Οι 10 πιο εντυπωσιακές εκκλησίες στον κόσμο

Οι 10 πιο εντυπωσιακές εκκλησίες στον κόσμο

Δείτε φωτογραφίες

Οι 10 πιο εντυπωσιακές εκκλησίες στον κόσμο
Sagrada Familia Βαρκελώνη, Ισπανία

Αν έχετε χρόνο για να επισκεφτείτε μόνο ένα μέρος στη Βαρκελώνη, αυτό πρέπει να είναι η Sagrada Familia: η γοτθική εκκλησία της Αγίας Οικογένειας, το τελευταίο και μεγαλύτερο έργο του Antoni Gaudi – του αρχιτέκτονα που έχει αφήσει τη σφραγίδα του στην πόλη. Η πιο εμβληματική κατασκευή της Βαρκελώνης ξεκίνησε το 1882 και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Απ’ όποια πλευρά και αν την κοιτάξει κανείς, η θέα της είναι εντυπωσιακή. Η πρόσοψη που συμβολίζει τη Γέννηση θυμίζει γλυπτό στην άμμο, ενώ τα τεράστια καμπαναριά μοιάζουν να αγγίζουν τα σύννεφα.
 
Είσοδος: €12,5 (επιπλέον €2,5 για τα καμπαναριά)
www.sagradafamilia.cat


Κλείσιμο




Hallgrimskirkja Ρέικιαβικ, Ισλανδία

Το εντυπωσιακό κτίριο ύψους 74 μέτρων, που μοιάζει με πύραυλο, είναι ορατό από κάθε σημείο του Ρέικιαβικ. Η Hallgrimskirkja, όπως τη λένε οι ντόπιοι, είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Ισλανδίας αλλά και το πιο αμφιλεγόμενο κτίριο της. Το ασυνήθιστο σχέδιο της εκκλησίας συμβολίζει ηφαιστειακές στήλες που υψώνονται ανάμεσα στο πύργο του καμπαναριού δημιουργώντας έτσι μια αναφορά στα πολλά ηφαίστεια της χώρας. Ο επισκέπτης μπορεί να ανέβει μέχρι την κορυφή της που προσφέρει την καλύτερη θέα στις χαριτωμένες στέγες των σπιτιών του Ρέικιαβικ.
 
Είσοδος: €3
www.hallgrimskirkja.is






Duomo di Milano Μιλάνο Ιταλία

Το οικοδόμημα που ο Mark Twain ονόμασε «μαρμάρινο ποίημα» χρειάστηκε 5 αιώνες για να ολοκληρωθεί και είναι ο μεγαλύτερος γοτθικός ναός του κόσμου. Φτιαγμένος από το φημισμένο μάρμαρο της Καντόνας, διαθέτει 135 κωδωνοστάσια, ενώ 3.400 αγάλματα κοσμούν την οροφή και την πρόσοψη. Στο ψηλότερο κωδωνοστάσιο, στα 108 μέτρα, δεσπόζει το μπρούτζινο επιχρυσωμένο άγαλμα της Παναγίας, η La Madonnina, που βρίσκεται στις καρδιές όλων των Μιλανέζων. Αν επισκεφτείτε την πόλη, αξίζει να ανεβείτε στη στέγη του Duomo, απ’ όπου - αν δεν έχει καυσαέριο- η θέα φτάνει μέχρι και τις κορυφογραμμές των Άλπεων.
 
Είσοδος: Ελεύθερη για το ναό / €10 για να ανεβείτε στη στέγη με ασανσέρ, €6 με τα πόδια.
www.duomomilano.it






Borgund Stave Church Laerdal, Νορβηγία

Η Νορβηγία δεν είναι διάσημη μόνο για τα φιόρδ αλλά και για τις 28 καλοδιατηρημένες, μεσαιωνικές ξύλινες εκκλησίες της (Stavkirke). Η ονομασία τους προέρχεται από την τεχνική της κατασκευής τους με βαρελίσιες σανίδες που χρησιμοποιούνταν σαν υποστηρίγματα (Stavkirke σημαίνει «ναός από σανίδες βαρελιών»). Η Borgund Stave Church, χτισμένη το 1180 μ.Χ. στο Laerdal της δυτικής Νορβηγίας, είναι - για πολλούς- η ωραιότερη όλων. Στο εσωτερικό δεν υπάρχουν πολλά για να δει κανείς, αλλά η εικόνα του μικρού ξύλινου ναού, περιτριγυρισμένου από κάθετα βουνά, με τα 4 σκαλιστά κεφάλια δράκων που ξεπηδούν από τα αετώματα, δεν αφήνει αδιάφορο κανέναν.
 
Είσοδος: €10
www.stavechurch.com






Las Lajas Sanctuary Ipiales, Κολομβία

Χωμένος βαθιά μέσα στα βουνά και την πυκνή βλάστηση της νοτιοδυτικής Κολομβίας, ο παραμυθένιος γοτθικός ναός Las Lajas είναι χτισμένος μέσα σ’ ένα φαράγγι, στην άκρη μιας γέφυρας πάνω από τον ποταμό Guaitara. Κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από επίπεδες πέτρες από την περιοχή των Άνδεων, μεταξύ 1916 και 1949, στη θέση όπου βρισκόταν ένα παρεκκλήσι του 19ου αιώνα. Οι προσκυνητές που φτάνουν σήμερα έως εδώ, αφήνουν πάνω στα βράχια προσωπικές, αναμνηστικές πλακέτες για να ευχαριστήσουν την Παναγία για τα θαύματά της.
 
Είσοδος: Ελεύθερη






Saint Michel d'Aiguilhe Chapel Aiguilhe, Le Puy-en-Velay, Γαλλία

Το να φτάσεις σ’ αυτό το παρεκκλήσι της γαλλικής επαρχίας είναι μια μικρή περιπέτεια, αλλά η θέα από εκεί και η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του ναού, που μοιάζει με σπηλιά, αποζημιώνουν με το παραπάνω. Σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός ηφαιστειακού βράχου κοντά στο χωριό Le Puy-en-Velay, στην επαρχία της Auvergne, το Saint Michel d'Aiguilhe θεωρείται ιερό μέρος από το 962 μ.Χ., όταν και χτίστηκε. Οι επισκέπτες χρειάζεται να ανέβουν 268 λαξεμένα στον βράχο σκαλιά, για να δουν από κοντά το μεσαιωνικό αριστούργημα με την πολύχρωμη πέτρινη πρόσοψη και τα ισλαμικού στυλ μωσαϊκά.
 
Είσοδος: €3





Church of Our Savior on Spilled Blood Αγία Πετρούπολη, Ρωσία

Η πολύχρωμη εκκλησία του «Σωτήρος επί του Αίματος» στην Αγία Πετρούπολη, μοιάζει πολύ με τον Άγιο Βασίλειο στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, και – αν και λιγότερο γνωστή- είναι εξίσου εντυπωσιακή. Χτίστηκε το 1883, στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο τσάρος Αλέξανδρος ο Β', καταστράφηκε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και άνοιξε ξανά το 1997 έπειτα από 27 χρόνια εργασιών. Σήμερα, είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα της πόλης των Τσάρων χάρη στην περίτεχνη αρχιτεκτονική της σε στυλ ρωσικού μπαρόκ και τον πλούσιο εσωτερικό και εξωτερικό διάκοσμο με τα 7000 τ.μ. ψηφιδωτών.
 
Είσοδος: €5




Ely Cathedral Ely, Μεγάλη Βρετανία

Το όνομα μπορεί να μην σας λέει πολλά, αλλά ο μεγαλοπρεπής καθεδρικός ναός στην πόλη Ely, λίγο έξω από το Cambridge, έχει εμφανιστεί ουκ ολίγες φορές στη μεγάλη οθόνη. Πιο πρόσφατα, στην ταινία «Ο Λόγος του Βασιλιά» (2010), όπου το εσωτερικό του χρησιμοποιήθηκε για τις σκηνές που διαδραματίζονταν στο Westminster Abbey. Χτίστηκε τον 11ο αιώνα από Βενεδικτίνους μοναχούς και αποτελεί εξαίρετο δείγμα νορμανδικής αρχιτεκτονικής.
 
Είσοδος: €7 με ξενάγηση
www.elycathedral.org






Church of the Assumption Λίμνη Bled, Σλοβενία

Ένα μικρό καραβάκι μεταφέρει τους επισκέπτες στο νησάκι της λίμνης Bled, στα βορειοδυτικά της Λουμπλιάνα, που είναι σχηματισμένο σαν δάκρυ. Το μοναδικό κτίριο στο νησί είναι η εκκλησία που χτίστηκε τον 17ο αιώνα και από μακριά μοιάζει σαν να επιπλέει στη λίμνη. Τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί γάμοι τελούνται σε αυτό το απόλυτα ρομαντικό σκηνικό. Η τοπική παράδοση επιτάσσει ο γαμπρός να κουβαλήσει τη νύφη στα 98 απότομα σκαλοπάτια που οδηγούν στο ναό, παραμένοντας  σιωπηλός. Αν δεν το καταφέρει, σημαίνει ότι το ζευγάρι δεν είναι έτοιμο για γάμο.
 
Είσοδος: Ελεύθερη/ €13 για τη μεταφορά με καραβάκι
www.bled.si






Thorncrown Chapel Eureka Springs, Αρκάνσας, Η.Π.Α.

Ακόμα κι αν βρεθείτε στην πολιτεία του Αρκάνσας, και πιο συγκεκριμένα στη μικρή βικτοριανή πόλη Eureka Springs, δύσκολα θα ανακαλύψετε αυτή την εκκλησία, που ούτε τα καλύτερα νέα συστήματα GPS δεν μπορούν να εντοπίσουν με ακρίβεια. Οι ντόπιοι θα σας οδηγήσουν στο δάσος όπου βρίσκεται αυτό το εντυπωσιακό οικοδόμημα από πευκόξυλο και γυαλί (αντί για τοίχους, έχει 425 παράθυρα), που αφήνει το φυσικό φως και τα χρώματα του δάσους να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του. Χτίστηκε το 1980 από τον αρχιτέκτονα E. Fay Jones- μαθητή του Frank Lloyd Wright-, ο οποίος εμπνεύστηκε από την γοτθικού ρυθμού Sainte-Chapelle στο Παρίσι.
 
Είσοδος: Ελεύθερη
www.thorncrown.com




Πηγή: www.arttravel.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης