζόδρομο. Περπατώντας σε αυτόν θα παρατηρήσετε τα κιόσκια, τα ανθοπωλεία, τους ανθρώπους που δίνουν παραστάσεις ή τραγουδούν αλλά και τους μικροπωλητές να πωλούν την πραμάτεια τους στην άκρη του δρόμου. Ίσως το πιο αξιοπρόσεκτο μνημείο εδώ είναι το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου.

- Στην περιοχή La Ribera και σε κοντινή απόσταση από τον Καθεδρικό Ναό και το μέγαρο των συναυλιών, βρίσκεται το Μουσείο του Πικάσο, που περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του καλλιτέχνη. Ο Πικάσο, γεννημένος τον Οκτώβριο του 1881 και γόνος επιφανούς οικογενείας, ακολούθησε από πολύ μικρή ηλικία την κλίση του προς τη ζωγραφική. Από το ξεκίνημά του έδειξε μια ανεξαρτησία και μια συναίσθηση των ζωγραφικών του ικανοτήτων οι οποίες ήταν ισάξιες με εκείνες των δασκάλων του. Το 1895 η οικογένεια μετακομίζει στη Βαρκελώνη, η οποία θα είναι γεμάτη ερεθίσματα γι’ αυτόν. Μερικά από τα έργα που εκθέτονται σε αυτό το μουσείο, είναι η Αυτοπροσωπογραφία με περούκα του 1896 και το Επιστήμη και Φιλευσπλαχνία του επόμενου έτους.

- Διαφορετική πνοή στην πόλη, δίνει το Ίδρυμα του Χοάν Μιρό, το οποίο φιλοξενεί πίνακες και γλυπτά του ομώνυμου ζωγράφου. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα εκθέματα αλλά και τη θέα της πόλης από την ταράτσα του κτηρίου. Οι Ισπανοί θέλησαν με το μουσείο αυτό να τιμήσουν τον σουρεαλιστή καλλιτέχνη, για το έργο και τη φαντασία του.



Χρήσιμες πληροφορίες
- Αν θέλετε να απολαύσετε τον ήλιο και τις παραλίες καθώς κι αν σας αρέσει ο πολύς κόσμος, επισκεφτείτε τη Βαρκελώνη τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Αν πάλι επιθυμείτε την ηρεμία πηγαίνετε πριν τους καλοκαιρινούς μήνες ή μετά από αυτούς. Θα χρειαστείτε μόνο την ταυτότητά σας και όχι βίζα, εντούτοις επικοινωνήστε με την ισπανική πρεσβεία για οποιαδήποτε διευκρίνηση. 

- Σχετικά με το φαγητό και το ποτό η κουζίνα τους είναι μεσογειακή, προσιτές γεύσεις στις ελληνικές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν ντόπια, παραδοσιακά φαγητά. Τα εστιατόρια σερβίρουν μεσημεριανό μεταξύ 1 μ.μ. και 4 μ.μ. ενώ βραδινό μετά τις 8 μ.μ. Εάν μείνετε ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτησή που θα σας προσφέρουν, μπορείτε αν θέλετε να αφήσετε κάποιο φιλοδώρημα, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό. 

- Μεγάλη επιθυμία όλων είναι οι αγορές και ειδικότερα όταν βρισκόμαστε σε κάποια πόλη του εξωτερικού όπου σίγουρα θα αγοράσουμε κάποιο δώρο ή κάποιο ενθύμιο. Μάθετε τις ώρες λειτουργίας τους και ξεχυθείτε στα καταστήματα ή τα πολυκαταστήματα. Εάν τύχει να βρεθείτε στη Βαρκελώνη σε περίοδο εκπτώσεων (Ιούλιο και Αύγουστο, μέσα Ιανουαρίου έως τέλος Φεβρουαρίου), εκμεταλλευτείτε το. 

- Σημαντική μέριμνα θα πρέπει να δείξετε για το ξενοδοχείο στο οποίο θα κάνετε κράτηση, καθώς πολλές φορές παρατηρούνται τάσεις εξαπάτησης από τους ξενοδόχους. Φροντίστε να κλείσετε δωμάτιο εκ των προτέρων και να ζητήσετε πληροφορίες σχετικά με το τι προσφέρει και τι δεν προσφέρει. Προσπαθήστε να βρείτε δωμάτιο σε πανσιόν ή ξενώνες που είναι εγκεκριμένοι από τους φορείς τουρισμού. Εκτός από την πόλη, έχετε τη δυνατότητα να μείνετε και σε κάποια αγροτική περιοχή λίγο έξω από τη Βαρκελώνη ή αν είστε λάτρεις του βουνού σε κάποιο καταφύγιο. 


Η κλοπή και η εγκληματικότητα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στη Βαρκελώνη και γενικά στην Ισπανία γι’ αυτό αποφύγετε τους έρημους δρόμους αργά το βράδυ, να κυκλοφορείτε με πολλά χρήματα πάνω σας και να φοράτε κοσμήματα. Μην αφήνετε εκτεθειμένα προσωπικά σας αντικείμενα και πορτοφόλια, ενώ αφού βγάλετε φωτοτυπίες τα προσωπικά σας έγγραφα, αφήστε τα πρωτότυπα στο ξενοδοχείο σας. Για όποια δυσκολία κι αν αντιμετωπίσετε, στη Βαρκελώνη θα βρείτε Τουριστικά Γραφεία που παρέχουν πληροφορίες και κάποια έντυπα ή χάρτες. Καλό είναι ωστόσο, πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας να επισκεφτείτε κάποιο βιβλιοπωλείο για να αγοράσετε κάποιο ταξιδιωτικό οδηγό, ο οποίος θα σας φανεί πολύ χρήσιμος για τις περιπλανήσεις σας. Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε στο 112.

Πηγή: www.aboutickets.com.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης